Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Europa
Gemaakt door: Silke
Wij gaan een spreekbeurt geven over EUROPA.
We hebben dit onderwerp gekozen omdat wij daar zelf in wonen en ook
omdat we het leuk vonden om dieper in ons continent te gaan kijken.
We gaan jullie vertellen over mensen, geschiedenis, ligging, klimaat en weetjes
over Europa en nog veel meer ....

Algemeen

Europa is na Oceanië het kleinste werelddeel. Toch wonen er 728 miljoen mensen
verdeeld over ongeveer 40 landen. In alle deze landen spreekt men natuurlijk
verschillende talen.Men kan deze onderbrengen in 3 grote talen. De Romaanse talen (vb. Frans), de Germaanse talen(vb.; Nederlands) en de Slavische talen (vb.; Pools).Ligging

Europa is een werelddeel dat tussen Amerika en Azië ligt, en tussen de Noordpool en Afrika.
In het westen wordt Europa begrensd door de Atlantische Oceaan,in het oosten door het
Russisch Oeralgebergte. Alles ten noorden van de Pyreneeën en de Alpen spreekt men over Noord-Europa en alles ten zuiden van deze bergen behoort tot Zuid-Europa.

De inleiding van Europa

De landen in Europa zijn ingedeeld in verschillende gebieden. Welke landen er tot welke gebieden behoren verschilt wel vaak. Vooral in het oosten, het zuiden en zuidoosten van Europa is het wat onduidelijk. Dit is in het verleden ook vaak veranderd tijdens oorlogen. De gebieden zijn:
• West Europa (met Nederland, Frankrijk)
• Centraal Europa (met landen als Polen)
• Noord Europa (met landen als Denemarken, Zweden, IJsland)
• Oost Europa (onder andere het Europese deel van Rusland, Oekraïne)
• Zuidoost Europa (met landen als Roemenië, Bulgarije, Servië)
• Zuid Europa (onder andere gGiekland, het Europese gedeelte van Turkije, Spanje

Geschiedenis

De naam van Europa komt van de godin Europa. Zij was een mooi meisje waar de Griekse God Zeus een oogje op had .Hij veranderde in een witte stier en nam haar mee de zee in. Hij zwom door tot Kreta(een eiland) dat bij Griekenland ligt en ging daar aan land. Zeus en Europa kregen 3 kinderen. Maar later moest Zeus weer terug naar Olympia en liet hij Europa alleen achter. Europa trouwde toen met koning Argon van Kreta en hij adopteerde Europa's kinderen
Mensen

Steeds meer en meer mensen komen uit andere continenten. We spreken over een multiculturele samenleving, een samenleving waar mensen van uiteenlopende afkomst en met verschillende gewoontes proberen samen te leven.

Klimaat

in zuiden van Europa spreekt men over een droog en warm klimaat, vb. Spanje, Griekenland,,,,
In het noorden en in het westen is er sprake van een mild en vochtig klimaat. Helemaal in het Noorden wordt het klimaat gekenmerkt dor extreem koude winters met zeer veel sneeuw!

De Europese unie

De Europese Unie is vandaag de dag erg bekend en ook erg actief, maar eigenlijk is dit al sinds 1957 zo. In 1957 kwamen er vijf landen samen om samen te werken op economisch gebied. Het doel hiervan was om oorlogen te voorkomen en betere levensomstandigheden voor alle inwoners. Deze vijf landen noemden zichzelf de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Dit was het begin van iets groots, zoals het nu is.
[Sectie-einde]
De EEG heeft vandaag de dag een andere naam: de Europese Unie (EU) en is een stuk groter geworden. De Europese Unie bestaat sinds 1993 en er zijn nu 27 landen lid van de EU.Op 1 juni 2013 komt er Kroatië erbij Er wordt tegenwoordig niet meer alleen op economisch gebied samengewerkt. Tegenwoordig werkt de EU namelijk ook op politiek gebied samen.Weetjes van Europa

De langste rivier in Europa is de Wolga. Deze is maar liefst 3530 kilometer lang.
• Het grootste eiland van Europa is Groot-Brittannië (Engeland, Ierland, Schotland en Noord-Ierland). Dit gebied grenst niet aan het vaste land van Europa, maar het wordt vaak vergeten dat het eigenlijk een eiland is.
• De laagste temperatuur die ooit in Europa gemeten is, was 55 graden onder 0. Dit was in Rusland. Maar de hoogste temperatuur was 50 graden boven 0 in Spanje. Dat zijn erg grote verschil.
• De Europese Unie heeft dit jaar de Nobelprijs gewonnen.

Bedankt om te luisteren. Hopelijk hebben jullie veel bijgeleerd en om dat een beetje te testen gaan wij een quizje geven .
Zijn er nog vragen voor we beginnen?
Meer informatie over Europa: