Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Make-up
Gemaakt door: Marieke
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik stiekem best wel veel van Make-up hou, en graag meer te weten wou komen over dit onderwerp. Zoals: hoe is make-up ontstaan? En waar is make-up van gemaakt? Ik wou ook graag meer informatie weten over testen op dieren.



Hoe is make-up ontstaan?
Make-up is ontstaan in de tijd van het oude Egypte. Toen gebruikten ze alleen nog henna, rode oker –dat is een rood pigment, wat ze al in de prehistorie werd gebruikt voor grotschilderingen- ,Malachiet -dat is soort edelsteen- en andere puur natuur product gemengd met olie en/of water om het goed aan te kunnen brengen aan de huid (of andere lichaamsdelen). Griekse vrouwen smeerden kersensap op hun lippen, met dezelfde werking als lipstick.
Maar in China waren ze ook bekend met het make-up: ze gebruikten krijt, en/of een andere witte vloeistof wat hun gezicht onnatuurlijk wit maakt. In de middeleeuwen zijn ze gaan experimenteren met chemische middelen, de ‘gezichtscremé’ was toen in die tijd erg populair, die niet meer waren dan gedikte oliën.
In de 18e eeuw, in de zogenaamde pruikentijd, gebruikten mannen of vrouwen van Adel vaak make-up, vooral witte poeder, een bleek gezicht was namelijk het teken dat ie niet vaak buiten was, en dat ie dus niet zwaar werk moest doen, en daarom wel van een goede afkomst moest zijn. In dezelfde tijd droegen Geisha’s in Japan lippenstift van de bloemblaadjes van een Saffloer. Ook werden met die blaadjes de wenkbrauwen en de ooghoeken gedaan. Staafjes van binstuke-wax, een zachtere versie van het haar wax dat sumoworstelaars gebruiken, was de basis make-up van de Geisha’s.
In de 19e eeuw verklaarde Koningin Victoria dat make-up onbeleefd is, iedereen zag het als iets wat alleen acteurs gebruikten. Maar in de andere helft van de 19e eeuw, was er een hele verandering op het make-up gebied. Door natuurlijke producten zoals plantenextracten, en kleurstoffen te gebruiken kon het op bijna alle lichaamsdelen.
In de tweede wereldoorlog mocht je gewoon in het Westen make-up dragen, maar niet in nazi-Duitsland, daar werd het als ‘’on-Duits’’ gezien. Make-up was daar niet verboden, maar het leverde wel veel kritiek op.

Functies van make-up
Make-up word vaak gebruikt door tieners, maar ook door volwassen, die beschamende verschijningen op de huid willen bedekken door er bijvoorbeeld een poedertje op te smeren. Sommige vinden make-up aantrekkelijk, maar niet iedereen. Het ligt er meestal aan wat voor cultuur het is.
Het word ook vaak gebruikt op het toneel, of film, om er gewoon mooi uit te zien, maar vaak zodat ze niet glimmen in het licht. Dan gebruiken ze meestal een poedertje. Maar make-up word ook gebruikt om zich anders te verkleden, zoals een mythologisch wezen. Vroeger gebruikten ze vaak pakken, maar nu meer special effect make-up.
Er zijn heel veel vormen van make-up, zoals blush voor de wangen, lippenstift voor de lippen, mascara en oogschaduw voor de ogen, en nog veel meer soorten.

Dierproeven
Er zijn niet alleen verschillende proeven, maar ook veel verschillende proefdieren. Veel mensen denken dat er alleen ratten of muizen worden gebruikt, maar er worden ook apen, honden en paarden. Er worden zelfs vliegen of insecten gebruikt, die zijn niet bij de wet beschermd, dus dan is dat niet officieel verboden. Er is dus niet duidelijk hoeveel daarvan word gebruikt.
Sinds 1888 werd er gesproken over make-up testen op dieren, maar toen kreeg je straffen als je dieren mishandelden. Maar in 1907 stelde een Staatscommissie voor om vergunningen te krijgen die voor een goede behandeling van proefdieren moesten zorgen. Omdat toen de mensen veel geloofden in de onderzoekers, en hoe zij met de dieren omgingen, is er toen geen wet gekomen.
Uiteindelijk 70 jaar later, in 1977 is die wet er tóch gekomen. Die wet ging heel ver in de wereld, zelfs in Engeland. En sinds 1985 is er ook een Dierproevenbesluit van kracht gekomen, waarin dingen zijn vastgelegd, die er in de wet op dierproeven niet waren. Ook steunt de mens nu het 3V-beleid. In 2002 is de laatste verandering gekomen in de wet, sindsdien mogen er in Nederland geen testen gedaan worden op mensapen.
Als mensen proefdieren nodig hebben, kopen ze die bij speciale fokbedrijven. Hier houden ze dieren die zo veel mogelijk jongen kunnen krijgen. Sommige dieren worden zó gefokt zodat ze kanker, suikerziekte of een andere ziekte krijgen, of ze mesten de dieren vet. Deze dieren worden dan verkocht als proefdieren, ze worden niet zomaar van de straat geplukt.
Voor betrouwbare resultaten is het van belang dat proefdieren op elkaar lijken. Willekeurige, geraapte dieren lijken totaal niet op elkaar, omdat ze een totaal ander leven hebben geleid. Maar gefokte dieren lijken wel op elkaar, want die leven hetzelfde leven. Op die manier weet je dat de resultaten echt zijn, omdat de resultaten van de test komen, en niet doordat iets wat in hun leven is gebeurd.
De meeste proefdieren worden na de proef gedood, niet per se omdat ze
door de proef zelf dood gaan, maar omdat de onderzoeker wil zien welk effect de proef op de
organen heeft gehad. Dat kan alleen als ze het dier zelf doden. Soms kan een proefdier na de proef voor een andere proef gebruikt worden, maar dat doen ze maar zelden. Omdat ze bij de tweede niet zeker weten of het resultaat komt door de eerste of tweede proef.
Voor het doden van een dier na een proef gebruiken ze andere methodes: muizen en ratten worden vaak eerst gedood, en dan in een bak met kooldioxide geplaatst. Door dat gif word de dier gedood. Soms worden de dieren verdoofd, en dan door de halsslagader verbloed, of onthoofd. Grotere dieren worden vaak met een overdosis narcose middel gedood. Nadat de dieren worden gedood, worden ze gecremeerd of naar een afvalverbrandingsbedrijf afgevoerd.



Nagels
Nagels heeft ook met make-up te maken, je maakt je nagels op. Daar zijn verschillende manieren voor, zoals: nagelstickers, nagellak, nepnagels.. enz.
De oorsprong van nagellak licht tussen de chinezen. Zij droegen vaak nagellak tijdens de Ming-dynastie, de gene met de felste kleuren was het hoogste met de sociale banden. De goud en zilverkleuren mocht alleen worden gedragen door de mensen van adel.
Maar de nagellak die wij kennen is uitgevonden door Michelle Manard, ze werd op het idee gebracht door autolak. Daarom heeft nagellak ook bijna dezelfde ingrediënten als autolak, het klinkt vies, maar het is echt zo.
Als je nagels er écht niet uitziet, en geen enkele nagellak werkt, of omdat je nagels gewoon klein en lelijk zijn, dan kan je nepnagels gebruiken. Onder de nagel zit een soort plakkerig spul zodat ze goed blijven zitten. Er zijn nepnagels in veel soorten vormen, en kleuren. Er zijn natuurlijk ook gewoon versies van de normale nagel, hoe die er dan uit hoort te zien. Maar vaak hebben ze dat witte extra lang gemaakt, omdat veel dat mooi vinden.
Nagelstickers zijn net zoals normale stickers, maar dan voor op je nagels. Er zijn volledige stickers, voor op je hele nagel, maar ook gewoon kleintjes, die je er gewoon in het midden op kan plakken.

Parfum

Parfum hoort ook onder de make-up, je ziet er niets van, maar je ruikt het wel. veel mannen vinden het aantrekkelijk, en de meeste vrouwen voelen zich er vrouwelijk er op (ik ook). Er zijn veel soorten parfum, roze, zwart paars, geel.. veel beroemdheden hebben hun eigenparfum. Zoals: Lady gaga, Justin Bieber, (Ja, het is echt waar) Beyonce, Katy Perry, Jon Bon Jovi, en nog veel meer.
Maar luchtjes zijn vaak erg duur, zeker als die parfum van een beroemdheid is. Maar veel vrouwen willen per se een duur luchtje, om er bij te horen. ze schamen zich met een goedkoop luchtje, daarom verdienen ze veel aan parfum.
Veel vrouwen gebruiken parfum, maar er zijn heus wel mannen met parfum. Kenzo heeft bijvoorbeeld parfum voor mannen.

Lippen
Er zijn niet alleen vele manieren voor je nagels, maar ook voor je lippen om ze op te maken. Het bekendste, en meest gebruikte is de lippenstift. lippenstift een soort staafje, met een kleurige inhoud. meestal word ie bedekt met een plastic koker, met een draaimachine om hem makkelijk omhoog, en omlaag te draaien. de meeste zijn cosmetica, er zit een kleurstofje in wat je lippen kleurig maakt. de meeste lippenstiften hebben de laatste jaren een zonnefactor, wat je lippen beschermt tegen van schadelijke stralen. Er zijn ook lippen zonder kleur, die je lippen zacht en verzorgend maakt. dit word ook wel lippenbalsem genoemd, en word gebruikt door mannen, en vrouwen. Er bestaat ook zoiets als ''lip tattoo'' dat is een soort sticker, wat je op je lippen plakt.

Ogen (& co)
Maar iedereen kent toch wel oogschaduw. Oogschaduw word meteen bekend in make-up, maar toch is mascara het bekendste. Mascara word meestal aangebracht met een klein borsteltje, door mascara lijken je wimpers langer en voller. De meest gebruikte kleuren zijn zwart, of donkerbruin. Maar blauw word ook vaak gebruikt, er zijn inmiddels felle kleuren te koop, zoals groen. Of zelfs met glitter.
Er zijn mascara's op waterbasis: die lopen meteen uit als er water op komt, zoals regen, of je eigen tranen, en waarbij er vaak zwarte vegen op je gezicht komen. Maar er zijn ook watervaste mascara's: waarmee je zelfs kan zwemmen, zonder dat het gaat doorlopen. Deze worden ''waterproof mascara's'' genoemd, hierbij is een speciale remover nodig.




Meer informatie over Make-up: