Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Frankrijk
Gemaakt door: Madeleine

Hoofdstuk 1 Geschiedenis



De prehistorie
De oudste voorwerpen die in Frankrijk zijn gevonden stammen uit prehistorie. De oudste mensenresten zijn ongeveer 400.000 jaar oud. Van 90.000 tot 40.000 voor christus woonden er een volk genaamd de Neanderthalers. Die leefden in het Franse grondgebied. Na een dramatische klimaatverandering heeft het volk zich ook aangepast en is de naam ook veranderd. Toen heette het volk Cro-Magnon die zich vermaakte met de prehistorische kunst. Zoals dit plaatje hiernaast.

De middeleeuwen
In de 2de eeuw kwam Frankrijk voor het eerst in aanraking met het christendom. De eerste christenen werden nog vervolgd. Maar in 312 kwam er verandering in want koning Constantijn geloofde er ook in. Het christendom werd toen een officiële staatgodsdienst in Frankrijk. Rond 500 waren er ook kerken in Frankrijk.

Vijftiende en zestiende eeuw

Jan zonder Vrees en Lodedewijk van Orléans maakten het leven voor elkaar zuur. De Engelse koning maakte hier een einde aan. In 1415 bij Azincourt versloeg hij de Fransen. Een bijzondere gebeurtenis was in die tijd de bevrijding van de Engelse belegeraars. Op 30 mei 1431 moest Orléans op de brandstapel. Na de moord van Jan zonder Vrees sloot Bourgondiër zich bij de Engelsen aan. In 1435 slaagden de Fransen met behulp van de Bourgondiër Filips de Goede erin om Normandië en Guyenne op de Engelsen te heroveren. Hiermee was dit het einde van de Honderdjarige Oorlog.



Absolute monarchie
De periode van Maria de Medici en de eerste jaren van Lodewijk XIII waren niet de sterkste jaren van de Franse geschiedenis. De kardinaal minister Richelieu heeft in 1628 de politieke macht uitgeschakeld. De adel en de parlementen verloren veel invloed. In 1614 kwamen de Staten-Generaal niet meer bij elkaar. In de Dertigjarige Oorlog koos Richelieu voor de Protestanten. In 1648 is een groot deel van Elzas opgeëist.

Hoofdstuk 2 klimaat


Frankrijk kent vier verschillende klimaten.
Langs de kust van de Middellandse zee heerst het zeeklimaat. In het zuidelijk deel van het Rhônedal heerst het Middellandse zeeklimaat. De zomers zijn droog en warm en de winters zijn zacht en vochtig. Berucht in het Rhônedal is de mistral, een harde koude valwind die vanaf het Centraal Massief naar de Middellandse Zee waait. Deze wind wordt soms een storm omdat het Rhônedal een soort trekgat is. De minste neerslag valt in het zuidoosten. In Avignon en Marseille regent 600 mm per jaar.

In het westen heerst er een gematigd zeeklimaat. Er zijn niet zo'n grote verschillen tussen zomer- en wintertemperaturen. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt in deze regio 11°C. Neerslag valt er in alle seizoenen. De herfst heeft de meeste regendagen. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag is gemiddeld op veel plaatsen meer dan 1000 mm. Bretagne heeft een gematigd zeeklimaat.
In het oosten heerst een landklimaat met koude winters. Het vriest daar gemiddeld 83 dagen per jaar. 's Zomers is de temperatuur gemiddeld 19°C. Er valt relatief weinig neerslag.

In het midden van Frankrijk heerst een overgangsklimaat. Het klimaat heeft eigenschappen van een zeeklimaat en een landklimaat. Vergeleken met het gematigd zeeklimaat zijn de temperatuursverschillen tussen zomer en winter groter. Terwijl de gemiddelde neerslag minder is. Er valt rond de 650 mm per jaar.

De temperatuur van het zeewater is nabij de kust in het najaar vaak veel hoger dan in het voorjaar. Hoewel het grootste deel van Frankrijk een gematigd klimaat heeft. De hoeveelheid neerslag wordt veel bepaald door de gebergten. Het plaatsje Biarritz aan de voet van de Pyreneeën heeft bijna 1500 mm regen per jaar. Het plaatsje Annecy in de Alpen heeft bijna 1300 mm regen.. Veel sneeuw valt in de gebergten. In de Pyreneeën dat op 2500 m hoogte ligt, valt ruim 200 dagen per jaar sneeuw.



Hoofdstuk 3 planten en dieren


20% van Frankrijk bestaat uit bossen. In de Jura en de Vogezen zijn veel dennen en sparren te vinden. In dat gebied zijn nog wilde dieren zoals everzwijnen, vossen en bevers . Uit de Bretagne komt de helft van de visvangst vandaan. De bloemen voor de parfum komen uit Zuid-Frankrijk bij de Middellandse zee. Ik ben daar een keer in een parfumhuis (Fragonard) geweest. In Zuid-Frankrijk worden ook vijgen, sinaasappels, citroenen, amandelen en olijven gekweekt. In Frankrijk zijn veel wijngaarden. Wijn wordt gemaakt van druiven. De meeste streken maken hun eigen wijn. Er zijn veel bloemenvelden en lavendelvelden.

Hoofdstuk 4 Parijs


Ongeveer 20 procent van de bevolking van Frankrijk woont in Parijs. Veel mensen zijn voor hun werk in Parijs komen wonen. In de stad zijn ook 350.000 buitenlanders. Er zijn ook zakenmensen. Parijs begon te groeien in de 19de eeuw toen de mensen van het platteland kwamen. Ze zochten enkele nieuwe industrieën. Eerst vestigde zich vooral in het centrum van Parijs. Later gingen ze buiten de stad wonen. Dat deden ze omdat dan de bevolking in de binnenstad afnam.
Het aantal kinderen in Parijse binnenstad is weinig, vergeleken met de rest van Frankrijk. Dat is zo omdat er in de binnenwijken niet zo grote huizen zijn. Ongeveer de helft van de Parijzenaars woont alleen.

In Parijs wonen ongeveer 120.000 mensen uit voormalige Franse koloniën. Die landen zijn Algerije, Marokko en Tunesië. In de jaren 50 kwamen deze Noord -Afrikaanse mensen voor het eerst in Parijs. Omdat er toen een tekort aan arbeiders was. Sommige Franse protesteerden met geweld, tegen de in Parijs werkende buitenlanders. Toen werd er een anti- racistische actiegroep opgericht die groep heet de SOS-Racisme.



Over Parijs zijn heel veel liedjes geschreven. De mensen hebben het vaak over de lichtstad, de stad van de romantiek.

Als het mooi weer is, is het een heel mooie stad. Ik ben er zelf nog niet geweest. Ze zeggen dat. Parijs zeer mooie straten heeft met zeer mooie gebouwen. Er zijn ook veel terrasjes. Het leuke aan Parijs is dat er veel te beleven is. Je kunt er winkelen, lekker eten, musea bezoeken en nog veel meer. In de musea zijn ook veel kunstwerken te vinden. Er schijnen ook veel theaters te zijn.

Parijs heeft heel veel mooie gebouwen. Het is verschillend van kathedralen tot prachtige gebouwen. De Notre- Dame werd gebouwd van 1163 tot 1345. Tijdens de revolutie van 1789 is het kathedraal beschadigd. Door een inzameling van Victor Hugo is hij weer gerepareerd.

De Eiffeltoren werd in 1889 gebouwd . Dat was voor het eeuwfeest . De 300 meter hoge toren is ontworpen Gustave Eiffel. De toren bestaat uit 7.000 ton staal. In 1909 werden er plannen gemaakt om de toren af te breken. Maar toen is er een reusachtige radiozender van gemaakt. Je kan de Eiffeltoren bezoeken. Hier komen per jaar vijf miljoen mensen op af.

Hoofdstuk 5 De Bourgogne


De Bourgogne ligt in Frankrijk. Het is een wijnstreek daardoor is die streek zo beroemd. De bekende wijnsoorten zijn pinot noir (rood) en chardonnay (wit).
De druivenrassen die in deze streek worden verbouwd zijn:
• Wit (ongeveer 70% van de productie)
o Chardonnay
o Aligoté
o Pinot blanc
o Melon de Bourgogne
• Blauw (ongeveer 30% van de productie)
o Pinot Noir (Côte de Beaune en Nuits)
o Gamay (Beaujolais)
o Tressot (Yonne)
o César (Yonne)






Meer informatie over Frankrijk: