Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


vrachtwagens
Gemaakt door: Ferry
VRACHTWAGENS

Ik ga mijn spreekbeurt over vrachtauto ‘s
Omdat de Amerikaanse truck mijn lievelingstruck is

Geschiedenis:
Vroeger werd alles vervoerd met karren en paard en wagen. De 1e vrachtauto (ook wel vrachtwagen of truck) stamt uit 1856, liepen op stoom. Jaren later kwamen er ook de vrachtwagen op benzine en nog jaren later ook vrachtwagens met dieselmotoren. Vroeger had je alleen vrachtwagens met lange snuiten (torpedofront). In die snuit zit de motor van de vrachtwagen. Tegenwoordig zijn in Europa bijna alle trucks met geen of bijna geen snuit (frontstuur), hierbij zit de bestuurder boven, naast of voor de motor.Voordelen frontstuur:
Er ontstaat meer lengte voor de vracht . De bestuurder heeft ook een beter zicht. Door de kantelbare cabine is de motor een stuk beter bereikbaar voor onderhoud.

Wanneer wordt een auto vrachtwagen genoemd:
Een vrachtwagen vervoert goederen. Alle auto's die meer dan 3500 kilo wegen, noemen we vrachtwagens. Vrachtwagens zijn maximaal vier meter hoog en tweeënhalve meter breed. Zonder aanhanger mag een vrachtauto in Nederland maximaal twaalf meter lang zijn. Een vrachtwagencombinatie bestaat uit een motorwagen met aanhanger, of een trekker met oplegger. Een personenauto heeft meestal vijf versnellingen vooruit en één achteruit. Een versnelling zorgt ervoor dat de motor van de auto precies de goede kracht heeft voor een bepaalde snelheid. Een vrachtwagen heeft achttien of meer versnellingen vooruit en twee achteruitLaden en lossen:
Vroeger laadde en loste een chauffeur zijn eigen vrachtwagen. Dat was zwaar werk. Veel gebeurde met de hand. Tegenwoordig zijn er voor de vrachtwagenchauffeur allerlei hulpmiddelen bij het laden en lossen. De laadklep kan omhoog en omlaag. Er zijn elektrische karretjes en grijpkranen. Dit alles maakt het makkelijker voor de chauffeur om te laden of te lossen.

Dode hoek:
Vrachtauto's zijn niet van glas. Daarom kan een chauffeur vaak niet zien wat er naast en achter de auto gebeurt. Dat noemen ze de dode hoek. Als je een vrachtauto ziet, moet je niet in zijn dode hoek komen. Als jij de vrachtwagenchauffeur niet in zijn spiegels ziet, ben je voor de vrachtwagenchauffeur in een dode hoek, bijv. achter de oplegger of onder zijn spiegels.

De tachograaf:
Een tachograaf is een apparaat waarop het eea op een schijfje papier wordt vastgelegd:
- de snelheid van de vrachtwagen
- In iedere vrachtauto zit daarom een tachograaf, een soort tijdklok die de activiteiten van de chauffeur registreert.
- Wanneer de chauffeur aan het rijden is en wanneer hij pauze heeft
- Hoeveel brandstof (diesel of benzine) de vrachtwagen verbruikt
- Tijd staat er ook op vermeldtAls de chauffeur tijdens zijn werk wordt gecontroleerd tijdens een verkeerscontrole, dan kunnen de agenten aflezen op de tachograafschijf aflezen of alles klopt en om te controleren of chauffeurs zich aan de regels houden met betrekking tot rij- en rusttijden

Reflectors
Aan de vracht wagen zitten aan de zij kan reflectors, tegenwoordig zijn er ook lampjes bijgekomen.
Dit is om beter een vrachtwagen te kunnen zien in het donker.
Als een lange vrachtwagen een bocht neemt en hij zou geen reflectors of lampjes aan de zijkant hebben dan zou je hem niet zo snel kunnen zien. Achter op de vrachtwagen zit ook een reflector.

Soorten vrachtwagens:
Er zijn verschillende soorten vrachtwagens, een aantal ervan zijn:
- Containerwagens: vrachtwagens om containers te vervoeren
- Een kiepwagen wordt gebruikt voor het transporteren van los materiaal. Het materiaal wordt in de bak gestort, die weer wordt geleegd door deze aan de voorkant omhoog te laten gaan
- Distributiewagens
Dit zijn vrachtwagens met aanhanger en trailers. De vrachtwagens met aanhanger hebben een gesloten bak. In deze vrachtwagens kan men eigenlijk verschillende goederen vervoeren. De vrachtwagens worden gebruikt op bijvoorbeeld een winkel te voorzien van een nieuwe voorraad.
- Diepladers zijn altijd trekkers met een trailer. Een dieplader is een soort oplegger die gebruikt wordt voor het vervoer van hoge ondeelbare voorwerpen.
Deze worden ook vaak gebruikt voor speciaal transport. Aangezien men steeds groter dingen wil vervoeren, en steeds zwaardere dingen hebben ook speciaal transport. Dit zijn bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in dit transport. Dit zijn vrachtwagens die extra lang zijn en beschikken over veel extra wielen. Dit is om het gewicht zo goed mogelijk te verdelen.
- Een tankwagen wordt gebruikt om grote hoeveelheden vloeistof of gas over de weg te vervoeren.
Meer informatie over vrachtwagens: