Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Social Media
Gemaakt door: Eline
Social Media
Ik hou mijn spreekbeurt over social media omdat bijna iedereen het eigenlijk wel gebruikt en ik daarom er wat meer over wil weten.

Social media over het algemeen
Social media is heel groot. Je hebt verschillende site’s waar je op kan en je hoeft niet naar iemand toe te lopen als je iets wil weten. Het is dus eigenlijk heel handig. Je kan met vrienden chatten op hyves en facebook. Kan even snel een berichtje achter laten op twitter of plaats een leuke foto op instagram. Bijna iedereen doet dat wel. Zo zie je veel sneller wat iemand heeft gedaan.
Je kan ook bevoordeeld op een andere website met je facebook inloggen. Maar wat je daar dan op doet zie je ook op je facebook pagina. Soms is dat wel leuk maar niet altijd als je vindt dat niet iedereen het hoeft te weten.Twitter
Bij twitter schrijf je allerlei kortte berichtjes om te vertellen wat je aan het doen bent. Dat berichtje moet in 140 tekens of minder. Op twitter heb je volgers. Dat zijn mensen die jou volgen dus de berichtjes lezen die jij stuurt. Een berichtje sturen heet op twitter ook wel tweeten.
Op twitter gebruik je hashtags. (laten zien wat een hashtag is.) Met een hashtag kan je vertellen waar je het over hebt. Bijvoorbeeld: je hebt het over het jeugdjournaal dan zet achter je tweet #jeugdjournaal Door twitter is de hashtag heel groot geworden en zet je nu bij bijna elke social media een hashtag er neer.

Twitter is gemaakt in maart 2006 door Obvios Corp. Dat is een bedrijf uit San Francisco. Twitter is begonnen als een oefenproject. Het was hun bedoeling om allemaal kleine blogs te schrijven. Om het bekend te maken hebben ze beroemdheden gevraagd om te gaan twitteren. Zo is twitter heel bekend geworden, want iedereen vond het wel leuk om te weten wat die beroemdheden aan het doen waren. De eerste die 40.000.000 volgers had was Justin Bieber.YouTube
Youtube is gemaakt op 15 februari 2005 door drie mensen van PayPal. De eerste video werd geupload op 23 april 2005. In Mei 2005 lieten ze zien hoe YouTube er helemaal uit zou gaan zien. Een half jaar later werd YouTube heel veel gebruikt.

Op YouTube kun je filmpjes kijken. En dan leuk vinden om op het groenduimpje te klikken en je kan ook abonneren. Abonneren is dat je telkens een mailtje krijgt als die gene waar op jij geaboneerd bent een nieuw filmpje heeft. Voor deze dingen heb je wel een YouTube account nodig. Zelf kan je ook filmpjes op youtube plaatsen. Dan kan je doen met de webcam en dan op YouTube zetten. Maar je kan het ook eerst met de camera filmen en dan op YouTube zetten. Maar ook hier voor heb je een youtube kanaal nodig. Erg veel mensen hebben een youtube kanaal. Dit zijn een paar grote Nederlandse youtubers die filmpjes maken op youtube.

• DusDavid (David Harms)
• BanjoMovies (Bardo Ellens)
• Theaumes (Thomas Smagge)
• MyLoveBugLife (Teske de Schepper)
Ik heb ook een YouTube kanaal. Dat is www.youtube.com/elinelouw op dat kanaal maak ik dansfilmpjes.Facebook
Facebook is gemaakt op 4 februari 2004. Toen werd het nog The facebook genoemd. Mark Zuckerberg en een paar andere studenten hadden facebook gemaakt. Mark Zuckerberg was 23 en verdiende veel geld aan Facebook. Hun zaten op het Harvard College. Er konden dus eerst ook alleen maar leerlingen van het harvard College op. Later werd het ook voor studenten van andere scholen. In 2006 kon iedereen die 13 jaar of ouder was erop. Ook in 2006 wou Yahoo een andere social media Facebook overnemen. Het zal al bijna gebeuren tot Yahoo hun bod verlaagde naar 800 miljoen. Toen wou Mark Zuckerberg het niet meer verkopen. Maar toen Yahoo het weer wou kopen voor een miljard deed Mark Zuckenberg het niet. In December 2008 groeide Facebook. Ze hadden 600.000 nieuwe aanmeldingen per dag. In 2009 hadden ze 200 miljoen actieve gebruikers en een maand later 50 miljoen meer!

Maar hoe werkt Facebook nou eigenlijk? Het lijkt een beetje op hyves. Je hebt een account en kan vrienden toevoegen en chatten. Maar als je iets hebt gedaan kan je het vertellen. En dan zien al jou vrienden het. Je kan er ook foto’s op plaatsen. Die zien jou vrienden ook. Waar ze dat dan op zien heet een timeline. In het Nederland ook wel tijdlijn. Je kan ook een filmpje plaatsen. Je kan ook dingen op je privéaccount zetten. Dat zet je gewoon op je account maar dan zie jij het alleen. Je kan alleen met mensen chatten als die online zijn.Pesten via de computer
Er zijn ook nadelen aan social media. Er zijn hackers. Hackers loggen stiekem in op je profiel en zetten allerlei rare berichtjes op je profiel die iedereen kan lezen. Het vervelende is dat de mensen die het lezen dan denken dat jij dat er neer zet. Hackers kunnen dus rare berichten op je profiel zetten maar ook rare foto’s of je wachtwoord veranderen waardoor je nooit meer op je profiel kan komen en alleen nog maar de hacker.

Sommige mensen durven meer op de computer dan in het echt. Daarom zeggen vervelende dingen ook alleen maar op internet. Sommige mensen kennen elkaar al via school maar de 1 vind de ander niet zo aardig. Dan gaat die op de computer bijvoorbeeld allemaal rare dingen sturen en uitschelden. Soms gaat het er zo erg aan toe dat die gene die gepest word niet meer naar school durft. Dit heet cyberpesten. Als je word gepest via internet moet je zo snel mogenlijk het tegen je ouders of juf zeggen. Als je het voor je houd en er niks tegen doet gaat diegene je alleen maar meer pesten en voel jij je naarder. Uit onderzoek is gebleken dat uit europa 4% van de kinderen op internet word gepest.Gewoon pesten komt vaker voor dan cyberpesten. Maar cyberpesten is veel erger en voelt erger.

Pesten gebeurt vooral op Facebook. Alleen het probleem is dat kinderen niet van Facebook af kunnen blijven omdat op Facebook staat wat een trend is. Het is voor kinderen een soort digitaal schoolplein.

Er word ook veel gepest op ask.fm dat is een website waar mensen vragen aan elkaar kunnen stellen. Maar dan word er vaak gevraagd:
Waarom leef je nog?
Of: Je bent een loser.

Vragen:
Noem 2 social medias op waar vaak word gepest?
Facebook en ask.fm
Hoe werd Facebook eerst genoemd?
The Facebook
Wie was de eerste die 40.000.000 volgers had op twitter?
Justin Bieber
Meer informatie over Social Media: