Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Australie
Gemaakt door: lisa
Gemaakt door:lisa
Groep: 7A

Steden
De hoofdstad van Australië is Canberra.
Canberra heeft 356.120 inwoners. De oppervlakte is 2396 kilometer . Canberra ligt 300 kilometer van Sydney en 650 kilometer van Melbourne. Canberra werd eigenlijk aangelegd door een Amerikaanse stedenbouwer: Walter Burley Griffin. Sydney is de grootste en oudste stad. Sydney is de hoofdstad van: Nieuw-Zuid Wales. In Sydney wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen. Sydney ligt aan de Tasmanzee. Sydney heeft een oppervlakte van 12.144 kilometer. Het is gebouwd op: 26 januari 1788. In Melbourne wonen ongeveer 4 miljoen mensen. Het ligt in Victoria. De oppervlakte is 7694 kilometer. En het is gebouwd op 30 augustus 1835.



De bergen
De meeste bergen zijn niet hoger dan 2 kilometer. De hoogste berg in Australië is de Mount Kosciuszko . Die berg is 2228 meter hoog en er ligt veel sneeuw op. Dus je zou er ook op kunnen skiën of snowboarden. Deze woorden niets voor niets de Australische alpen genoemd.
Woestijn
Een groot deel van Australië bestaat uit woestijn. Het is een droog gebied. Er wonen daarom bijna geen mensen vooral boeren en Aboriginals.

Aboriginals
De eerste bewoners van Australië waren de Aboriginals. Die naam betekent: zij die er oorspronkelijke woonden. Ze hadden geen vaste woonplaats. Ze trokken dus rond. De naam komt van de woorden ‘ab’ en ‘Origine’. In het Latijn betekent dat ‘vanaf het begin’. Het is een volk dat uit heel veel stammen bestaat. Er zijn ooit wel 500 verschillende stammen. En al die stammen hebben een verschillende taal. Wat de stammen met elkaar te maken hebben is het geloof in Jukurrpa. Dat betekent: Droom tijd.



Je kunt de droom tijd het beste vergelijken met het scheppingsverhaal. Voor de droom tijd was de aarde vlak. De voor ouders van de droom tijd hebben de aarde gemaakt. Ze maakte dieren, meren, woestijnen & planten. Ze gaven hun geschiedenis en hun kennis door aan de oude wijze mannen. Deze mannen vertelden het daarna weer door aan hun kinderen. Deze verhalen zaten vol wijsheid. Waar je eten kon vinden maar ook hoe ze hun moesten gedragen. De Aboriginals willen niet dat de wereld die hun voor ouders hebben gemaakt veranderd wordt. Daarom leven ze zoals hun voor ouders dat willen. Om er achter te komen hoe ze moeten leven zoeken ze contact met hun voor ouders. Door te zingen en te dansen roepen ze hun voor ouders.

Dieren
Als je naar Australië zou gaan zou je vast veel dieren zien. Er leven dus ook veel dieren. Er zijn ook buideldieren zoals: koalaberen en kangoeroe. Er zijn ook veel insecten.

Landschap en klimaat
Australië is één van de vlakste landen er zijn natuurlijk wel wat bergen maar dat heeft ieder land wel. Aan de kust is het meestal in de zomer lekker weer tussen de 20 en 27 graden. In de winter is het niet echt koud. Het vriest bijna nooit. In de steden Melbourne en Sydney is het in de zomer vaak heet. In de buurt van deze steden zijn er erg vaak bosbranden ( Nu zelfs in Sydney terwijl het daar pas lente het is daar wel al 39 graden. En die is heel erg. Waarschijnlijk is hij door het leger veroorzaakt. Er is in 30 jaar niet meer zoon erge geweest ). Door de droogte en de harde wind gaan er enorme stukken bos weg. Voor koala’s zijn bosbranden rampen. Ze zijn zo langzaam dat ze bijna nooit kunnen ontsnappen. Bijna overal langs de kust zijn prachtige stranden. Niet zo raar dus dat de meeste Australiërs langs de kust wonen



Natuur
In het noorden van Australië zijn tropen. In de zomermaanden is het daar heet en droog. Maar in de wintermaanden valt er heel veel regen. Er valt meer dan 150 centimeter water dat is 2 keer zo vaak als in Nederland. De tijd dat het heel veel regent heet de Moesson. Langs de kust liggen tropische regenwouden.

85% van de Australiërs woont in het oosten, zuidoosten en zuidwesten. De rest van de Australië is heel droog, daarom willen er weinig mensen wonen. In de steden in het oosten ,zuidoosten & zuidwesten van Australië leven de mensen net zoals in andere rijke landen. De boeren leven ook net als de andere boeren in rijke landen. De boeren in het droge gebied wonen soms meer dan 100 kilometer weg van de dichtstbijzijnde stad en daarom is het moeilijk voor dokters om daar mensen te helpen. De mensen die daar wonen gebruiken meestal een radio als telefoon. Iedere boerderij heeft een EHBO kist waar medicijnen en andere belangrijke dingen in zitten. De dokter kan familie van de zieke zeggen wat hij moet gebruiken. Om het makkelijker te maken zit op elk ding uit het kistje een nummer. Onderwijs is heel moeilijk om te geven in het droge gebied. De meeste kinderen krijgen les via een radio. De andere gaan naar een kostschool. Post bezorgen is ook heel moeilijk. Daarom doen ze dit vaak met vliegtuigen. Vaak wordt het huiswerk ook als post bezorgd.



Toerisme
De meeste mensen werken in de dienstsector. Ze werken bijvoorbeeld als schoonmaker, leraar of bij de politie. Het toerisme wordt steeds belangrijker voor Australië. Het land heeft een mooie natuur het weer is lekker en er liggen mooie steden. Een populaire bestemming is het: Groot Barriëre Rif. Dit is aan de oostkust van het land. Dit is een soort zandbank voor de kust, niet van zand maar van koraal. Dat zijn skeletten van koraal diertjes. Het Rif is z’n 2000 kilometer lang.

Landbouw
Nog maar 5% van de mensen werkt in de landbouw. Dat wil niet zeggen dat de landbouw niet belangrijk is voor het land. Het land is namelijk de grootste wolproducent ter wereld. Er leefden eigenlijk helemaal geen schapen en in dit land, maar rond 1800 zijn er een paar naar Australië gebracht. Schapen kunnen goed leven in droge gebieden. Steeds meer mensen gingen toen schapen houden en verkochten de wol aan andere landen. Nu zijn er ongeveer 140 miljoen schapen. Behalve wol produceren ze ook veel tarwe en suiker. De boeren hebben het vaak moeilijk in dit land. Er zijn vaak lange periodes waarin bijna geen regen valt. Dan komt de oogst in gevaar. Veel boeren maken hun akkers met water nat.




Meer informatie over Australie: