Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Canada
Gemaakt door: Amber

Inhoud

Inleiding
Hoofdstuk 1. De landkaart
Hoofdstuk 2. Ottawa
Hoofdstuk 3. De bevolking
Hoofdstuk 4. Het klimaat
Hoofdstuk 5. Dieren
Hoofdstuk 6. Toeristen
Hoofdstuk 7. Cultuur
Hoofdstuk 8. Muziek
Hoofdstuk 9. Bijzonderheden
Hoofdstuk 10. Taal
Slot
Bronvermelding

Inleiding

Dit verslag gaat over Canada, omdat ik het een mooi land vind. Canada is een prachtig land. Met z’n bergen, vlaktes, watervallen en meren is het een paradijs voor natuurliefhebbers. De natuur is nog grotendeels ongerept; de mens heeft hier nog niet gebouwd of gekapt, want maar 11 procent van het grondgebied van Canada is ontwikkeld. Er wonen in Canada mensen uit de hele wereld. In deze spreekbeurt en verslag kom je te weten over de Canadezen en hun grote land.


Hoofdstuk 1. De landkaart

Canada is het op één na grootste land ter wereld. Rusland is het grootste land van de wereld. Een flink deel van Canada is nauwelijks bewoond. De meeste Cana-dezen leven in het zuiden, niet ver van de Verenigde Staten, waar een gemiddeld klimaat heerst. Vergeleken met ons land heeft Canada enorm veel ruimte. Canada is bijna 10 miljoen km²(294 × groter dan Nederland). Ook heeft Canada wel zes tijdzones. Het wordt aan drie kanten begrensd door oceanen, Dit zijn in het noorden de Noordelijke IJszee, in het westen de Grote Oceaan en in het oosten de Atlantische Oceaan. In het zuiden en het noordwesten grenst het aan land, namelijk de Verenigde Staten.

Hier een paar gegevens die je moet weten:
De oppervlakte is: 9. 971.000 km2.
Hoogste punt: Mount Logan 5959 m
Aantal inwoners: 31. 752.842(schatting 2004)
Hoofdstad: Ottawa ( 1.128.900 inwoners)
Grootste steden: Toronto (5. 029.900 inwoners)
Montreal (3. 548.800 inwoners)
Vancouver (2.122.700 inwoners)
BNP Per Capita: US$29.480*
Munteenheid: Canadese Dollar (CAD)
Wisselkoers: 1 CAD = 0,69 Euro (juli 2006)

Canada is een land, en ligt in het noorden van Noord-Amerika. In het zuiden ligt de Verenigde Staten van Amerika. In het oosten ligt de Atlantische Oceaan. In het westen ligt de Amerikaanse staat Alaska en de Grote Oceaan, en in het noorden de Noordelijke IJszee. De hoofdstad van Canada is Ottawa en de grootste steden zijn: Toronto, Montrèal en Calgary. Canada heeft zijn naam te danken aan: De Indische naam kanata betekent nederzetting, deze naam lijkt veel op Canada, dus hier heeft Canada zijn naam aan te danken. Canada werd al duizenden jaren bewoond door de indianen en inuit, voordat in de 15e en 16e eeuw de Europeanen, de Franse en Engelse, een kolonie werd. De Engelsen hadden in 1763 de kolonie ( Nieuw-Frankrijk ) van Frankrijk gewonnen. In 1867 vormden vier Engelse koloniën de Canadese Confederatie. Met het Statuut van Westminster in 1931 kreeg Canada meer zelfbestuur binnen het Britse rijk en pas in 1982 werd het land door de Canada Act ook helemaal onafhankelijk van Groot-Brittannië.





Hoofdstuk 2. Ottawa

Ottawa is sinds 1857 de hoofdstad van Canada. De naam van de stad komt van de indiaanse benaming ‘Verkopen’. De stad ligt aan de Ottawa rivier in het zuidoos-ten van Ontario. De Ottawa rivier vormt de grens tussen de provincies Québec en Ontario. De stad heeft ongeveer 808.000 inwoners en ongeveer een derde van de bevolking spreekt er Frans. De stad heeft talloze nationale musea en galerieën en een volle kalender van Festivals en evenementen. De stad Ottawa ligt in dezelfde regio als Toronto en Montreal. Dat het de hoofdstad is geworden dankt het aan het feit dat Toronto als te Engels werd beschouwd en Montreal en Quibec als te Frans. Meer dan 90 procent van de beroepsbevolking is werkzaam in de dienstverlenende industrie. In de stad zit ook een aantal vooraanstaande hightechbedrijven. Andere belangrijke steden zijn Halifax in Nova Scotia en St. John’s in Newfoundland. Halifax is de plek waar veel immigranten en vluchtelingen voet op Canadese bodem zetten. De havenstad St. John’s was vroeger een traditionele vissershaven maar heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke thuishaven voor schepen die op zee naar olie boren.

Voordelen van de stad:
• Meest betaalbare stad van Canada en de op zeventien na beste stad ter wereld om in te wonen.

• Het land spreekt twee talen: bijna een half miljoen mensen spreken zowel Engels als Frans.

• Wereld centrum, met ambassades, consulaten en diplomaten.

• 79.466 mensen werkzaam in de hightechindustrie en meer dan 110.000 ambtenaren die de lokale bedrijven van opdrachten voorzien.

• De hoogst opgeleide beroepsbevolking in Canada, met het hoogste percen-tage universitair geschoolden en (samen met Boston) de hoogste concen-tratie inwoners met een doctorsgraad in Noord-Amerika.

• De op een na hoogste concentratie wetenschappelijke en technische banen van 316 Noord-Amerikaanse steden, waarvan alleen Silicon Valley hoger scoort (1 op de 9 werkenden is wetenschapper of technicus).

• De stad met de beste internettoegang: 100% van de scholen, universitei-ten, ziekenhuizen, bibliotheken, onderzoeksinstellingen en gemeentefaciliteiten van Ottawa hebben een snelle verbinding met internet LIDE een internet met verbinding snelle hebben Ottawa van gemeentefaciliteiten en onderzoeksinstellingen bibliotheken, ziekenhuizen, universiteiten, scholen, de 100% internettoegang: beste stad.

De inwoners van Ottawa houden net als de rest van de Canadezen van festivals. Het hele jaar door worden er verschillende festivals georganiseerd zoals het Tulip Festival, Ottawa Bluesfest, het International chamber Music festival en het Jazz festival. Ottawa is een regeringsstad en kent dan ook vele regeringsgebouwen. De Neogotische parlementsgebouwen zijn het bekendst. Een nationaal symbool van de stad is de “peacetower”. Dit is het hoogste punt van het parlementsgebouw. Vanaf de “peacetower” heb je een geweldig uitzicht over de stad. In de zomermaanden zijn er op het parlementsgebouw iedere dag om 9 en 10 uur ’s avonds een light en soundshow.

Musea:
Ottawa heeft veel musea. Op 1 juli is de nationale feestdag: Canada Day en op deze dag zijn alle musea gratis. De onderwerpen gaan over: kunst, cultuur, ge-schiedenis, natuur en wetenschappen. Het Bytown Museum vertelt de geschiede-nis van de eerste eeuw van Ottawa. The National gallery of Canada geeft een uitgebreid overzicht van de moderne Canadese kunst. Voor de ingang van dit museum staat het spin-beeld genaamd “Maman” van Louise Bougeois. Daarnaast zijn er nog musea als The National museum of science and technology en The Ca-nadian museum of nature.
De inwoners van Ottawa houden net als de rest van de Canadezen van festivals. Het hele jaar door worden er verschillende festivals georganiseerd zoals het Tulip Festival, Ottawa Bluesfest, het International chamber Music festival en het Jazz festival.
-De vredestoren
Moeilijk te missen tussen deze gebouwen is de Tower of Peace met haar 90 me-ter en 53 klokken. Het is hét uitkijkpunt over Ottawa.
- Centre Block
Dit gebouw ligt aan de voet van de vredestoren en huisvest nu de Kamer en Se-naat. Ook ligt er een bijzonder fraaie bibliotheek, die door kenners ook het meest bijzondere van deze verzameling neogotische gebouwen wordt genoemd.
- Beeldhouwwerken
Verschillende standbeelden rond de gebouwen tonen belangrijke historische fi-guren.
Het Rideau Kanaal is een vaarweg/kanaal die dwars door de stad loopt. Het is een bijzonder kanaal want in de wintermaanden is dit kanaal bevroren en vormt het kanaal de langste natuurijsbaan ter wereld.


Hoofdstuk 3. De bevolking

Canada heeft zo’n 31. 752.842 inwoners. Het land zelf is ongeveer 294x zo groot als Nederland. Canada heeft veel minder bevolkingsdichtheid als Nederland. Canada is in het noorden minder bevolkt dan in het zuiden. Het verschil daartussen is erg groot. Grote delen van Canada zijn dunbevolkt. Ongeveer 90 procent van de bevolking leeft op maar 12 procent van de totale oppervlakte, en 80 procent van alle Canadezen woont binnen een straal van 160 km van de grens met de VS.
De naam Canada komt van het Huron-Iroquois woord ‘kanata’ dat dorp of neder-zetting betekent. Indiaanse volken als de Huron en de Iroquois – de oorspronke-lijke bevolking – maken nog maar een klein deel uit van de huidige bevolking. Een groot deel van de Canadezen (60 procent) stamt af van de Engelsen, Welshe, Ierse en Schotse immigranten. Ongeveer een kwart van de bevolking spreekt Frans en is van Franse afkomst. Beide bevolkingsgroepen zeggen iets over de ontstaansgeschiedenis van het moderne Canada. De Fransen waren de eersten die het land verkenden en er gingen wonen, later kwamen de Engelsen. Het land telt nog steeds heel veel immigranten. De meeste zijn afkomstig uit Azië, maar er is ook nog steeds een, zij het veel kleinere, toestroom uit Europa.
Godsdienst
De oorspronkelijke bewoners van Canada geloven dat zich in de natuur geesten bevinden, en dus behandelen zij de natuur met een speciaal respect. Toen de Fransen en Engelsen in Noord-Amerika aankwamen, wisten zij niets van de gods-dienst van de oorspronkelijke bewoners. Omdat eerst de Fransen kwamen in het land, was de bevolking van Canada erg rooms-katholiek, omdat dat de staatgods-dienst van de Fransen was. In 1759 kwamen de Britten, Canada werd protestant. Er kwamen Europese pastoren om de bewoners te bekeren tot het christendom. Nu hebben veel mensen in Canada verschillende geloven.


Hoofdstuk 4. Het klimaat

Canada bestaat uit acht geografische gebieden. In het oosten liggen de heuvels en dalen. Het St. Lawrence Laagland in het zuidoosten is het kleinste gebied, maar hier wonen wel de meeste mensen. Het midden is een enorm rotsgebied dat het Canadese Schild wordt genoemd. Omdat de bodem hier voor landbouw onge-schikt is, heeft er in dit gebied geen ontbossing plaatsgevonden. Verder naar het westen liggen de laagvlaktes, waar het landschap weids en vlak is. Ten westen hiervan liggen de Rocky Mountains en de Coast Mountains. In de Arctische Archipel in het noorden is de grond moerassig met veel lage boomgroei. De zomers zijn er kort en koel. De noordelijke kustlijn omvat ook veel kleine eilanden, rotsen en fjorden.

Bergklimaat
In de berggebieden is het in de dalen redelijk warm. Het wordt kouder wanneer je hoger komt. Op de met eeuwige sneeuw bedekte toppen komt de temperatuur zelden boven het vriespunt. Een groot deel van het zonlicht en de zonnewarmte wordt weerkaatst door de sneeuw. Ook waait het boven in de bergen harder dan beneden in de dalen.
Landklimaat
In het westen van dit gebied valt heel weinig regen omdat de wolken hun lading al gelost hebben aan de andere kant van de bergen. Dit deel ligt in de zogenaamde regenschaduw, en bevindt zich ver van de zee met zijn matigende invloed. De winters zijn er dan ook heel erg koud en ’s zomers kan het er ontzettend warm worden. Door de snelle opwarming kunnen er ’s zomers onweersbuien ontstaan met hagel, en ook tornado’s. Het gebied wordt ook regelmatig getroffen door droogte.
Pool- en Subarctisch klimaat
Dit klimaat heerst in een groot deel van Canada en zorgt er voor korte zomers en lange, donkere winters. De temperatuur is er maar een tot vier maanden boven nul, en dan ontdooit alleen maar het dunne bovenste laagje van de grond. In het hoge noorden komt de zon ’s winters maar net boven de horizon uit, en in de zomer gaat hij nooit helemaal onder. De Inuit (Eskimo’s) kunnen wel tegen de kou.


Hoofdstuk 5. Dieren

In de Canadese vlag zit een esdoornblad. Dit is het belangrijkste symbool van de Canadezen. Na dit symbool is de bever het belangrijkste symbool. Veel Europeanen waren vroeger voor de waardevolle beverpelzen naar Canada gegaan. De be-ver staat op de munt van vijf dollarcent.
Bever
De bever is het grootste knaagdier van Canada. Bezig als een bever, dat wordt er heel vaak gezegd. De bevers bouwen een burcht in het water om met hun groep in te wonen. Vaak maken ze eerst een dam in een rivier of stroom. Zo ontstaat een poel of meertje voor hun burcht. De bever was bijna uitgeroeid om zijn pels. Maar omdat er iets anders in de mode kwam, werd de jacht minder.
Bizon
De bizon is een rund. In Amerika en Canada wordt hij ook de ‘Buffalo’ genoemd. Het is het grootste landdier van Amerika. De grote kuddes die vroeger op de prairies rondzwierven, zijn vernietigd door de mens voor het vlees en de vacht en om de Indianen het leven moeilijk te maken. Er zijn nu alleen nog bizons in parken. De grootste kudde (6.000) leeft in het Wood Buffalo National Park op de grens van Alberta en de Northwest Territories.
IJsbeer
De ijsbeer is het grootste roofdier. Hij kan bijna 3,5 meter lang worden. Een stevig mannetje weegt 800 tot 1.000 kilo. De kleur van zijn vacht heeft zich aangepast aan zijn omgeving, het witte Poolijs helemaal in het noorden van Cana-da. Hij kan 70 km zwemmen en hij jaagt vooral op zeehonden, ook op kleine wal-vissen en walrussen. Het is een beschermde diersoort.
Muskusos
De muskusos is het meest noordelijk voorkomende hoefdier in het poolgebied. Hij is meer verwant aan de geit dan aan het rund. Hij kan 400 kilo wegen en is bestand tegen temperaturen van 50 graden onder de nul. Zijn vacht is lang en hij heeft halfronde horens. Door de geur die de mannetjes in de paartijd afscheiden en dat lijkt op het parfum afkomstig van de klieren van het muskushert, heeft hij zijn naam gekregen.
Grizzlybeer
De grizzlybeer hoort tot de bruine beren. Hij kan bijna net zo lang en zwaar als de ijsbeer worden. Hij is herkenbaar aan de bult boven op zijn rug, achter de nek. Hij kan heel goed ruiken en horen, maar niet zo goed zien. Hij kan hard ren-nen en goed zalm vangen. Het best voelt hij zich thuis op de hogere berghellin-gen. Hij leeft vooral in de Rockies.
Zwarte beer
De zwarte beer is de kleinste beer in Canada. Hij kan 2 meter lang worden en 90 kilo wegen. Hij is zwart, bruin of wit. Hij leeft graag in het bos en komt op veel plekken voor. Op kampeerterreinen wordt hij vaak gezien, dan is hij op zoek naar lekkere dingen van de kampeerders. In bomen klimmen kan hij goed.
Wolf
De grijze wolf kan verschillende kleuren hebben. De rode wolf is een mix van de grijze wolf en de coyote. De wolf is de stamvader van de hond. Hij staat veel ho-ger op de poten dan onze hond. In het wild jagen wolven met een groep, waardoor ze een grote prooi als een eland kunnen doden.
Kariboe
Kariboe of rendier is het enige hert waarvan de vrouwtjes een gewei hebben. Ze leven in het poolgebied. In de winter maken ze soms twee maal per jaar een tocht van 2.000 kilometer. Voor de Inuit waren de kariboes een heel belangrijk middel van bestaan. Ze aten het vlees, maakten kleding van de vacht en gereed-schap van zijn beenderen en het gewei.
Eland
Elanden zijn de grootste herten. Hun gewei kan veel 2 meter breed worden. Ze hebben een overhangende bovenlip. Ze leven in moerasgebieden en bossen, vooral in de koudere streken. Elanden leven vaak alleen. In oktober en november gaat het mannetje op zoek naar een vrouwtje.
Walvissen, dolfijnen en bruinvissen
Dit zijn zoogdieren. Dolfijnen en bruinvissen horen tot de groep tandwalvissen. De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op aarde leefde. Het is een baleinwalvis. Er zijn nog 5.000 exemplaren over de hele wereld. De grijze walvis komt alleen in de Stille Oceaan voor. De orka of zwaardwalvis is zwart met wit. Met de zwarte dolfijn is hij de grootste dolfijn. In Canada zijn walvis- en dolfijnentochtjes op een motorboot of in een kajak reuze populair.
Er komen nog veel meer dieren voor in Canada, zoals coyotes, lynxen, stinkdieren, everzwijnen, zeehonden, 500 vogelsoorten waaronder arenden, duizenden vis-soorten en … miljoenen muskieten.





Hoofdstuk 6. Toeristen

Canada trekt veel toeristen. Dat komt doordat er musea zijn, en nog veel meer bezienswaardigheden. Er is ook heel veel natuur. Canada heeft behalve de onge-repte natuur toeristen nog veel meer te geven. Mooie steden bijvoorbeeld. Maar vooral de Niagara-watervallen.
Canadese Schild
Het Canadese Schild is een enorm komvormig gebied. Het is meer dan de helft van Canada. Het bestaat uit heel oud gesteente van op sommige plekken meer dan 4 miljard jaar oud. Dat is bijna net zo oud als de aarde zelf. Het is in de loop der jaren uitgesleten tot een vlak landschap met bergen aan de rand van de kom. De gesteenten bevatten een schat aan mineralen. Tijdens de laatste ijstijd schuurden ijsvelden en gletsjers over de oppervlakte van het schild. Toen het ijs smolt spoelde het afgeschuurde materiaal weg. Het gesteente van het schild is erg hard. Er ligt een dun laagje grond op. Er zijn meren die ontstaan zijn in de laatste ijstijd. Het schild bestaat uit naaldwouden met dennen, sparren en larik-sen. Boven de 60o noorderbreedte (de boomgrens) gaan de bossen over in toen-dravegetatie en moerassen van laagveengebieden, waarmee een groot gedeelte van Canada bedekt is.
De laaglanden van de St. Lawrence en de Great Lakes
Dit gebied is niet zo groot als het Canadese Schild, maar wel erg groot. Het is komvormig en de grond is er erg vruchtbaar. In de laaglanden ligt meer dan de helft van Canada’s beste landbouwgronden. Ze zijn dan ook heel belangrijk voor de landbouw. De natuurlijke vegetatie bestaat er uit loofbossen. Er zijn echter veel bomen gekapt om plaats te maken voor landbouwgrond en woonwijken.
De Niagara-watervallen
De Niagara-watervallen trekken per jaar zo’n 14 miljoen mensen. Daarmee is het de drukst bezochte attractie van Canada. De Niagara Falls is zo groot dat het de grens tussen Amerika en Canada is. Bezoekers kunnen heel dicht bij de watervallen komen en de meer dan 2 miljoen liter water per seconde langs horen en voelen denderen. Je kunt er zelfs met bootjes naar toe varen. Voor regenkleding wordt gezorgd.


Hoofdstuk 7. Cultuur

Canada is een echt sportland. Op jonge leeftijd wordt er in Canada schaatsen geleerd. De Canadezen houden erg van ijshockey. Kleine jongens dromen er al van om eens te spelen National Hockey League (NHL, op landelijk niveau). Veel men-sen kijken op zaterdagavond op de televisie naar ‘Hockey Night in Canada’, als de wedstrijden van de belangrijkste teams worden uitgezonden. In bijna elke buurt of wijk is wel een ijsbaan, waar kinderen en volwassen na school en werk en in het weekend ijshockey spelen. De oudste sport is lacrosse. Deze sport werd oorspronkelijk door de Irokezen beoefend als training voor de krijgers. De kajak, de eenpersoonskano die oorspronkelijk door de Inuit werd gebruikt bij de jacht, wordt nu voornamelijk gebruikt in de sport. Canada heeft ook een aantal beroemde atleten. Het record op de 100 meter sprint staat de naam van de Canadees Donovan Bailey. Hij vestigde het record op de Olympische Zomerspelen in Atlanta in 1996.
National Currency Museum
Dit museum zit in de Bank of Canada. Het vertelt de geschiedenis van het geld door de eeuwen heen. Hier zijn de uiteenlopende dingen te zien die in het verle-den door de Canadezen als geld werd gebruikt, zoals walvistanden, glazen kralen, graan, papier en metaal.
Olympic Park
In Montréal ligt het Olympic Park. Dit gebouw is ontworpen voor de Olympische Spelen van 1976. De Parijse architect Roger Taillibert ontwierp het stadion dat door de Montréalers ‘The Big Owe’ wordt genoemd, niet alleen om zijn ronde vorm maar ook om de 695 miljoen dollar die het heeft gekost. Het heeft 56.000 zitplaatsen en wordt tegenwoordig gebruikt voor grote popconcerten en exposi-ties.
CN Tower
De CN Tower is maarliefst 553 meter hoog en is dan ook het hoogste toren van de hele wereld. In de jaren zeventig heeft de CBC (Canadian Broadcasting Com-pany) een nieuwe zendmast opgericht. De CN Tower was niet bedoeld als hoogste toren van de wereld maar de bezoeker aan de stad waren zo onder de indruk dat hij al gauw de belangrijkste attractie was. In de toren zit het grootste ronddraaiende restaurant ter wereld, dat in 72 minuten helemaal rond draait.


Hoofdstuk 8. Muziek

In de Canadese muziek is een schat aan volksmuziek bewaard gebleven. In de eerste plaats de volksmuziek van de oorspronkelijke bewoners, de Indianen en de Inuit. Maar even belangrijk is het aantal volksliederen dat door immigranten overal uit de wereld is meegenomen, zoals de Jamaicaanse reggea, de Afrikaans-Amerikaanse rap, Keltische volksmuziek en Franse balladen. Balladen is langzame, romantische liederen in dichtvorm. Populaire hedendaagse sterren zijn Alanis Morisette, Bryan Adams, Celine Dion, Joni Mitchell en Shania Twain.

Het Canadees volkslied klinkt als volgt:
Oh Canada, our home and native land.
True patriot love in all thy sons command
With glowing hearts we see thee rise
The true North strong and free
From far and wide
Oh Canada, we stand on guard for thee
God keep our land Glorious and free
Oh Canada, we stand on guard for thee
Oh Canada, we stand on guard for thee


Hoofdstuk 9. Bijzonderheden

Alexander Graham Bell 1847-1922
Alexander Graham Bell kwam vanuit Schotland naar Canada en vestigde zich in 1870 in Brantford in Ontario. Hij vond de telefoon uit, waarop hij; in 1876 het patent kreeg. Behalve de telefoon vond hij onder andere ook een apparaat uit om geluid over te brengen met behulp van een lichtstraal, de fotofoom.
Roberta Bondar 1945
Roberta Bondar was de eerste vrouwelijke astronaut van Canada. Ze werd samen met vijf andere astronauten uitgekozen voor het Canada ruimtevaartprogramma. In 1994 reisde ze voor het eerst in de ruimte in de space shuttle Discovery. Canada is samen met de VS, Rusland, Japan en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ook betrokken bij de bouw van het Internationale Ruimtestation. Er is onder andere een Canadees afstandsbedieningsysteem gelanceerd.


Hoofdstuk 10. Taal

Hier een paar uitdrukkingen in het “Joual”: (Joual is dialect uit Québec)
Er vreemd uitzien = Avoir l’air anglais
Heel veel = ben gros
Dollar = Piastre
Centen = bidous

De inwoners van Newfoundland hebben een geheel eigen dialect met een klein beetje Iers accent.

Hier wat unieke woorden en uitdrukkingen:
Een bijzonder moeilijke opdracht = to have a noggin to scrape
Zonder zorgen = in a hobble
Hij stoort me = he is moidering my brains
Veel geluk = long may your big good jib draw
Hier een paar woorden in het Inuktitut:
Tii = thee
Sukaq = suiker
Uasikuaq = kort jasje
Paipaaq = papier
Ataata = vader
Anaana = moeder
Irniq = zoon
Panik = dochter
Ukiuq = winter
Auja = zomer
Anuraaqtuq = de wind waait
Taktuk = mist
Anuri = wind
Qanuipit? = hoe gaat het met je?
Qujannamiik = dank u
Ikajunga! = help!
Ii = ja
Aaka of aagaa = nee


Slot

Het was moeilijk om het over Canada te doen om dat het buiten Europa ligt. Mijn vader en moeder wisten er niet veel van. In de bibliotheek heb ik veel informatie gevonden. Ook op internet heb ik wat gevonden. Niet heel veel, maar toch wat. Bijzonder aan Canada vond ik toch wel de Niagara Watervallen, dat er 6 tijdperken zijn en dat het land bijna 30 keer zo groot is als Nederland en dat er maar twee keer zoveel inwoners zijn. Er moesten wel een paar hoofdstukken bij, want anders had ik een hoofdstuk van maarliefst drie bladzijdes.


Bronvermelding

Boeken:
Landen van de wereld Sally Garrington Ars Scrbendi Bv
Met het oog op Canada Barlas, Tompsett en McKay Ars Scrbendi Bv
Canada Paul Franklin Ned. uitgeverij
Canada Terra Pauline Wesselink Ellessy
Sites:
www.wikipedia.nl
www.schoolbieb.nl
www.spreekbeurten.nl
www.kinderlines.nl
www.kinderpleinen.nl




Meer informatie over Canada: