Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Alcohol
Gemaakt door: Tes
Ik doe mijn spreekbeurt over alcohol omdat ik niet graag heb dat iemand iets overkomt, die in deze klas, zit door het gebruik van alcohol. Ik wil jullie gaan vertellen over de gevaren van het drinken van alcohol.

Wat is alcohol?

Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van bijvoorbeeld gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd. Zo gebeurd dit al sinds de oudheid.

Door verhitting en afkoeling (=distilleren) van zwakalcoholhoudende drank kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan. Dit wordt sterke drank genoemd. Alcohol kun je in 3 hoofdgroepen verdelen: Bier, wijn en gedistilleerd. De afgelopen jaren is er een 4e groep bij gekomen: Mixdrankjes (=longdrinks), shooters (bij. Flügel) en alcopops. Drankjes uit deze groep smaken als frisdrank (er zit veel suiker in). Het kan in blikjes of in flesjes zitten en bevatten vaak veel alcohol.(Dit kan van 5% tot 30% zijn). Drankjes uit deze laatste groep zijn vooral onder jongeren (vooral meisjes) erg populair. Enkele voorbeelden van mixdrankjes (=longdrinks) zijn: Breezers, Wodka/ sju d’orange, (baccardi)rum/cola, passoa/7-up, Safari met een frisdrank.

Er worden ook wel cocktails geschonken. Dit zijn 2 verschillende soorten sterke dranken en een frisdrank. Ook in sneeuwwitje of shandy, zit alcohol. Het is bier met spuitwater/7-up. Velen weten niet dat hierin 0,2% of 0,5% alcohol zit. Het wordt door sommigen op 11,12 jarige leeftijd gedronken. Vaak blijft dit niet bij 1 of 2 glazen. Dit kan al schade geven aan de hersenen.

Voorheen werd shandy of sneeuwwitje ook al verkocht in de Fuik. Nu mensen meer weten over wat voor schadelijke gevolgen dit geeft wordt dit niet meer verkocht. Mensen weten nu meer over de ontwikkeling van onze hersenen. Pure alcohol is giftig. Als je pure alcohol drinkt, kun je er dood aan gaan. Daarom zit er in bier, wijn en sterke dranken veel water. In sterke drank zit meer alcohol dan in wijn. In wijn zit meer alcohol dan in bier. Daarom wordt alcohol geschonken in standaardglazen. Dit betekent dat de grootte van het glas is afgestemd op het alcoholpercentage. Hoe sterker de drank hoe kleiner het glas. Als je de drankjes uit de goede glazen drinkt, krijg je ongeveer evenveel alcohol binnen.
(plaatje v. standaardglas of laten zien op tafel).

De werking van alcohol in het lichaam.


Als je alcohol drinkt komt dat via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Alcohol wordt dan over het hele lichaam verspreid. Zodra het de hersenen heeft bereikt dit is in zo’n 10 minuten, voel je dat je wat gedronken hebt: je wordt licht in het hoofd. Vanaf dat moment ben je onder invloed.

Hoe erg de effecten zijn op korte termijn ligt aan:
- Hoeveel je drinkt.
- Hoe snel je drinkt.
- Of je eten in je maag hebt zitten en hoeveel. Hoe meer je hebt gegeten hoe langzamer en beter verdeeld de alcohol in je bloed komt.
- Hoeveel je weegt. Hoe minder je weegt hoe sneller je onder invloed bent.
- Hoe kleiner je bent, hoe sneller je onder invloed bent.
- Of je man of vrouw bent. Vrouwen hebben minder lichaamsvocht ( en meer vet) dan mannen. Omdat de alcohol wordt verdeelt over het lichaamsvocht en je als vrouw minder lichaamsvocht hebt ben je dus sneller onder invloed.

Alcohol is een verdovende stof, al lijkt het van niet, in het begin. Je remmingen worden verdooft, waardoor je vrolijker wordt, meer gaat praten. Na 2 glazen (als volwassene) kan al snel je gedrag en stemming veranderen. Je overschat jezelf, je denkt dat je alles nog goed kan (lopen, praten, zien, bewegen, onthouden, reageren) maar dat is niet zo. Je raakt opgewonden, je kunt niet meer zo goed onthouden, concentreren en je reageert steeds minder snel, wat in het verkeer erg gevaarlijk is. Horen en zien kan al minder zijn. Daardoor kan je gedrag veranderen. Je geheugen en concentratie worden minder. Hoe meer je drinkt, hoe sterker het effect wordt. Na zo’n 7 tot 10 glazen (als volwassene) ben je echt dronken. Je weet niet goed meer wat je doet en denkt er niet bij na. Je raakt erg in de war. Je kan erg agressief worden of andere dingen doen waar je, je later voor schaamt. Zoals bijv. een vreemde jongen of meisje kussen, wat je helemaal niet wilde. De volgende dag weet je niet meer wat er is gebeurd. (= Een black-out) . Als je regelmatig een black-out krijgt kan dit blijvende hersenbeschadiging geven. Wat je hoort en ziet dringt niet meer tot je door. Kan dubbelzien. Je gezicht wordt rood en zwelt op. Na zo”n 20 glazen (als volwassene) kunnen je hersenen zo verdooft zijn dat het ademhalingscentrum verlamd raakt, je hart ophoudt met kloppen en dat je dood gaat. Ook kan het zijn dat je stikt in je eigen braaksel. Een jongere kan al na een paar glazen aangeschoten of dronken zijn, want het lichaam is vaak kleiner.





Het afbreken van alcohol in het lichaam


Scheikundige formule van alcohol (ethanol) = C2H5OH Alcohol is een giftige stof.
Ruim 95% van de alcohol die je drinkt moet door je lever worden afgebroken. Slechts 5% van de alcohol gaat eruit via de urine, je adem (en die stinkt dan naar drank) en via je zweet. De lever is eigenlijk de grote fabriek voor afvalverwerking van ons lichaam. Maar die laat zich niet opjagen en neemt zijn tijd om alles te verwerken. De lever heeft ongeveer 1,5 uur nodig om bijvoorbeeld 1 glas bier (het gaat dus om 1 standaard glas, het maakt niet uit wat voor alcoholhoudende drank) af te breken. Voor twee glazen heeft hij 3 uur nodig voor 4 glazen 4,5 uur,... Heb je dus bijvoorbeeld 7 glazen op, dan ben je dus 7 tot 10½ uur bezig om weer helemaal nuchter te worden. Niets helpt om deze afbraak te versnellen. Niet door veel water drinken tussendoor, niet door een koude douche, koffie, eten of frisse lucht.

De kater


Alcohol werkt vochtafdrijvend. Je nieren gaan er sneller van werken. Geen wonder dat je tijdens het drinken zo vaak naar de w.c. moet. Hoewel je er een sloot ingiet verdwijnt er dus nog meer vocht uit je lijf. Dit vochtverlies/Uitdroging is één van de belangrijkste oorzaken van een kater. Het vochtverlies is ook in de hersenen, waardoor hoofdpijn ontstaat. Een kater kun je alleen voorkomen door minder alcohol te drinken en genoeg water of fris tussendoor te nemen. Ook moet je niet teveel verschillende soorten dranken door elkaar drinken.

Weinig tot geen gevaren voor de gezondheid heb je pas als je:
Om te zorgen dat het drinken van alcohol niet ongezond wordt, is het voor volwassenen belangrijk zich aan de volgende normen (=voorwaarden/regels) te houden: Mannen niet meer dan 2-3 glazen per dag, vrouwen niet meer dan 1-2 glazen per dag. Drink niet als vrouw als je zwanger bent, wilt raken of als je borstvoeding geeft. Om te voorkomen dat je gewent raakt aan alcohol is het nodig 2 of 3 dagen in de week helemaal niet te drinken.(Bij gezonde mannen en vrouwen boven de 40-50 kan matig alcohol gebruik beschermend werken voor hart en bloedvaten. Daarom wordt er wel eens gezegd tegen ouderen pak maar eens een keer een borreltje of een wijntje. Alcohol kan je beter niet gebruiken als medicijn. Bewegen, gezond eten en niet roken, zijn veel beter om hart- en vaatziekten te voorkomen). Voor jongeren tussen de 16 en 18 geldt: drink niet meer dan 1-2 glazen per dag. , en zeker niet elke dag. Gebruik alleen alcohol in het weekend. Dus hooguit 1 of 2 avonden per week, en niet als je huiswerk moet maken, naar school moet, werkt en nog de weg op moet. Als je nog geen 16 bent is het advies: Geen alcohol. Ook niet thuis, of bij vrienden.

Alcohol als je medicijnen of drugs gebruikt.

Het is gevaarlijk als je alcohol drinkt en tegelijkertijd medicijnen of drugs gebruikt. Je weet niet precies wat het effect/gevolg zal zijn. Soms werken medicijnen daardoor niet meer zo goed of de werking van de alcohol kan opeens veel sterker zijn dan je verwacht. Je rare soms gevaarlijke dingen gaan doen, waar je naderhand niets meer van weet. Praat met je ouders over alcohol als je medicijnen gebruikt.

Gevolgen van alcohol op lange termijn:

Je kunt last krijgen van je lever. (Deze kan gaan zwellen of gaan ontsteken wat erg pijnlijk is)Er is grote kans op schade aan je hart (hartritmestoornissen), bloedvaten ( hoge bloeddruk, hersenbloeding), maag (het overgeven van bloed wijst opeen beschadiging van de maagwand),en darmen. Je hebt veel meer kans op het krijgen van kanker. Ook je hersenen gaan slechter werken. Als je veel drinkt of als je nog te jong bent om te drinken kunnen je hersenen krimpen (= kleiner worden). Je krijgt vaak een tekort aan vitaminen en mineralen in je lichaam, omdat je zoveel naar de w.c. moet om te plassen. Jarenlang teveel drinken kan, kan een tekort aan vitamine B1 geven en leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is het Korsakovsyndroom. Op de Nieuwe Hoeven heb je ook mensen wonen met het Korsakovsyndroom. Een ernstige vorm van geheugen verlies.
Je hebt op de lange duur meer kans op alcoholproblemen en -verslaving

Zwaar drinken en probleemdrinken.

1 Op de 10 nederlanders tussen de 16-69 jaar is een probleemdrinker. Dit zijn meer dan 1 miljoen mensen. Je spreekt wel van zwaar drinken wanneer je 1of meer dagen per week minstens 6 glazen alcohol drinkt. Doordat het door veel mensen gewoon goed gevonden wordt als je drinkt, valt het niet op, ook omdat de gevolgen nog niet meteen altijd te zien zijn.
“Binge” Drinken of Atte. Dit is het drinken van grote hoeveelheden alcohol in een korte tijd.(“binge” is Engels voor braspartij). Dit drinkgedrag komt vooral voor bij uitgaande jongeren, maar ook bij volwassenen. Dit kan als gevolg hebben:
- afname van het denkvermogen
- grotere kans op black-outs en alcoholvergiftiging
- acute schade aan alle organen die rechtstreeks met de alcohol in aanraking komen
- in korte tijd een stijging van de bloeddruk
- hartaandoeningen en herseninfarct doordat het bloed minder goed stolt
- nieren werken niet of niet goed meer door uitdroging van het lichaam

Soms drinkt iemand alcohol om zijn problemen te vergeten. Het lijkt alsof alcohol de problemen oplost. Dit is niet zo. Je moet steeds meer drinken om hetzelfde effect te voelen. Hierdoor kun je verslaafd raken. Je hebt dan steeds zin in drank en als je geen drank drinkt voel je je ziek. Alcohol is een harddrug! Bedenk daarom van tevoren wat je wil drinken en hoeveel. Houd je aan je eigen afspraak. Laat je niet overhalen iets te drinken als je dat niet wilt.





Alcohol en sport

Als je sport is het niet verstandig om alcohol te drinken. Niet alleen omdat je een grotere kans hebt op blessures (je reageert wat trager, je neemt wat meer risico’s), maar ook omdat je lichaam na het sporten moet herstellen, je moet weer op krachten komen. Alcohol zorgt er juist voor dat je lichaam niet zo snel kan herstellen. Bij het sporten wordt er vaak melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur kan op den duur spierpijn veroorzaken. De afbraak van dat melkzuur wordt gehinderd als je alcohol drinkt, daardoor neemt je conditie af en heb je (extra) spierpijn. Door alcohol te drinken verlies je ook nog extra vochtverlies. Dus je verlies meer vitaminen en mineralen. Na het sporten is de maag vaak leeg. Als je dan alcohol drinkt, wordt dit sneller opgenomen in het bloed. In alcohol zit ook nog eens veel suikers, dus je kan er juist dikker van worden.

Verkeer

Het is verboden om met alcohol op aan het verkeer deel te nemen. Dit geldt voor de auto, maar ook voor de fiets en de brommer. Je reageert niet zo snel meer en je ziet minder. Je slingert misschien wel over de weg. Je denkt dat je nog wel kunt rijden of fietsen. Je voelt je goed en durft meer, maar het gaat vaak niet goed. Vanaf 1 januari 2006 mag je niet meer dan 0,2‰ alcohol in je bloed hebben.(Dit is een Adem Alcohol Gehalte van 88 microgram= ongeveer 1 standaardglas) Voor niet- beginnende bestuurders geldt een bloedalcoholgehalte van 0,5 ‰ (Dit is een Adem Alcohol Gehalte van 220 microgram). Dit percentage bereik je na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur. Rijden onder invloed is een misdrijf en kan een gevangenisstraf tot gevolg hebben. Alcohol in het verkeer heeft ongeveer 100 doden en 2300 ziekenhuisgewonden per jaar tot gevolg. Ongeveer ¼ deel hiervan is jonger dan 24 jaar. Rijden onder invloed kan een gevangenisstraf tot gevolg hebben. Ook als je weigert om mee te werken aan een ademtest of bloedproef wordt bestraft.

Alcohol en jongeren

Jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak. Vaak in het weekend. Dikwijls met toestemming van ouders. Alcoholgebruik onder jongeren neemt nog steeds toe. Bijna 80 % van de jongeren drinken al alcohol voor hun 16e. Ruim 1 op de 7 jongeren (-16) is een ”binge drinker”. In Europa staan Nederlandse jongeren in de top 3 van overmatige drinkers. De ziekenhuizen behandelen ruim zevenhonderd jongeren van 11 tot en met 17 jaar met alcoholvergiftiging, gemiddeld met een promillage van 1,8. Ook in de regio Brabant Noord drinken scholieren overmatig. Landelijk gezien is de regio zelfs één van de koplopers.

Alcohol voor je 16e is erg schadelijk. Sinds kort hebben onderzoekers aan getoond dat je hersenen tot ongeveer je 24e (meisjes vaak iets jonger dan jongens) nog in ontwikkeling zijn. Het kan leiden tot definitieve hersenbeschadiging. Je gezondheid loopt eerder gevaar,omdat je lichaam vaak kleiner is dan die van volwassenen en hebt dus ook eerder kans op een alcoholvergiftiging. Je kan eerder ruzie gaan maken, terwijl je normaal hartstikke leuk bent. Vernielingen en agressie komen vaak door alcohol. Je gaat je ook steeds minder interesseren voor andere mensen, school of werk. Ook komt onveilig vrijen (seks hebben ) vaak voor. Je wordt wakker langs een jongen die je helemaal niet aardig vindt. Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen drinken, hoe groter het gevaar van verslaving op latere leeftijd. Daarom wil o.a. de regering, voorkomen dat jongeren/kinderen onder de 16 gaan drinken. Het beste is om al voorlichting te geven aan kinderen in groep 7/8. De GGD Hart voor Brabant heeft daar mooie (leer)programma’s voor.

De wet

De regering heeft dus de wet gemaakt dat aan jongeren onder de 16 jaar geen alcohol verkocht mag worden. Zwak alcoholhoudende dranken, tot 15% mogen verkocht worden aan iedereen boven de 16. Sterke drank van 15% of meer, mag alleen verkocht worden aan 18-plussers. Daarom moet iedereen die jonger is dan 20 jaar en alcohol koopt zich legitimeren (legitimatie laten zien). Bij doorverstrekkingen kunnen verkopers hier op aangesproken worden en verkoop evt. worden geweigerd. Ook als ouders het toestaan dat hun kinderen alcohol gebruiken kunnen zij hierop aangesproken worden. Rijden onder invloed kan een gevangenisstraf tot gevolg hebben. Ook als je weigert om mee te werken aan een ademtest of bloedproef wordt bestraft. Wat heb je hiervan geleerd? Drink geen alcohol als je nog geen 16 bent. Zeg “nee” als je geen zin hebt. Laat je niet overhalen.




Meer informatie over Alcohol: