Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Lego
Gemaakt door: Benjamin
Mijn spreekbeurt gaat over Lego. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat er dit jaar een film over uit kwam: de LEGO film.

Het ontstaan van Lego
In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje. De eerste jaren maakte hij vaak meubels, maar vanaf 1932 ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en kwam de naam LEGO in gebruik. De naam \"LEGO\" is afgeleid van de Deense woorden \"LEg GOdt\" dat betekent speelgoed.Toen na de Tweede Wereldoorlog het gebruik van kunststof steeds populairder werd ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed. In 1947 begon het bedrijf onder licentie plastic bouwstenen te produceren: blokjes met aan de bovenkant ronde noppen en hol aan de onderzijde, waardoor de blokjes aan elkaar verbonden konden worden. In 1957 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden. Dat werd het LEGO-steentje zoals we dat nu kennen. In 1961 werd het systeem met wielen uitgebreid. Hierdoor werden de mogelijkheden veel groter. LEGO werd vanaf dit jaar ook verkocht in de Verenigde Staten en Canada.

Legoland
In 1968 werd in Billund het eerste Legolandpark geopend. Dit themapark bestond in het begin uit een kleine wereld, helemaal opgebouwd uit LEGO-steentjes. Er reden LEGO-treinen, LEGO-auto\'s en er waren veel bekende bouwwerken nagebouwd. Het park bleek een enorm succes: alleen al het eerste jaar kwamen er ruim een half miljoen bezoekers. In de jaren daarna groeide het park en intussen is het al achtmaal zo groot dan oorspronkelijk.Ondanks het succes van het park in Billund, bleek het moeilijk om deze parken winstgevend te maken. In juni 2005 kocht de Blackstone Group, een investeringsbedrijf uit New York, 70% van de aandelen van de vier parken en bracht deze onder in de merknaam Merlin Entertainments Group. LEGO hield 30% van de aandelen.

Lego soorten
Lego heeft heel veel soorten. Op dit moment wel 28! Een van de bekendste soorten is Lego city. Lego doet met al die soorten goede zaken. Zo heeft Lego bijvoorbeeld een goede band met Disney. Door al die soorten heeft Lego een omzet van +7.823 miljard! Ongelofelijk toch?! Voor de jongste bouwers is er Lego Duplo. Om te oefenen met kleinere blokjes is er Lego Young builders oftewel Lego jonge bouwers. Dan komen de vele verbanden met Disney. Daarna ben je voorbereid voor Lego city en vele anderen. En voor volwassenen is er Lego the hobbit, Lego the lone ranger en lego architecture.Dan bouw je beroemde gebouwen na.Voor technische mensen is er Lego Technic en Mindstorms. Dan moet je een robot een geheugen geven. Die robot moet je zelf opbouwen.

De Lego kantoren
Lego heeft meer kantoren in de wereld.
De nieuwe LEGO-sets worden vaak in het hoofdkantoor in Billund ontworpen, maar Lego heeft ook kantoren in München, Barcelona, Los Angeles en Tokio. De ontwerpgroep bestaat uit 120 personen van 15 verschillende nationaliteiten.In 2004 zijn er wereldwijd meer fabrieken waar de LEGO-steentjes en accessoires worden geproduceerd. In Denemarken staan twee fabrieken en verder staan er fabrieken in de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Hongarije en Tsjechië. Gezamenlijk produceren deze fabrieken ongeveer 20 miljard LEGO-steentjes per jaar.

De videogames van Lego
Lego heeft veel videogames. Ze zijn niet allemaal voor spelcomputers zoals Wii of playstation. Ze zijn ook voor je mobiele telefoon en voor je computer. In totaal zijn er wel 26! De eerste lego videogame was de videogame van Batman. De videogame die tot nu toe het laatst uitgekomen is de Lego film videogame.De Lego film
Dit jaar is er een film over Lego uitgekomen: De Lego film. De film kwam uit op 12 februari. In de Lego film slaagt Vitruvius er niet in om de kragle,het machtigste wapen ter wereld uit de handen van Lord Business te houden. Hij raakt zijn ogen kwijt. Wel spreekt Vitruvius over een legende dat er een speciale zal opstaan. 8 en een half jaar later wordt er iemand wakker. Dat is Emmet. Hij heeft geen flauw idee hoe, maar hij blijkt de speciale te zijn. Samen met Wyldstyle, Vitruvius, Kittymix en andere meesterbouwers neemt hij het op tegen Lord Business. Of het ze lukt moet je zelf maar zien in de Lego film. Voordat de eerste Lego-film uit was gekomen, was het vervolg al aangekondigd. Nu heeft dit vervolg ook een releasedatum gekregen. De Lego Film 2 komt op 27 mei 2017 uit in de Amerikaanse bioscopen.
Meer informatie over Lego: