Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


de aarde
Gemaakt door: liron en sharona
DE AARDE
1. Hoe is de aarde ontstaan?
Er bestaan verschillende theorieën hoe de aarde is ontstaan. Sommige mensen denken dat de aarde is ontstaan door iets wat met hun geloof ta maken heeft of mensen denken dat het door een grote stofwolk komt of de oerknal maar daar ga ik straks meer over vertellen.

Geloof
Er bestaan verschillende geloven. In Nederland geloven de meeste mensen in god en de Bijbel. Die gaan meestal naar de kerk maar dat hoeft niet in Nederland. Moslims zijn er ook. Die gaan naar de moskee. Daar gaan bijna alle moslims heen. En je hebt nog meer geloven. Je hebt Katholieken en Boeddhistische mensen. Boeddhistische mensen kom je vooral tegen in Aziatische landen. Katholieken zijn er over de hele wereld, je kent het verhaal wel van geschiedenis…. Beeldenstorm dat heeft met de katholieken te maken.



De oerknal
De oerknal is ook zo’n theorie. De oerknal was waarschijnlijk een meteoriet. De meteoriet was heel groot. Niemand weet hoe groot de meteoriet was. Waarschijnlijk veel groter dan 50 meter!
Op You Tube staan allemaal filmpjes over de oerknal. Maar niemand weet eigenlijk of die filmpjes waar zijn. Dit is een voorbeeld van een theorie, maar er zijn er nog meer waarschijnlijk.

Theorie 1:
De aarde is ongeveer 5.000.000.000 (5 miljard) jaar geleden ontstaan uit een wolk van gas, stof en puin. Dat gas was er al heel lang. Dat ontstond toen het heelal werd "geboren". Het stof en het puin waren afkomstig van sterren. Als een ster stopt met lichtgeven dan blijft er iets over. Bij een kleine ster is dat meestal koolstof. Koolstof is bijvoorbeeld het spul waar het staafje van een batterij van is gemaakt. Als een grote ster aan het eind van zijn leven is, dan geeft dat een verschrikkelijke explosie. Daarbij worden de grondstoffen voor steen gemaakt, maar ook goud, ijzer, koper, enz. De wolk van gas, stof en puin begon heel lang geleden samen te trekken en daarbij ook langzaam te draaien. Het lichtste kwam in het midden terecht. Daar ontstond de zon. Dat gas bestond voor het grootste deel uit waterstofgas. Op de aarde komt het ook voor. Vroeger werd het veel gebruikt om ballonnen te vullen, zodat die omhoog konden stijgen.

2. Waaruit bestaat de aarde?
De aarde bestaat uit verschillende lagen. Dan zal je je afvragen uit welke lagen. Nou dat ga ik je nu vertellen. De eerste laag van de aarde bestaat uit de aardkorst, die is 0 t/m 40 kilometer dik. De buitenmantel is 40 t/m 400 kilometer dik. De overgangszone is 400 t/m 900 kilometer dik. Binnen mantel is 900 t/m 2900 kilometer dik. De buitenkern is 2900 t/m 5100 kilometer dik. De binnenkern is 5100 t/m 6371 kilometer dik. Onderzoekers hebben bewezen dat er in de binnenkern lava zit. Maar zijn nog bezig met een ander onderzoek.



Samenstelling van de aarde in cijfers
Er kan een vrij nauwkeurige schatting worden gemaakt van de chemische samenstelling van de Aarde, waaruit blijkt dat acht elementen samen ongeveer 98,8 % van de massa vormen:
Ijzer: 35 %
Zuurstof: 29 %
Silicium: 15 %
Magnesium: 13%
Nikkel: 2,5 %
Zwavel: 2,0 %
Calcium: 1,2 %
Aluminium: 1,1 %

Nu een vraagje tussen door……
Wie weet waar de aarde meer uit bestaat?
Is dat antwoord:
A: water
B: land
Het is……. Antwoord A! Wie had het goed?

3. Wat heeft er geleefd op de aarde?

De dinosauriër
Een dinosauriër is een soort hagedis die lang geleden heeft geleefd. De dinosauriër behoort tot de diergroep reptielen. Er hebben honderden soorten dinosauriërs geleefd. Zij hadden allemaal 4 poten, een lange staart, een dikke huid en ze leefden op het land. De kleur van de dinosauriërs is aan niemand bekend. Maar men neemt aan dat ze een schutkleur hadden, zodat ze goed pasten in hun leefomgeving. Ze plantten zich voort door eieren te leggen. In 1841 noemde de Britse geleerde Richard Owen deze diersoort dinosauriërs en dat betekent "verschrikkelijke hagedissen”.
Jullie zouden jullie waarschijnlijk afvragen WANNER LEEFDEN DE DINOSAURIËRS? De dinosauriërs ontstonden pas 225 miljoen jaar geleden, terwijl de aarde al ongeveer 4500 miljoen jaar oud is. Zij leefden tijdens het krijt, jura en trias tijdperk. De dinosauriërs leefden ongeveer 160 miljoen jaar en dat is heel lang. Want de mens bestaat pas ongeveer 2 miljoen jaar.



Planten en dieren.
Ieder jaar komen er meer bedreigde dieren en planten bij, zei een woordvoerder van IUCN Nederland. Vorig jaar stonden er 24.216 dieren en planten op de Rode Lijst. Dat lijkt fors meer dan nu, maar dat is volgens IUCN schijn. Het verschil komt volgens de woordvoerder door een andere rekenmethode, waardoor de cijfers van dit jaar en vorig jaar niet zijn te vergelijken. Een hele beroemde vogel: de dodo is uitgestorven. Het was eerst ook een bedreigd diersoort. En de gouden pad is ook uitgestorven. En de quagga ook. De quagga is een soort van zebra maar dan anders.

4. Wat leeft er nu nog op de aarde?
Er leven verschillende soorten dieren op de aarde zoals: DE MENS. De mens is een dier. Er leven ook verschillende planten op de aarde. Daar vertel ik zo meer over maar eerst ga ik apart vertellen.

De mens
De mens leeft in de meerderheid op de aarde. Ze nemen veel plek in op de aarde. Dat is niet goed. Elke 2 seconden overlijdt er iemand, en elke seconden wordt er iemand geboren. Ga maar na hoeveel mensen er op de aarde leven.

De dieren
Er leven heel veel verschillende dieren op de aarde. Vissoorten, zoogdieren, reptielen, en nog allemaal andere soorten. Sommige zijn bedreigd en sommige zijn vrij. Je hebt heus wel ooit een dier gezien.



Het grootste dier op aarde.
Het grootste dier op aarde is de blauwe vinvis. De blauwe vinvis de lengte van het mannetje is 25m en van het vrouwtje 16m. Ze kunnen wel 90 t/m 144 ton worden. Ze leven in alle oceanen. De blauwe vinvis voedt zich met garnaalachtige schaaldieren, waaronder krill. Zodra de blauwe vinvis een school van deze schaaldieren vindt, opent hij zijn bek die groot genoeg is om een touringcar in te parkeren en maakt deze nog groter door de plooien in zijn keel uit te zetten. Op deze manier stroomt er een gigantische hoeveelheid water naar binnen, waarin duizenden schaaldiertjes zitten. Vervolgens doet hij zijn kaken dicht en drukt liet water er via de zijkanten van zijn bek uit, waardoor de schaaldieren achter blijven. Daarna verzamelt hij met zijn enorme tong de diertjes zijn keel in.

5. De werelddelen en landen.

Ik ga nu even vertellen wat voor landen er in Azië zijn.
Azië
Afghanistan, Akrotiri en Dhekelia (GB), Armenië, Azerbeidzjan[3], Bahrein, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Cambodja, China, Christmaseiland (AUS), Cocoseilanden (AUS), Cyprus, Filipijnen, Georgië, Hongkong (CN), India, Indonesië, Irak, Iran, Israël, Japan, Jemen, Jordanië, Kazachstan, Kirgizië, Koeweit, Laos, Libanon, Macau (CN), Maldiven, Maleisië, Mongolië, Myanmar, Nepal, Noord-Korea, Oezbekistan, Oman, Oost-Timor, Pakistan, Palestina, Qatar, Rusland, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Turkije, Turkmenistan, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam en Zuid-Korea

Hoeveel werelddelen zijn er?
De wereld bestaat voor ongeveer 71% uit water. Dat wil zeggen dat het aardoppervlakte voornamelijk uit zeeën bestaat. In de zeeën bevinden zich droge gebieden, het land. Dat land bestaat momenteel uit 7 werelddelen. Welke zijn dat?
Antwoord: Azië, Noord en zuid Amerika, Europa, Afrika,Antartica , en Australië.
In elk werelddeel bevinden zich ongeveer 10 t/m 45 landen.
Nu laten we jullie een filmpje zien. Animaniacs alle landen van de wereld.



6. Hoe is de mens ontstaan?
De mens is familie van de aap. De mens is ongeveer 1 t/m 5 miljard jaar geleden ontstaan. De wetenschap heeft eigenlijk geen logische verklaring hoe de mens is ontstaan. Ze hebben wel ontdekt dat de mens familie is van de aap. Dus gaan ze er nu vanuit dat de mens ontstaan is door de aap. Hier heb ik een plaatje voor jullie dat jullie het goed kunnen zien. Bij geschiedenis horen jullie allemaal el over de prehistorie en de middeleeuwen en dat soort dingen. Maar wij Nederlanders zijn laat begonnen met de jaren te tellen. Dus de tijd die voor dat wij zijn beginnen met tellen is eigenlijk veel interessanter. Want daar weet Nederland eigenlijk helemaal niks van. En daarom weten ze ook niet hoe de aarde is ontstaan. En die tijd noemen ze ook de tijd voor Christus. Jammer genoeg kon ik geen filmpje laten zien want er zijn niet zo’n leuke filmpjes daarover. Weet iemand nog wat over de tijd voor christus? Die mag dat dan n u zeggen.

7. Zwaartekracht zonnestelsel

Zwaartekracht
De aarde heeft een sterke aantrekkingskracht om zich heen. Dat heet zwaartekracht. Daarom vallen de dingen naar beneden en niet naar boven. Om los te komen van de aarde gebruik je spierkracht. Dat doe je bijvoorbeeld als je loopt of springt. Hoe goed je ook je best doet de aarde trekt je altijd weer terug. Als je echt los wil komen van de aarde moet je een krachtige raket hebben. Maar de meeste mensen hebben die natuurlijk niet. Maar hoe zwaarder iets is hoe sterker de zwaartekracht. Een bowlingbal bijvoorbeeld die is veel groter als een klein balletje. Dan is het dus zo dat die bowlingbal trekt aan dat kleine balletje.

Zonnestelsel
Als we het over het zonnestelsel hebben, bedoelen we de Zon en alles wat daaromheen draait. Nu weten we dat er negen planeten om de Zon draaien. Maar nog niet zo lang geleden, wist men dat nog niet. Rond het jaar 150 stelde de Griekse astronoom Ptolemaeus een theorie op over de ruimte. In zijn theorie was de Aarde het middelpunt van het heelal, en draaiden de Zon en de andere planeten om haar heen. Pas in 1530 ontwikkelde de astronoom Copernicus zijn theorie dat de Zon het middelpunt was, en dat de planeten (dus ook de Aarde) daaromheen draaiden. Ook al eerder waren zulke theorieën bedacht, maar Copernicus werd door meer mensen serieus genomen, hoewel de meeste mensen hem niet geloofden. Pas zo'n honderd jaar na Copernicus was het zo goed als bewezen dat de planeten om de Zon draaiden. En de Zon bleek gewoon een ster te zijn, die vanaf de Aarde erg helder is, omdat hij zo dichtbij staat. Het woord 'planeet' komt van het Griekse woord 'planetos'. Dit betekend 'dwaalster'. De planeten dwalen inderdaad langs alle sterren aan de hemelbol. De negen planeten die om de Zon draaien zijn, op volgorde van nabijheid tot de Zon, Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto (zie ook het plaatje bovenaan deze pagina). Alleen de eerste zes planeten zijn met het blote oog te zien. De andere planeten werden pas ontdekt na de uitvinding van de telescoop door de Nederlandse brillenmaker Hans Lippershey.



8. Atmosfeer/ dampkring
Atmosfeer en dampkring betekenen het zelfde dus ik hoef niet apart te vertellen. De atmosfeer is de laag lucht om de aarde. Een ander woord voor atmosfeer is dampkring. De atmosfeer zorgt er voor dat er op aarde leven mogelijk is. Zonder atmosfeer geen leven. De atmosfeer bestaat uit verschillende lagen: troposfeer ,stratosfeer, mesosfeer , thermosfeer , exosfeer

Troposfeer
De troposfeer is het onderste deel van de atmosfeer of dampkring om de aarde. Boven de poolgebieden is de troposfeer 8 kilometer hoog. In Nederland is de troposfeer 10 kilometer hoog. In de tropen is de troposfeer 16 kilometer hoog. Het onderste deel van de troposfeer heet de planetaire grenslaag (PGL) of ook wel atmosferische grenslaag.

Exosfeer
De exosfeer is een deel van de atmosfeer. Het is het hoogste deel van de aardse atmosfeer. Het is van 690km tot 10.000km hoogte
Over de andere is bijna niets over te vinden dus daar vertel ik niet over.

9. de quiz.
1. Hoe lang bestaat de aarde ongeveer? Antwoord: 1t/m 5 miljard jaar.
2. Wat is zwaartekracht? Antwoord: kijk hoofdstuk 7.
3. Noem twee lagen van de atmosfeer. Antwoord: Exosfeer en Troposfeer.
4. Noem drie planeten van ons zonnestelsel. Antwoord: kijk hoofdstuk 7.
5. hoelang wordt de blauwe vinvis (mannetje) Antwoord: 25 meter

10. De bronnen.
We hebben het meest van sites van google. En van filmpjes overgeschreven. We hebben het ook van Wikipedia en van onszelf!


Dit was onze presentatie. Wij hopen dat jullie het leuk vonden zijn er vragen?






Meer informatie over de aarde: