Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Chocolade
Gemaakt door: Nienke

Hoofdstuk 1 Geschiedenis van chocolade

In 1813 werd cacao door blooker naar Nederland gebracht. In 1828 deed casparus van houten de ontdekking van chocolade. Vanaf toen werden er veel meer dingen van chocolade gemaakt. Zoals: pudding, chocolade melk, pasta en nu zijn is er zelfs een huis van chocolade en een etalage van chocolade in Brussel (België). Chocolade is ook heel goed voor je gezondheid, Want pure chocolade is goed voor je hart en bloedsomloop. Als je dus geschrokken of opgewonden bent is pure chocolade heel goed voor je. Voor oudere mensen is het vooral tegen de rimpels.

Hoofdstuk 2 Soorten chocolade

Je hebt 3 soorten chocolade : melk, puur en witte chocolade. Melk bestaat uit : cacaopoeder, cacaoboter, suiker en melkpoeder. Pure chocolade bestaat uit : cacaopoeder, cacaoboter en suiker.
En melk chocolade bestaat uit: cacaoboter, suiker en melkpoeder. Je hebt ook chocola met nootjes, rozijnen of iets anders. Drank komt vaak voor in bonbons. Van chocola kan je heel veel maken bijv.: hagelslag, chocopasta, vlokken, chocomel, ijs, chocoladevla, paashazen, paaseitjes, chocoladepepernoten, chocolade letters, koekjes, bonbons, mars, M&M’s, twix, loin, snicker, kitkat, bros en zo, en er is nog veel meer.

Hoofdstuk 3 Hoe maak je chocolade

Chocola wordt gemaakt van cacaobonen, uit die bonen kun je grote brokken harde cacao halen. Daarvan maken ze cacaopoeder, als dat klaar is wordt er suiker, melkpoeder en cacaoboter in gedaan. Het is dan heel nog heel modderig daarom wordt het fijngemalen in een warme mengmachine. Daarna gaat het in warme bakken van 50 graden Celsius. Dan wordt het in vormen gegoten bijvoorbeeld : repen of letters. Als er noten of iets anders in moet doen ze dat voor dat ze het in gaan gieten. Dan wordt de lucht in de chocola er op een lopende band uitgetild. Witte chocola wordt alleen van cacaoboter gemaakt, en niet van cacaopoeder. Daarna kan de chocola afkoelen, als chocola is afkoelt gaat het iets krimpen, dus chocola is altijd kleiner dan het gemaakt is.

Hoofdstuk 4 Cacaobonen en cacaovrucht

De cacaoboon groeit niet in Europa, alleen in Amerika, Afrika en in een heel klein gebied in Azië. De cacaovrucht in moeilijk om te plukken, omdat de cacaoboom heel kwetsbaar is. Ze hebben lange, dunne takken. Daarom worden ze tussen sterke en hoge bomen geplant. Die bomen vangen dan de wind op, want cacaobomen kunnen daar niet tegen. Een cacaovrucht lijkt veel op een in elkaar gedrukte komkommer. Ze zijn geel, rood of oranje. Cacaovruchten kunnen niet geplukt worden, omdat je niet in de cacaobomen kunt klimmen. Daar zijn de bomen te kwetsbaar voor. Het duurt ongeveer 8 maanden voor dat de cacaovrucht rijp is. Als de cacaovrucht rijp is wordt hij (voorzichtig)met lange messen afgesneden. Na elke keer dat er een cacaovrucht is afgesneden, moet het mes heel goed schoon gemaakt worden. Dat moet om planten ziektes te voorkomen. In 1 cacaovrucht zitten 30 tot 50 cacaobonen. Als de vrucht van de bomen zijn gehaald, snijden ze de vrucht open. Daaruit worden de cacaobonen gehaald.

Hoofdstuk 5 Bonbons

België staat bekend van de bonbons. Bonbons zijn eigenlijk gewoon chocolade maar dan wat luxer. Je kan bonbons op verschillende manieren maken. De eerste manier is met een holle vorm waarin de chocolade word gespoten. De vorm word omgedraaid en op de wand blijft dan een dun laagje chocolade achter. Dan gaat de bonbon door een koeltunnel en daarna word de bonbon gevuld. Als laatste komt er een laagje chocolade overheen. De andere manier is om eerst de harde vulling in de goede vorm te snijden. En dan een laagje chocolade eromheen.

Hoofdstuk 6 Weetjes

Wist je dat………
• Er cacaoboter in lippenbalsem zit dat je lippen tegen de zon beschermt.
• In de vrije natuur cacaobomen wel 15 meten kunnen worden. En in de plantage maar 4 meter.
• In chocola een stofje zit waar je vrolijk van wordt.
• Chocola je geheugen verbetert.
• Een cacaoboom meer dan 50 jaar oud kan worden.
• Uit onderzoek melkchocolade de populairste chocola is.
• Mensen die aan chocola verslaaft zijn vinden pure chocola meestal het lekkerst

SLOT

Dit was mijn spreekbeurt.
Ik hoop dat jullie er veel van geleerd hebben
Nu laat ik jullie een stukje chocola proeven.
Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen.

Bronnen
Mijn eerste boekje over …chocolade
Hoe word chocolade gemaakt?
De kijkdoos chocolade
Christiaans chocolaterie en passserie
Meer informatie over Chocolade: