Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Astrid Lindgren
Gemaakt door: Sandrien

Astrid Lindgren

Dag klasgenootjes en juf Hilde. Mijn spreekbeurt gaat over Astrid Lindgren.
Dat was een beroemde schrijfster. Ik koos dit onderwerp omdat ik haar boeken graag lees. Ze werd heel beroemd door Pippi Langkous waar ze verschillende boeken over schreef. Natuurlijk schreef ze ook nog veel meer.


Geschiedenis

Astrid Lindgren is geboren op 14 november 1907 en is gestorven op 28 januari 2002.Op 14 november 2007 was het 100 jaar geleden dat Astrid Lindgren is geboren.

Astrid Lindgren is opgegroeid in de boerderij van haar ouders die lag in het Zuiden van Zweden.
Op 19 jarige leeftijd werd ze ongehuwd zwanger en zij verhuisde naar Stockholm waar zij een zoon ter wereld bracht. Zij volgde een secretaresseopleiding en ging op een kantoor werken.
5 jaar later, in 1931, trouwde ze met Sture Lindgren, met wie ze in 1934 een dochter, Karin, kreeg.

Als schoolkind kon Lindgren al goed schrijven, maar ondanks haar belofte dat ze nooit auteur zou worden, werd ze met Pippi zelfs in een klap wereldberoemd.

Populariteit

Lindgren was immens populair in haar eigen land. Slechts weinig Zweden zullen zich niet haar bedaarde stemgeluid herinneren als zij voorlas uit haar eigen werk. Een pretpark dat in 1989 in haar geboorteplaats is opgericht en waarin allerlei taferelen uit haar boeken zijn nagebouwd, trekt jaarlijks 300.000 bezoekers.

Lindgren ontving tientallen prijzen, Zweedse en internationale, voor haar boeken. Een van de belangrijkste, in 1958, was de Hans Christian Andersen prijs voor kinderboekenschrijvers.

Voor Pippi Langkous kreeg ze in 1973 de Lewis Carroll Shelf Award. De Unesco beloonde haar in 1993 met de International Book Award.
Een jaar later kreeg ze de Alternatieve Nobelprijs voor haar engagement voor "gerechtigheid, geweldloosheid en begrip voor minderheden en haar liefde en zorg voor de natuur". De schrijfster werd ook onderscheiden met de Vredesprijs van de Duitse boekhandel.


Pippi Langkous

Haar bekendste boeken zijn die van Pippi Langkous.

Voor wie niet goed weet wie Pippi Langkous is zal ik er
nu wat over vertellen.

Pippi Langkous is een meisje van negen jaar.
Maar ze bestaat zo al een 50 jaar.
Ze heeft stevige vlechtjes.

Samen met een paard en een aap woont ze in Villa Kakelbont.

Haar buren Tommy en Annika zijn haar beste vrienden.

Samen met hen beleven ze veel gekke avonturen.

De verhalen van Pippi Langkous kunnen terecht als klassiekers worden beschouwd.
De boeken zijn vlot geschreven, vol humor, spanning, dolkomische en knotsgekke situaties. Het blijft een origineel en heerlijk verteld verhaal. De boeken spreken zowel jongens als meisjes aan.

Hoe is Pippi Langkous ontstaan?

Elke avond vertelde Astrid Lindgren een verhaaltje tegen haar 7 jarig dochterje Karin. Ze mocht altijd kiezen wat het onderwerp ging zijn.

Karin kreeg in 1941 een longontsteking die maar moeilijk wilde genezen. Op een avond vroeg Karin aan haar mama een verhaaltje te vertellen over Pippi Langkous.

Astrid Lindgren verzon dan maar over een eigenzinnig meisje met vuurrode haren, dat ongelooflijk sterk en slim was en als een soort rebel het leven van volwassenen zuur maakte.

En omdat Pippi Langkous een vreemde naam is was het dus ook een heel vreemd verhaal.

Toen ze het verhaal had verteld vond ze het helemaal niet zo slecht en ze is het verhaal beginnen schrijven en ze bracht het naar een uitgever die het las.

Die vond het verhaal maar niets, dus wou hij er ook geen boek van maken.

Een andere uitgever hield in 1944 een prijsvraag voor meisjesboeken.

Astrid Lindgren deed mee aan deze wedstrijd.
Maar ze koos niet het verhaal van Pippi Langkous.

Nee, het was een gloednieuw verhaal en dat heette
“Britt-Mari lucht haar hart”.

Ze haalde de tweede prijs daarmee.

Een jaar later was er weer een prijsvraag.
Deze keer koos Astrid Lindgren wel het verhaal van Pippi Langkous.
Hiermee behaalde ze de eerste prijs.
Hetzelfde jaar werd het boek al uitgegeven, 7 jaar later werd het boek ook Nederlands vertaald.


Haar andere boeken

Lindgren schreef meer dan honderd werken, behalve kinderboeken ook korte verhalen, toneelstukken, liedteksten en gedichten.
Haar kinderboeken werden vertaald in tientallen talen.
Er werden meer dan 130 miljoen exemplaren van verkocht en haar werken vormden de basis voor zo'n 40 films en televisieseries.

Enkele titels van Astrid Lindgren haar kinderboeken zijn:

ü Ronja de Roversdochter
ü Lotta versiert een kerstboom
ü De gebroeders leeuwenhart
ü Kijk, Madieke het sneeuwt

Ook schreef ze een boek over haar en dat heette:

“Astrid Lindgren haar leven in beeld”.

Haar huis werd een museum

De woning van kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren in Stockholm werd een museum. Haar dochter Karin had een voorstel ingediend bij het gemeentebestuur van de Zweedse hoofdstand en zij reageerden positief. Het huis van haar moeder werd dus omgebouwd tot een museum. De schrijfster woonde meer dan zestig jaar in haar huis en overleed daar ook.

Ik hoop dat jullie het fijn vonden en dat jullie bij een eerstvolgend bezoek aan de bibliotheek ook eens een boek van Astrid Lindgren zullen uitlenen. Jullie zullen dan zelf kunnen ondervinden hoe vlot en leuk haar boeken zijn. Veel leesplezier alvast!
Meer informatie over Astrid Lindgren: