Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


De telescoop
Gemaakt door: Lua

Hoofdstuk 1. Wat is een telescoop?

Een telescoop is iets waar mee je heel veel dingen mee ziet in de ruimte men verbaasde toen ze wisten hoe ver je er mee naar de ruimte kon kijken. Mensen maakten steeds grotere telescopen toen begonnen ze mensen naar de ruimte te sturen. Ik heb er zelf ook een.

Hoofdstuk 2. Geschiedenis van de Telescoop

In 1606 maakte de Italiaan Galileo een kleine telescoop en keek ermee naar de hemel. Het verbaasde hem hoeveel meter je ermee kon kijken. Hij kon veel meer zien dan ooit iemand voor hem had kunnen zien. In de loop van de tijd bouwden de onderzoekers steeds grotere en betere telescopen waarmee ze steeds verder het heelal in konden kijken. Ze ontdekten steeds meer over het heelal en zo kwamen ze op het idee om mensen de ruimte in te laten gaan voor onderzoeken. Dus de telescoop was het begin van de vele ruimtereizen en onderzoekingen van het heelal.


Hoofdstuk 3. Welke soorten telescopen zijn er?

De lenzentelescoop
De lenzenkijker ken je vast wel. Hiernaast zie je een lenzenkijker afgebeeld. Het licht van bijvoorbeeld de Maan komt voor in de buis en gaat door de lens naar het achterste dunne buisje. Hierin zit het oculair. Dit oculair kun je verwisselen, zo kun je de vergroting aanpassen. De vergroting is o.a. afhankelijk van de diameter van het objectief en het oculair. Laat je niet verleiden door advertenties die aangeven dat er wel vergrotingen van 800 x mogelijk zijn, want vooral bij kleine telescopen is dit onzin. Wil je een lenzentelescoop aanschaffen begin dan bij één met een objectief van 60 mm, liever nog iets groter. Laat je niet afschrikken door internetsites die je vertellen dat je bepaalde telescopen vooral niet moet kopen. Wat dat betreft is het net een auto, betaal je minder dan krijg je ook een mindere kwaliteit.

De spiegeltelescoop
De spiegelkijker werk iets anders. Er zit geen lens in maar een holle spiegel. Deze spiegel lijkt wel iets op een make-up spiegel, die zijn vaak ook hol en vergroten al iets. Het licht valt op de spiegel, wordt teruggekaatst en valt op een klein vlak spiegeltje voor in de telescoop, om dan met een bochtje in het oculair te komen waar je het beeld kunt zien. Spiegeltelescopen worden veel gemaakt, omdat ze makkelijk te bouwen zijn. Vooral de grote telescopen zijn meestal spiegeltelescopen. Een 11 cm spiegeltelescoop is een goed instrument om mee te beginnen.
Meer informatie over De telescoop: