Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Finland
Gemaakt door: Sjuul
Hei ja tervetuloa puhua me teemme Suomessa Kuuletko minua nyt ja voit aloittaa kuuntelun jälkeen puhumme

hoi en welkom bij onze spreekbeurt, wij doen het over Finland. Had je me verstaan?
Nu mag je gaan luisteren naar onze spreekbeurt.


Waar ligt het?

Finland ligt in Scandinavië een onderdeel van europa.
Scandinavië bestaat uit 4 landen: zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken.


De kerstman

De Kerstman of in het Fins Joulupukki woont in het hoge Finland op de bergen in de provincie lapland. Joulupukki woont in het plaatsje Santa Claus Village in het fins: Joulupukin Paja dat op de poolcirkel kruist. Hij heeft een houte huis en veel rendieren hij heeft ook rudolf the red nose rendier. De Kerstman heeft bij Santa Village een tunnel die 100 meter omlaag gaat naar de grot van Santa, waar al het speelgoed wordt gemaakt en er leuke dingen te doen zijn voor kinderen en volwassenen.

Land en klimaat

Finland heeft een sneeuw klimaat en een land klimaat het kan koud en warm zijn. In de winter kan het wel tot -30 graden vriezen en in de zomer wel op lopen tot ongeveer wel 28 graden worden. net zo als in Nederland. Het land in Finland bestaat vooral uit meren bergen en bossen, dus veel natuur.

Geschiedenis

De Finnen stammen af van de nomaden. In de 8ste eeuw vormden zich drie stammen: Suomi, Tavastenland en Karelië. Tussen de Finnen en Zweden werden een tot drie kruistochten per jaar gehouden. Er werden veel kastelen gebouwd, na de burgeroorlog werd Finland van zweden maar er leefde in zweden nog wel Finnen. De Finnen gingen protesteren en toen werd Finland weer een land.
Zweden behandelde Finland niet als een veroverd land, maar als een Zweedse provincie.
In de zestiende eeuw werd Finland voortdurend aangevallen door Denen en Russen. In 17e eeuw brak de grote Noordse Oorlog uit tussen Zweden en Rusland, Finland werd het slagveld en er stierven vele Finnen door oorlog, pest en honger.
Een nieuwe oorlog (1808-1809) tussen Zweden en Rusland eindigde met een bloedbad.

Eten en drinken

De Finnen eten veel vis,fruit en groente. Zomers kweken ze hun eigen fruit en groente.
Ze drinken veel melk en koffie.voor sterke drank moeten ze naar een alcoholwinkel.
En in de herfst eten ze veel vlees en paddenstoelen. In de zomer veel zalm, groente en bessen.

( De woonplaats van Joulupukki is het hele jaar toegankelijk voor publiek. Vlakbij Santa Village ligt het vliegveld Rovaniemi waarvandaan vele toeristen uit Japan en China aankomenom de Kerstman te ontmoeten).
Meer informatie over Finland: