Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Pesten
Gemaakt door: Zoe
Pesten

Hallo,IK houd mijn spreekbeurt over pesten.


Waarom heb ik dit onderwerp gekozen.Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het niet zo fijn vind dat er gepest word op school.

Vaak word er gepest met de dikte, uiterlijk, muziek stijlen. Iedereen is anders. Als jij gepest zou worden zou je het ook niet zo leuk vinden. Dus doe het dan ook niet! Ook al vind je iemand niet aardig je moet dan niet elke dag afspreken maar gewoon aardig tegen elkaar zijn.

Waarom pesten kinderen?De meeste kinderen pesten andere omdat ze zelf gepest worden. Of als je thuis problemen hebt. Daarom moet je vooral niets van hun aantrekken. De pesters vinden het leuk als je daarna gemeen terug doet, als je niks doet dan begint het bij de pesters op het gegeven moment heel saai te worden. Sommigen doen het omdat ze bijv. bij een club willen horen.

Dan zeggen ze: “je moet dat meisje daar pesten dan mag je bij de club”. Als iemand dat zegt moet je dat even aan de juf melden. Dan moet je niet zeggen: “Dat ga ik aan de juf vertellen”,wand dan gaan ze je pesten. Als het niet zo goed gaat met je moet je niet iemand pesten maar les nemen. Dan heb je een groot stootkussen en daartegen moet je trappen. Schoppen en slaan haalt je agressie weg, dat heet fysieke weerbaarheid.Zo krijg je meer zelfvertrouwen. De meesten gaan terug vechten, maar als iemand je slaat moet je durven zeggen “STOP” en “NEE” het zijn simpele woordjes maar niet iedereen gebruikt ze. Als iemand je pest zeg je “nee, wil je alsjeblieft stoppen ik vind het vervelend” en als ze dan nog niet willen stoppen loop je gewoon weg. Iedereen kan hulp bieden bij pesten. Soms weet je misschien niet zo goed hoe je kunt helpen, maar luisteren naar het verhaal van de ander is niet moeilijk en betekend voor de ander heel veel. Onderschat niet de invloed die jij kunt hebben door erover te gaan praten. Aan meester of juf vertellen dat er gepest wordt is niet klikken, daarvoor is het veel te erg. Ook ouders, buurvrouw of buurman, opa of oma hebben misschien goede ideeën. Zij hebben misschien ook wel eens met pesten te maken gehad.

Pesten is iets wat iedereen in zijn leven al eens heeft meegemaakt. Maar niemand die er iets aan doet. Iedereen denkt meteen: “Ik moet naar de juffrouw toe.” Maar heb je al eens geprobeerd het zelf optelossen, bijv. Je doet een spelletje, jij bent aan de beurt maar iemand anders gaat voor je wat zeg je en wat zeg je niet?Dit zeg je niet: “Nou ik ben aan de beurt! Maar je zegt: “Sorry, maar ik ben eigenlijk aan de beurt.


Hoe denkt de pestkopDe één is altijd sterker dan de ander. De één heeft meer kracht, een grotere mond of meer invloed op de ander. De één is dus altijd de winnaar, de andere altijd de verliezer. De verliezer kan zich op den duur niet meer verdedigen tegen al dat geweld van de winnaar. Pestkoppen zijn geen speciale kinderen, het zijn kinderen zoals alle anderen. pestkoppen kunnen op een ander moment, bijvoorbeeld bij de club, heel vriendelijk of lief zijn. Soms weten kinderen, die pesten, echt niet waar ze mee bezig zijn.Misschien willen ze aandacht en waardering voor wie ze zijn. Ze willen die aandacht krijgen door de baas te spelen. Misschien wil hij groter, sterker, slimmer, knapper zijn dan de rest? Waardering krijgen ze omdat andere kinderen bang voor hen zijn en daarom met 'de baas' meedoenBij pestkoppen verloopt het altijd zo,het begon misschien met een grap waar de hele klas om moest lachen, waardoor de pestkop nog een stapje verder ging. Is hij bang om zelf gepest te worden als hij het niet doet? Werd hij zelf ooit gepest en wil hij dit daarom terug doen? Of dagen andere kinderen hem uit om met iemand een geintje uit te halen? De pesters vinden het pesten vaak 'grappig', en worden aangemoedigd door de meelopers. Ze beseffen niet dat het gepeste kind zich er verdrietig en erg ongelukkig door gaat voelen. Waarom zou je er dan mee stoppen? Meestal vinden pestkoppen het heel normaal om iemand geweld aan te doen. Misschien wil hij er mee stoppen?

Omdat pesten andere kinderen kwetst, moeten de pesters hiermee stoppen. Je kan wel eens een geintje maken, maar dan is het niet gelijk pesten. Pesten doet pijn, niet aan je schouder je benen of wat dan ook, maar je hart. Soms doe je er zoveel aan om lief te zijn dat je er niets voor terug krijgt een keer geholpen met iets oprapen en je hoort geen dankjewel kan al pijn doen in je hart. Nu denkt je bij jezelf dit is erg overdreven, maar als dat vaak gebeurt is het moeilijk te snappen of je het nou niet moet doen of wel.

Je vraagt je bij je af moet ik het nou oprapen of niet. En dan krijg je misschien weer ruzie. Je moet je op bepaalde momenten kunnen beheersen. Je moet kunnen zeggen van o, sorry maar ik mocht dat doen of ik mocht haar even helpen of ik was aan de beurt, dan kunnen ze dat aardig terug zeggen zodat het geen ruzie word. Als je iets aardigs doet voor iemand doet iemand ook aardig voor jou. Wapen jezelf dus met woorden niet met daden.


Clubs op school/buiten schoolBinnen school zijn de juffen de baas. Als er een club is en iemand mag niet meedoen dan is dat buitensluiten. Als de juf zegt: “Kom op laat hem/haar ook meedoen”, is de lol er al een beetje vanaf. Zorg dus dat je buiten school een clubje opricht, maar dat gaat niet vaak goed. Kinderen gaan op school afspreken waar ze het gaan doen en om hoe laat, maar dan zijn er altijd van die “nieuwsgierige Aagjes” die het niet kunnen laten. Ze zeggen dan “o, over wat hebben jullie het, o, mag ik meedoen, mag ik meedoen, mag ik meedoen. Niemand vind het leuk en als je het vriendelijk vraagt help het ook (soms) niet. Dus probeer het na school te doen dan heb je alle rust en dan is school klaar geen juf/meester. Zo is dat probleem opgelost, maar er is nog een probleem, als je buiten een club hebt opgericht, je gaat er een paar keer per week heen, maar dan ontdekt iemand het clubje. Ze slopen alles en maken alles kapot en lopen met een grote grijns weg. Dan moet dat niet tegen de juf zeggen, kan wel maar het is buiten school dus dat helpt niet. Je zegt het tegen je moeder (dus je gaat niet zelf ruzie zoeken) en dan gaat ze met die moeders praten, wand moeders kunnen goed kletsen en bespreken daar zijn moeders nou voor. Maar als het nou de club is die vervelend is. Dan moet je ook hulp inschakelen maar dan van de juf, wand als ze je buiten school pesten dan moeten ze je ook binnen school pesten. Je zegt het tegen de juf en als het dan niet lukt dan vraag je het weer aan je moeder.

Maar eigenlijk is de beste manier: “probeer het eerst zelf op te lossen lukt het dan niet dan kijk je naar de tips hierboven”.Pesten op het Internet/homoseksualiteitHet meeste word er gepest met afkomst en homoseksualiteit. Als jij twee mannen hand in hand ziet lopen denkt je gelijk ieuw, maar dan denk je er niet bij na van dat 30% van de mensen die nou een mannenhuwelijk of vrouwenhuwelijk vies vinden, worden zelf homo of lesbies.

Misschien is het in de toekomst niet meer erg dan leeft misschien iedereen wel als een trio, 2 vrouwen en 1 man of 2 mannen en 1 vrouw. De meesten mensen vinden het raar dat er steeds meer jongere mensen uit de kast komen, ik vind dat ze zelf moeten weten hoe en wie ze zijn. Jongens mogen ook make-up op en meisjes mogen ook voetballen. Het ziet er misschien raar uit, maar je moet de mensen nemen hoe ze zijn. Be yourself.

Misschien woon je in een ander land zoals Rusland als je dan Nederlands durft te praten klinkt het heel grappig daardoor word je heel erg gepest. Sommige willen je wel helpen maar op sommige scholen niet daarom mag je ook op sommige scholen geen hoofddoek dragen dat vinden ze niet kunnen je moet je gezicht laten zien zeggen ze.Veel oudere mensen worden er ook mee geconfronteerd(geconfronteerd betekend: je word er steeds mee aangesproken.) Grotere mensen worden meer bedreigt door de regering/politicus. Ze willen je weg uit het land. Ze willen geen andere mensen in het land ze willen geen getinte mensen.

Maar weer andere regeringleiders/politici, willen dat niet ze zeggen als ze echt weg uit hun land moeten dan moeten ze echt weg maar ze moeten daarna weer terug als het veilig is. Maar vinden ze dat daar wel goed? Hebben ze daar een huis? Hoe gaat hun familie reageren? Dat weet ik niet.

Vormen van pestenEr zijn verschillende vormen met pesten. Zoals Sociaal isoleren, onaangenaam werken, onmogelijk maken, bespotten, roddelen, dreigementen, lichamelijk geweld, seksuele intimidatie, racisme. Iemand kan gepest worden door zijn collega’s op het werk door hem bijvoorbeeld totaal te negeren, over hem te roddelen, discrimineren en racisme.

Ook komt seksuele intimidatie (bang maken) komt voor op het werkterrein. Het pesten gebeurt vaak als het eerst als normaal word gezien. De werknemers van enkele in gevallen word in het pesten zo erg dat ze het leven van hun werknemer proberen te controleren door bijvoorbeeld hun privé e-mail te checken. De leidinggevende(degene die de leiding heeft) zoekt de kleinste dingetjes aan je waarop hij je kan aanspreken. Zo kan de leidinggevende je expres in een vergadering belachelijk maken of voorschut zetten in het nabij(met de andere collega’s) zijn van medecollega’s. Ook kan je baas je extra opdrachten opgeven die eigenlijk niet nodig zijn, alleen om zijn macht te laten zien.
En als de leidinggevende als eerste is van alle pesterijen zullen misschien ook andere collega’s van je meedoen aan de pesterijen. Pesterijen kunnen al gauw escaleren(dat betekend bijv. van een ruzie naar een oorlog gaan) naar dreigementen, seksuele intimidatie en fysieke mishandeling. De oorzaak van dat je collega’s vervelend gaan doen is dat ze jaloers zijn dat jij een hogere functie (een hoger niveau) doet. Dat is het zelfde als op school als je iets mag wat niemand anders uit je klas mag doen dan word iemand ook vervelend.
Meer informatie over Pesten: