Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Columbus
Gemaakt door: Merel

Hoofdstuk 1: Het ei van Columbus.

Iedereen kent het spreekwoord: “het ei van Columbus”. In het spreekwoordenboek staat: Een heel gemakkelijke zaak, als men maar eerst weet hoe het moet. Een eenvoudige oplossing voor een moeilijk probleem. Columbus is de beroemdste ontdekkingsreiziger aller tijden. Vroeger was er zelfs een kinderliedje over hem.

Columbus en zijn ei. Schilderij van William Hogarth, 1752
Het verhaal over het ei van Columbaas, gaat zo:
Nadat Columbus was teruggekomen van zijn reis in 1493 werd hem een feestmaal aangeboden. Een van de gasten maakte een opmerking over de reis van Columbus, hij zei: het is eigenlijk alleen maar een kwestie van het eerste te zijn geweest, dat kan iedereen.

Columbus vroeg aan de man of hij een ei rechtop tafel kon zetten. Dit lukte de man niet. Maar Colububus zette het ei met een klap op tafel zodat de onderkant van het ei indeukte en het ei bleef rechtop staan. Columbus zei: het is niet een kwestie van het eerst iets doen, maar een kwestie van het eerst op het idee komen.

Hoofdstuk 2: Wie was Christopher Columbus?

Christopher Columbus werd geboren in 1451 de plaats Genua in Italië. Zijn vader, Domenico was een wever. Zijn moeder heette Susanna Fontanarossa. Hij was het 1e kind. Later kreeg hij 3 broers : Bartolomeo , Diego en Giovanni. Giovanni stierf al jong. Hij kreeg ook een zusje. Zij heette Bianchinetta.

Over Christopher’s opleiding is niet veel bekend, vermoedelijk leerde hij al vroeg lezen en schrijven. Christopher was niet veel te vinden in de weverij van zijn vader. Veel liever was hij in de haven om naar de schepen te kijken. Genua was een van de grootste havenplaatsen in Italië. Hij was nog maar een tiener toen hij al naar zee ging. Dit was het begin van zijn ontdekkingsreizen.

Hoofdstuk 3: Het grote voorbeeld van Columbus: Marco Polo.

Mensen zijn altijd ontdekkingsreizigers geweest. Ze wilden altijd weten wat er achter de volgende heuvel te zien was. Marco Polo was een Italiaanse handelaar. Hij vertrok in 1271 over land naar China. 24 Jaar later keerde hij terug en schreef een boek dat hem heel erg beroemd maakte. Het boek heet: “Het boek der miljoen wonderen”. Columbus was heel zuinig op dit boek. Marco Polo schreef prachtige verhalen over het rijke en wondermooie China. Hij noemde China: Cathay en Japan noemde hij Cipango. Hij heeft reizen gemaakt naar Birma, Tibet en China. China was toen al een heel ontwikkeld land. Marco Polo vond China een heel mooi land. Vooral de gebouwen, de kunstvoorwerpen en de rijkdom van de keizer, Grote Kahn
Heel veel Europese landen wilden wel graag handel drijven met China. Maar het probleem was hoe? Hoe moeten we bij China komen, over land? Zo is Marco Polo er wel gekomen, maar dat kon niet meer, toen die route werd geblokkeerd door Turkije, in die tijd de vijand van West- Europa. Ze konden geen specerijen meer uit Indië halen.

Hoofdstuk 4: Columbus in Portugal.

Columbus was altijd al in de haven van Genua te vinden. Toen hij 14 jaar oud was ging Columbus naar zee. Over die tijd op zee is niet veel bekend. In 1476 werd het schip waarop Columbus zat aangevallen door Franse Kapers, vlak voor de Portugese kust. Het gevecht duurde uren, het schip werd tot zinken gebracht en Columbus sprong overboord. Hij heeft met hulp van een roeispaan, 10 kilometer gezwommen naar de kust. Zo kwam hij aan in Lissabon, helemaal uitgeput. Hij vertelde dat hij een Italiaan was en van adellijke afkomst. In Portugal trouwde hij met een vrouw uit een hele belangrijke familie. Hij studeerde veel en las veel boeken over sterrenkunde en scheepvaart. Hij leerde van alles over zeestromen en over de noordoostpassaat, dat is de wind die over de oceaan van het noordoosten naar de evenaar waait.

Hij maakt in die tijd al veel reizen naar Madeira en de Azoren. Om de route te kunnen bepalen gebruikte men overdag de zon, men wist dat de zon in het oosten opkwam . ’s Nachts gebruikte men de poolster, als je naar het noorden vaart komt de poolster steeds hoger aan de hemel. Als je naar het zuiden vaart is de poolster verdwenen en moet je naar andere sterren kijken. Men gebruikte ook al het kompas.

Hoofdstuk 5: Columbus wilde naar China.

Ze wilden naar China voor de specerijen, maar hoe kwamen ze daar? De meeste mensen dachten dat de aarde plat was. Ze dachten dat je over de rand zou kunnen vallen. Columbus wist dat dit niet waar was en dat de wereld rond is. Je kunt er niet van af vallen. Helemaal rond Afrika varen, was niet goed mogelijk, over land werd je tegen gehouden door de Turken, daarom bedacht Columbus, het kan ook via de andere kant.

Op 6 september 1492 begon zijn reis naar China. Zouden ze China vinden?
Columbus dacht van wel. Hij ging op weg met drie boten: de Nina, de Pinta en de Santa Maria. Het is niet precies bekend hoe deze boten eruit zagen. Hij had berekend dat de afstand 4000 km was, gelukkig hadden ze de noordoostpassaat. Dan kunnen de meeste boten wel 500 km per dag varen, maar na 2 weken was er nog steeds geen land in zicht. De matrozen hadden er niet meer zoveel vertrouwen in. Ze werden bang. Ze dachten: zo ver van land zijn we nog nooit geweest, komen we ooit nog thuis? Ze kregen genoeg van het varen. Ze wilden naar huis! Columbus probeerde ze een beetje te kalmeren. Hij loog over de afstand, die hij in het scheepsjournaal schreef, want eigenlijk was de afstand veel groter.
Meer informatie over Columbus: