Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Roken
Gemaakt door: Lois
ROKEN
Ik houd mijn spreekbeurt over roken omdat mijn vader al bijna 48 jaar verslaafd is aan roken. Nu wil ik er meer over weten.

INHOUD
Eerst ga ik vertellen over wat er in sigarettenrook zit, dan ga ik over het algemene vertellen. Daarna ga ik over de effecten van roken vertellen, dan ga ik over stoppen met roken vertellen, dan over smoezen over roken. Ik ga ook over mijn vader vertellen en dan ga ik jullie een filmpje laten zien. Als laatst komt de quiz.

WAT ZIT ER IN SIGARETTENROOK?

Dit zijn de drie belangrijkste stoffen in sigarettenrook.

Nicotine
Door de Nicotine in de rook van een sigaret word je geheugen slechter, je kan je slecht concentreren, en je kan niet meer snel reageren.Koolmonoxide
Koolmonoxide zorgt ervoor dat je minder zuurstof in je bloed kan hebben, en daardoor word je uithoudingsvermogen minder.

Teer
Teer is heel slecht voor je longen en als je te vaak rookt dan worden je longen slechter in wat ze horen te doen. Ook krijg je dan veel sneller longkanker.

ROKEN IN HET ALGEMEEN

Ongeveer 34% van de mensen in Nederland rookt sigaretten. Een verslaving aan roken is de meest voorkomende verslaving.
Het gemiddelde sigaretten die een roker rookt is 20 sigaretten per dag. Dat zijn dus 7300 sigaretten per jaar. En elk jaar gaan er ongeveer 25.000 mensen dood aan roken.Het roken van sigaretten is niet goed voor je gezondheid. Door roken wordt je hartslag versneld en gaat je bloed sneller stromen. Waardoor je ziektes van hart- en bloedvaten kan krijgen.

EFFECTEN VAN ROKEN

Als je rookt heb je meer kans op longkanker en verkoudheid, je krijgt eerder rimpels, je conditie wordt slechter, je gaat vaker hoesten, en je vingers en tanden worden er heel lelijk van.

STOPPEN MET ROKEN


Roken is vaak een lichamelijke en geestelijke verslaving tegelijk. Toch kan je van beide problemen afkomen. Als je stopt met roken krijg je vaak last van ontwenningsverschijnselen, zoals vermoeidheid, angst, prikkelbaarheid, hoofdpijn en slaapstoornissen. Maar die zijn er maar tijdelijk. Nicotinekauwgom, nicotinepleisters en nicotinetabletten zijn hulpmiddelen om het stoppen minder zwaar te maken. Informeer dan bij de huisarts voor mogelijkheden. Maar om het ook echt te laten lukken dat je stopt met roken, heb je wel motivatie nodig.SMOEZEN OVER ROKEN

Roken is mijn enige slechte gewoonte, ik sport veel en ik leef gezond!
Of je nu elke dag 10 kilometer hardloopt of 20 kilometer, roken is altijd ongezond.

Als je heel lang rookt, heeft stoppen geen zin meer.
Stoppen met roken heeft altijd zin! Als je stopt, stopt de vervuiling meteen. Je lichaam begint gelijk te herstellen. Het maakt niet uit of je een paar sigaretten hebt gerookt of dat je al 20 jaar verslaafd bent.

Van stoppen met roken word ik zo chagrijnig.
Je blijft niet chagrijnig, stel je eens voor, 20 jaar geleden rookten er 2x zoveel mensen als nu. Al die ex-rokers zijn ook geen chagrijnen geworden.Ik rook, dat is mijn risico, daar heeft niemand wat mee te maken!
Roken is wel een heel groot risico, want de helft van alle rokers gaat eraan dood.

Als roken echt zo slecht was, zou het wel verboden zijn.
Als je dingen gaat verbieden willen sommige mensen ze juist extra graag. Kijk maar naar drugs. In Nederland zijn ze verboden, maar toch
is er veel handel.

MIJN VADER

Toen mijn vader nog jong was kon je sigaretten gewoon kopen in het winkeltje naast de school. Er was veel reclame die zei dat roken sportief was. Mijn vader rookt daardoor al toen hij 12 was. Als kind wordt je veel sneller verslaafd. Mijn vader heeft zijn hele leven verder gerookt. Hij heeft ook wel 20 keer geprobeerd om te stoppen, met pillen, pleisters, en ook zonder hulpmiddelen. Hij wil vooral stoppen omdat hij weet hoe ongezond het is. Tot nu toe is het helaas nog niet gelukt. Mijn vader vertelt ook altijd tegen mij en mijn zus hoe gevaarlijk het is om te beginnen met roken. De langste tijd dat mijn vader niet gerookt heeft was 2 weken. Maar hij zegt dat hij weer opnieuw zal proberen om te stoppen. Ik hoop dat het hem lukt.

Meer informatie over Roken: