Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Snoep
Gemaakt door: ashwani
Ik hou mijn spreekbeurt over: Snoep

Ik heb het onderwerp gekozen omdat:
Mijn vader in een snoepfabriek werkt Concorp

Concorp:
In Concorp worden de volgende snoepjes gemaakt:
- Autodrop
- Van Slooten
- Oldtimers
- Skittles
- Schuttelaar
- Aroma
- Fisherman's Friend
- Ricola
- Loacker
- N.A.De geschiedenis van snoep:
De eerste zoetstof die de mensen gebruikten om hun eten een zoete smaak te geven, was honing. Jagers haalden de honing uit korven van wilde bijen. Ook suiker,werd al vroeg gebruikt.

Al 3000 jaar voor Christus wisten de mensen in India hoe ze suiker uit suikerriet konden halen. Later werd het ook bekend in Frankrijk & Spanje.

Honing en rietsuiker werden dus alleen gebruikt om etenswaren zoet te maken. Want op het eerste echte snoepgoed moesten we nog een heel lang wachten. Tot de 16de eeuw!

Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken, ontstond rond het jaar 1510 in België. Snoep heette toen nog suikerwerk.

Snoep was iets voor rijke mensen. Dat is ook niet zo gek, als je wist dat het duur was om suiker te maken uit suikerriet.

Pas na 1747 werd dat anders, want toen ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker ook uit goedkope bieten kunt halen.Stoffen:
Je hebt kleur- en smaakstoffen. Hiermee kun je snoep beter laten smaken of een bepaalde kleur geven.

Hoe snoep gemaakt wordt:
Smaak en vorm is het belangrijkste. Zo kunnen de snoepmakers blijven combineren van verschillende soorten snoep.

Snoep bestaat voor het meest uit witte suiker. Om stroop te maken heb je water nodig, hoe minder water je gebruikt hoe harder de stroop wordt en hoe meer water, hoe zachter.

Door met die ingrediënten steeds weer door elkaar te mengen en
de juiste kleur, geur en smaakstoffen toe te voegen, kun je verschillende snoepjes maken!

Soorten:
Er zijn veel soorten snoep in allerlei vormen en maten.
winegum’s, diverse dropjes, zurematten, salmiak, kauwgum, chocolade, honingstaafje, lolly's, zuurtjes, toffees en nog veel meer… Nu komt de snoep top 5.

Drop:
Drop is in Nederland het meest gegeten snoep. Hier eten we 32 miljoen kilo drop per jaar. Dat zijn meer dan 2 duizend vrachtwagens met 15 duizend kilo drop en dat zijn een heleboel puntzakken vol drop. Echt iets Hollands.

Zoet is fijn:
Het allereerste wat je proefde was zoet, namelijk moedermelk dat is ook zoet. Drinken bij de moeder is fijn voor baby's. Eigenlijk is het knuffelen en drinken tegelijk. Die zoete smaak herinnert je dus aan die fijne momenten. De hersenen maken van de suiker in snoepjes een bepaalde stof aan. Die stof zorgt ervoor dat jij je lekker voelt.

Baby's en jonge kinderen lusten geen bittere dingen. Als ze bitter proeven, trekken ze een vies gezicht. De vieze smaak is een soort alarm. In de natuur zijn zoete dingen eetbaar, en bittere niet.Snoep voor speciale gelegenheden:
Er is ook snoep, dat speciaal wordt gemaakt voor bepaalde gelegenheden.

Met verjaardagen wordt als snoep vaak bonbons cadeau gedaan. Deze gevulde chocolaatjes zijn niet alleen erg lekker, maar ook vaak mooi om te zien.

Bij Valentijnsdag horen ook bonbons en verder lekker zoet snoep in felle rode en roze kleuren.

Pasen is ook een gelegenheid, waar de winkels vol liggen met snoepsoorten. Als het paasfeest er weer aankomt, is er bijvoorbeeld snoepgoed verkrijgbaar in de vorm van chocolade eitjes of een paashaas en kuikentjes. (Dat is rond deze tijd van het jaar).

Voordat het Sinterklaas is, liggen de winkels al weer vol met schuimpjes, pepernoten, marsepein en chocoladeletters.

Met kerst hangen er kerstkransjes in de boom en schuimpjes op tafel.

Nederland snoepland:
In Nederland wordt er veel gesnoept door de mensen. Vooral drop {dat heb je net gehoord}. maar er wordt ook veel drop getransporteerd naar andere landen net als de andere soorten snoep. Elk jaar getransporteerd Nederland meer dan 400 miljoen kilo aan snoep aan landen van de Europese Unie

Bekende snoep fabrikanten zijn: Fruitella, Mentos, Nestlé en Haribo

Meer informatie over Snoep: