Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Maatschappij

Gemaakt door: Dilara
Het begon allemaal in 1946 toen de 2e wereld oorlog was afgelopen toen richtte de VN UNICEF op. Dat was eigenlijk een tijdelijke organisatie. Die moesten alle kinderen weer helpen op gang te komen die de 2e wereld oorlog hadden meegemaakt. Toen in 1950 zat hun taak er op, en zou het weer opgeheven worden.
Gemaakt door: Bouchra en Flo
Voor geld zijn veel materialen gebruikt, van zeldzame edelmetalen en schelpen tot volledig kunstmatig geld zoals bankbiljetten. Geld is een hoofdzaak een symbolische voorstelling van een zekere waarde. Tegenwoordig wordt vooral papiergeld gebruikt, hoewel ook plastic geld ofwel de kredietkaart gebruikt moet worden.
Gemaakt door: ashwani
Spreekbeurt over Snoep: geschiedenis, stoffen, soorten, zoet, speciale gelegenheden, Nederland snoepland

Gemaakt door: Marieke
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik stiekem best wel veel van Make-up hou, en graag meer te weten wou komen over dit onderwerp. Zoals: hoe is make-up ontstaan? En waar is make-up van gemaakt? Ik wou ook graag meer informatie weten over testen op dieren.
Gemaakt door: isa weijers
Vroeger, 125 jaar geleden had je nog geen supermarkt, toen had je een kruideniers winkel, je had dan ook bijvoorbeeld: de kaasboer, de bakker en er was ook een slager. Als je dan ging boodschappen doen was je soms wel 2 uur onderweg. Toen bedacht het personeel om alvast dingen voor te gaan pakken. Dat heet : voorwerken. De suiker en koffie werd dan al afgewogen en ingepakt, en als je dat dan wilde, werd het zo voor je gepakt. En zo kwamen er steeds meer producten voorverpakt in de winkel. Hieruit is in 1952 de eerste zelfbedieningswinkel gekomen, alle producten staan net als nu in de schappen en kunnen de klanten zelf in hun mandje of kar stoppen en dan naar de kassa om het af te rekenen. Een stuk makkelijker en sneller.
Gemaakt door: Zoe
De meeste kinderen pesten andere omdat ze zelf gepest worden. Of als je thuis problemen hebt. Daarom moet je vooral niets van hun aantrekken. De pesters vinden het leuk als je daarna gemeen terug doet, als je niks doet dan begint het bij de pesters op het gegeven moment heel saai te worden. Sommigen doen het omdat ze bijv. bij een club willen horen.

Gemaakt door: joanne
Het geld uit heel de wereld ziet er vaak verschillend uit. Maar er zijn ook dingen het zelfde. In Nederland en veel landen er omheen betalen met de euro. Dat is pas sinds 2002. Daarvoor betaalden we in Nederland met de Nederlandse gulden Tot 2002 had elk land in europa zijn eigen muntsoort. Dat was soms erg onhandig want als je op vakantie ging moest je weer geld omwisselen.
Gemaakt door: Julia
Gepest worden kan voor kinderen een heel traumatische ervaring zijn. Het kon het zelfbeeld van een kind en zijn houding tegenover school aantasten. Hier vindt u een aantal suggesties waarmee je je kind kunt leren omgaan met het pestprobleem en wat je als ouder zelf kunt doen als je kind wordt gepest.
Gemaakt door: Ferry
Een vrachtwagen vervoert goederen. Alle auto's die meer dan 3500 kilo wegen, noemen we vrachtwagens. Vrachtwagens zijn maximaal vier meter hoog en tweeënhalve meter breed. Zonder aanhanger mag een vrachtauto in Nederland maximaal twaalf meter lang zijn. Een vrachtwagencombinatie bestaat uit een motorwagen met aanhanger, of een trekker met oplegger.

Gemaakt door: Rosan
Unicef is een kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. In elk land word er nageleefd hier bedoel ik mee dat mensen mee leven wat er in de ontwikkelingslanden gebeurd. Unicef komt altijd voor de kinderen op ze zorgen dat elk land respecteert wat ze doen, Ik zelf heb veel respect voor Unicef. Het help ook met partner organisaties.
Gemaakt door: Else Zwoferink
Zendingsorganisaties proberen deze mensen te helpen – bijvoorbeeld door geld te geven - zodat kinderen, maar ook volwassenen naar school kunnen gaan. Dat doen ze bijvoorbeeld in Afrika (Congo, Benin), Indonesië (Papua), en in India. Maar ook in Europa is hulp hard nodig, zoals in Oekraïne. In Zuid-Amerika kun je denken aan Colombia en in het Midden Oosten in Afhanistan.
Gemaakt door: Krista
Meestal hoor je dat het komt uit het oude-Rome. Daar is 14 februari de dag van de godin Juno. Zij was de koningin van alle goden. En zij was de beschermheilige van alle vrouwen en van het huwelijk. Op het feest dat een dag na haar verjaardag begon werden jongens en meisjes doormiddel van een loting samengebracht. De meisjes deden hun naam in een doos en de mannen trokken een lot. Hier komt dan ook de uitspraak, “je bent een lot uit de loterij” vandaan.
Gemaakt door: Suzy
Alle kinderen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Dit kan een milde tot matige, en soms een ernstig verstandelijke beperking zijn. Een kind met downsyndroom ontwikkelt zich langzamer dan leeftijdgenootjes, zowel lichamelijk als verstandelijk. Ook hebben zij vaker lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen. Hoe zij zich ontwikkelen en hoe ernstig de gezondheidsproblemen zijn, verschilt van persoon tot persoon.
Gemaakt door: mirjam
Sprookjes zijn oude traditionele volksverhalen. Het begint vaak met er was eens. En eindigt vaak met ze leefden nog lang en gelukkig. Vroeger waren sprookjes een waarschuwing voor kinderen dat ze bang moesten zijn voor een heks of een wolf bijvoorbeeld. Sprookjes zijn vaak onbepaald. Dat wil zeggen dat je niet weet in welke tijd ze zich afspelen of op welke plaats.
Gemaakt door: Jet
De flamenco is rond het jaar 1400 ontstaan. Eeuwen lang is deze dans beïnvloed. Maar tegen het einde van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw had deze zigeunermuziek een eigen vorm gekregen, waarin al alle elementen te vinden zijn van de huidige flamenco: de rauwe zang, het gitaarspel, handgeklap, gestamp, de castagnetten en de vele dansvormen.
Gemaakt door: Benjamin
In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje. De eerste jaren maakte hij vaak meubels, maar vanaf 1932 ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en kwam de naam LEGO in gebruik. De naam \"LEGO\" is afgeleid van de Deense woorden \"LEg GOdt\" dat betekent speelgoed.
Gemaakt door: Haladi
War child (betekent Oorlogs kind).Ze geven hulp aan kinderen in door oorlog getroffen gebieden. Tijdens muzikale, creatieve en sportieve activiteiten kunnen kinderen uiting geven aan hun emoties.Hierdoor kunnen zij hun oorlogservaringen verwerken. Gezamenlijke activiteiten vergroten het respect en begrip voor elkaar. Zo wil War child de kinderen leren dat er ook een wereld zonder oorlog bestaat. War child leidt lokale medewerkers op om creatieve workshops te kunnen geven en geeft trainingen aan andere hulpverleners en docenten.
Gemaakt door: celine
Wat voor kind is een pleegkind? Het zijn gewone kinderen, maar ze hebben veel meegemaakt en te weinig aan dacht hebben gekregen. Sommigen hebben een lichamelijke of verstandelijke handicap of beperkingen, een chronische ziekte of ze hebben leer of gedrag problemen een pleeg kind moet als hij\zij naar een pleeggezin gaat afscheid nemen van zijn school en vrienden op hun nieuwe school moeten ze weer op nieuw vrienden maken en anderen lessen volgen.
Gemaakt door: younes
David Copperfield is een Amerikaanse illusionist, die vooral bekend is vanwege zijn grote trucs. Hij heeft eens een trein, en zelfs het beroemde Vrijheidsbeeld bij New York laten verdwijnen! Ook kan hij over het podium vliegen met een persoon uit het publiek in zijn armen.
Gemaakt door: Eline
Social media is heel groot. Je hebt verschillende site’s waar je op kan en je hoeft niet naar iemand toe te lopen als je iets wil weten. Het is dus eigenlijk heel handig. Je kan met vrienden chatten op hyves en facebook. Kan even snel een berichtje achter laten op twitter of plaats een leuke foto op instagram. Bijna iedereen doet dat wel. Zo zie je veel sneller wat iemand heeft gedaan. Je kan ook bevoordeeld op een andere website met je facebook inloggen. Maar wat je daar dan op doet zie je ook op je facebook pagina. Soms is dat wel leuk maar niet altijd als je vindt dat niet iedereen het hoeft te weten.
Gemaakt door: Pelle
Iemand die dyslexie heeft, heeft niet alleen moeite met lezen, maar ook met schrijven en spellen. Dyslexie viel pas op toen de meeste kinderen naar school gingen om te lezen en te schrijven. Dat was rond het einde van de negentiende eeuw.
Gemaakt door: Lois
Eerst ga ik vertellen over wat er in sigarettenrook zit, dan ga ik over het algemene vertellen. Daarna ga ik over de effecten van roken vertellen, dan ga ik over stoppen met roken vertellen, dan over smoezen over roken. Ik ga ook over mijn vader vertellen en dan ga ik jullie een filmpje laten zien. Als laatst komt de quiz.
Gemaakt door: nino de graaf
De gebroeders Wright waren fietsenmakers ze lazen een kranten bericht dat iemand probeerde te vliegen met een soort grote vlieger zij wouden dat ook proberen ze kocht en stof en een naaimachine en gingen aan de slag. In 1903 was het zover het was gelukt ze konden vliegen later kwam er pas een vliegtuig