Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Voedsel

Gemaakt door: Nienke
In 1813 werd cacao door blooker naar Nederland gebracht. In 1828 deed casparus van houten de ontdekking van chocolade. Vanaf toen werden er veel meer dingen van chocolade gemaakt. Zoals: pudding, chocolade melk, pasta en nu zijn is er zelfs een huis van chocolade en een etalage van chocolade in Brussel (Belgiƫ).
Gemaakt door: ardjan
De mossel leeft in zee en is een tweekleppig weekdier. Hij heeft een dunne maar stevige schelp. Er is een zeer onopvallend slot, bestaande uit enkele zeer kleine tandjes. Het bovenste van de schelp ligt bij de voorkant die spits is. De achter-kant is afgerond. De buitenkant van de schelp heeft een paarsblauwe kleur. Lichtere kleuren, geelbruin tot groen komen ook voor. In dat geval zijn vaak stralend blauwe tot donkerpaarse lijnen aanwezig.
Gemaakt door: jorrit
De cacaoboom groeit in Afrika Daar wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt. De Inca's, Maya's en Azteken kweekten de cacaoboom. Ze brouwden een drank van de cacaobonen, die ze zo waardeerden, dat die bonen ook als betaalmiddel werden gebruik. De eerste Europeanen die met de cacaoboon kennis maakten waren de mensen van de 4e tocht van Columbus in 1502. West Afrika levert meer dan de helft van de wereldverzameling maar Braziliƫ is de grootste verzamelaar van zuid Amerika. De cacaobomen zijn gevoelige bomen, de bomen houden van warmte en vocht.

Gemaakt door: Caitlin
Rubber hars en was. Van deze gombasis alleen gewone kauwgom gemaakt. Dat komt omdat daarin lamarubber zit. Maar als je echte bellen kauwgom wilt hebben, dan moet je echt rubber hebben. Dat kun je onder anderen vinden in Mexico, en Thailand. Ik heb nog een foto van een rubberboom in Thailand.