Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Natascha Kampush
Gemaakt door: Romy

Hoofdstuk 1. Wie is Natscha Kampusch?

Natasha Kampusch is een Oostenrijks meisje dat op 22 maart 1998 onderweg naar school ontvoerd wordt door Wolfgang Priklopil. Ze was toen 10 jaar, acht jaar lang hield haar ontvoerder haar verborgen in een kelder. Bijna dagelijks werd ze zwaar mishandeld, met de dood bedreigd en kreeg ze weinig eten. Haar ontvoerder maakte haar wijs dat haar ouders niet meer van haar hielden en dat ze hier beter af was. In die 8 jaar heeft Natascha verschillende zelfmoordpogingen ondernomen en had ze de hoop om ooit vrij te komen al opgegeven. Maar op 23 augustus 2006 kwam het moment dat haar ontvoerder niet oplette, en zij de kans kreeg om te ontsnappen.

Hoofdstuk 2. De Ontvoering

Terwijl Natascha onderweg was naar school verdween zij op 2 maart 1998. Er werd eerst vermoed dat er een link kon zijn met een ruzie met haar moeder die zij kort daarvoor had, maar verschillende getuigen zagen haar in een wit busje stappen. Een grote zoekactie volgde. De dader werd, net als andere bezitters van een wit busje, ook bezocht door de politie, alleen er werd niets gevonden.

Hoofdstuk 3. De dader

De dader is Wolfgang Priklopil, hij is 44 jaar en woonde in een rijtjeswoning. Hij heeft Natascha 8 jaar lang in een kelder onder de rijtjeswoning vastgehouden. Hij had geen contact met anderen in zijn omgeving. Maar toch beweerd de politie dat er een tweede dader in het spel is geweest. Natascha kreeg boeken, mocht televisie kijken, mocht radio luisteren, mocht de krant lezen en in de laatste jaren is ze buiten geweest en heeft ze samen met hem een keer geskied. Maar toch heeft ze nooit de kans gekregen om te kunnen ontsnappen, haar ontvoerder hield haar altijd in de gaten en/of hield haar vast. De avond toen Natascha is ontsnapt heeft Wolfgang zich van het leven berooft, hij is voor de trein gesprongen. Natascha is nog bij zijn begrafenis geweest.

Hoofdstuk 4. De Ontsnapping

Op 23 augustus 2006 lukte het Natascha te ontsnappen, ze was bezig de auto van Wolfgang schoon te maken en te stofzuigen, wanneer ze ziet dat Wolfgang wegloopt omdat hij een telefoontje krijgt ziet ze haar kans om te ontsnappen, ze rent zo hard als ze kon naar de straat toe en vroeg verschillende mensen om een mobieltje, maar niemand gaf het haar, daarna is ze naar een huis toe gerend en heeft ze gesmeekt om haar binnen te laten, de man wou haar eerst niet binnenlaten maar na het gesmeek de politie te bellen en te zeggen dat ze vermist is lukte het haar toch, de man heeft de politie gebeld en al gauw enkele minuten later kwam de politie eraan. De politie had een zoektocht naar Wolfgang Priklopil gestart maar dat leverde niet veel op, aan het einde van de avond hoorden ze dat hij voor de trein was gesprongen.

Hoofdstuk 5. Het boek

4 jaar later voelt Natascha zich sterk genoeg om haar verhaal te vertellen. Met veel verdriet en moeite vertelt ze over haar moeilijke jeugd, de gevangenschap, en de lichamelijke en geestelijke mishandeling. Ook beschrijft ze in haar boek hoe ze in de uitzichtloze situatie leerde sterker te zijn dan haar ontvoerder.

Weetjes:
- Ze is geboren op 17 februari 1988.
- 23 augustus 2006 om 12:53 uur kreeg Wolfgang een telefoontje.
- Het telefoontje duurde 4 minuten en 16 seconden.
- Wolfgang is 8 september 2006 begraven op een onbekende plaats niet ver van Wenen. Er waren negen mensen bij de begrafenis aanwezig. Zijn moeder, een kennis, en 7 agenten. Op het graf staat een valse naam, om vernieling te voorkomen.
Wolfgang priklopil is voor de trein gesprongen in Leopoldstadt.
Meer informatie over Natascha Kampush: