Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


goochelen
Gemaakt door: younes
goochelen

Het woord 'goochelen' is een samenstuk van enkele oude woorden, zoals guichelheil, giegel en gooc. Guichelheil is een plant die werd gebruikt als geneesmiddel tegen zenuwziekten. 'Guichelheil' betekent 'genezing van gekte' ('heil' is 'genezing'). 'Guichel' komt van het oude woord 'guich', dat iets gek betekent. 'Guichelen' is 'gek doen'. Gooc is een oud woord voor 'dom oor'. Het Duitse woord 'gaukeln' betekent 'kunsten maken' zo zijn ze op het woord goochelen gekomen.


Goochelen is een beetje hetzelfde als toveren, maar eigenlijk ook niet want toveren kun je niet leren hoeveel en hoelang je ook oefent, maar goochelen kun je leren



beroemde goochelaars

Fred Kaps was vroeger de beroemdste Nederlandse goochelaar. Hij werd drie keer wereldkampioen. Met een stralende glimlach liet hij dingen uit zijn handen verdwijnen.Tegenwoordig is Hans Kazàn in Nederland een grootheid op goochelgebied. Al pratend doet hij allerlei kleine trucs, dicht bij het publiek.

Een andere grootheid is Hans Klok
de illusionist, die razendsnel de ene truc na de andere laat zien, samen met zijn knappe assistentes. Hij kan ook heel goed goochelen met duiven.

David Copperfield,
is een Amerikaanse illusionist, die vooral bekend is vanwege zijn grote trucs. Hij heeft eens een trein, en zelfs het beroemde Vrijheidsbeeld bij New York laten verdwijnen! Ook kan hij over het podium vliegen met een persoon uit het publiek in zijn armen.



Siegfried en Roy,
zijn goochelaars uit Duitsland, maar ze werken al jaren in Amerika. Ze zijn inmiddels oud, maar staan nog altijd met hun witte tijgers op het podium.
soorten trucs

Onbegrijpelijk! Hoe kan dat toch?

Een bekende truc: een assistente stapt in een kist, die goed wordt afgesloten. Daarna wordt de kist doormidden gezaagd. Toch stapt de assistente hierna weer helemaal heel uit de kist! Hoe is het mogelijk?dat weten we helaas niet want anders is er niks meer aan .

Bedriegerij of vermaak
Als je de trucjes kent, kun je mensen bedriegen. Denk maar aan 'balletje-balletje'. Bij dit spel moet het publiek raden onder welke van drie bekers het balletje zit. Als goochelaar kun je er met een trucje voor zorgen dat je altijd wint. Als je om geld speelt, kun je er veel mee verdienen. Maar je speelt wel vals en je bedriegt dus de mensen

Een bekende bedrieger is Uri Geller. Hij wil dat mensen geloven dat hij écht met zijn gedachten een lepel kan laten buigen. Maar wat hij doet is bedrog, want hij gebruikt gewoon een paar goocheltrucs.



Hans Kazàn kan net zo goed lepels buigen als Uri Geller. Maar hij geeft gewoon toe dat het een goocheltruc is

Goochelen als beroep
Goochelen is een prachtig beroep. Tijdens een optreden is het altijd feest. Maar een goochelaar is niet alleen aan het werk tijdens de voorstelling. Ook vooraf moet er veel gebeuren.
Eerst bedenkt een goochelaar welke trucs hij wil vertonen. Dan verzint hij de verhalen die hij erbij vertelt. Sommige trucs maakt de goochelaar zelf. Die trucs moet hij goed oefenen, want ze lukken niet altijd in één keer. Soms lukt een truc pas na weken knutselen.
Als het verhaal en alle voorwerpen voor de voorstelling klaar zijn, gaat de goochelaar oefenen. Soms oefent hij met publiek erbij, zodat hij ziet wat het publiek leuk vindt.
Ten slotte moet de goochelaar reclame maken voor zijn voorstelling, anders wordt hij niet gevraagd om op te treden.



Er zijn niet veel beroepsgoochelaars in Nederland. Voor de meesten is goochelen een hobby. Het is heel moeilijk om van het goochelen te kunnen leven. Nieuwe trucs kosten soms veel geld!

Als goochelaar heb je een heleboel speciale spullen nodig.

Goochelclubs en wedstrijden

Nederland telt 23 goochelclubs. Samen vormen ze de Nederlandse Magische Unie (NMU). Enkele clubs hebben ook een jeugdafdeling. Elke maand komen de leden bij elkaar om over goochelen te praten en elkaar nieuwe trucs te laten zien. De NMU organiseert elk jaar wedstrijden voor goochelaars tot 18 jaar en een weekend waarin de beste goochelaars van Nederland lesgeven aan jonge goochelaartjes.
Goochelen in andere landen



In ieder land houdt men van andere dingen, dus ook van andere goocheltrucs.
In Amerika houden de mensen van veel show en spektakel. De goochelaars doen daar natuurlijk aan mee. Ze gebruiken grote kisten, vaak mooi beschilderd, swingende muziek en knappe danseressen. De truc kan niet groot en mooi genoeg zijn. Er is daar zelfs een goochelshow waarin een metershoge draak op het podium de goochelaar tussen zijn klauwen fijnknijpt. Maar de goochelaar komt daarna van achter uit de zaal weer tevoorschijn

In Rusland houden de mensen van verhalen, vooral verhalen van vroeger. Er zijn dan ook veel Russische sprookjes en legenden. Goochelaars uit Rusland gebruiken die verhalen in hun voorstelling. Ze zijn vrolijk en kleurig gekleed, net als de hoofdpersonen uit hun verhalen en hebben appelwangetjes op hun gezicht geschminkt. Hun trucs zien er al net zo vrolijk uit en sluiten mooi aan bij hun verhalen.zo houdt elk land van iets anders.




Meer informatie over goochelen: