Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Olifanten
Gemaakt door: victor
Beste juffrouw, vrienden en vriendinnen, ik ga je vandaag wat vertellen over olifanten.
Ik ben bijzonder gefascineerd omdat het mooie grote en indrukwekkende beesten zijn.
Ik heb mijn verhaal ingedeeld in een aantal hoofdstukken om het overzichtelijk te houden.
De olifant is al een héél oud zoogdier. Een van de eerste olifanten zag er niet als een olifant uit. Het was De Moeritherium.

De Moeritherium
Het was een klein dier dat al zo’n 50 à 60 miljoen jaar geleden leefde. In plaats van een slurf had hij laag op zijn kop neusgaten zodat hij kon ademen terwijl hij onderwater was want daar was hij veel. Zijn ogen zaten ook vrij hoog zodat hij vanuit het water goed kon zien. De moeritherium had stevige poten net als de olifanten en kleine slagtanden had hij ook.

De Paleomastodonten
Paleomastodonten leefden ongeveer 30 à 36 miljoen jaar geleden en zijn een van de vroegste die leek op een van de ‘echte’ olifanten. De neus is al wat langer tot een kleine slurf. De snijtanden zijn een stuk langer dan die van de Moeritherium. De Paleomastodon had een schouderhoogte van 2 m. Paleomastodon leefde vermoedelijk in een woud en open bosgebiedden



De Mastodonten

In de bossen van Noord-Amerika kwamen meer mastodonten voor dan mammoeten ze leefden meer dan 10.000 jaar geleden en ze waren ongeveer zo groot als een Aziatische olifant. Met lang zwart bruin haar. Sommige matodonten hadden twee kleine slagtanden in de onderkaak naast de grote gebogen slagtanden in de bovenkaak.

De Comphotherium
Deze verre voorouder van de olifant kon wel 3 m hoog worden. Zijn schedel was langer dan die van de olifanten nu. De Comphotherium had slagtanden in zowel de boven als de onder kaak. De onderkaak was langer waardoor de kortste onderste slagtanden net zo ver uitsaken als de bovenste.



De Stegodon
Leefden ongeveer z’on miljoen jaar terug. De Stegodon kwam voor in India en leefde daar in de bossen waar hij bamboe scheuten en bladeren at. De lange slagtanden van de olifant groeiden heel dicht bij elkaar en liepen grotendeels evenwijdig. De familie waartoe deze olifant behoorde leek op de echte olifanten maar was toch anders.

De Wolharige Mammoet
Leefden in koude gebieden. Ze hadden een langharige wollige vacht die hun tegen de kou beschermde. Ze leefden samen met een van de eerste mensen en daarna kwam de echte olifant zoals wij hem nu kennen.

Wat is een olifant
Olifanten zijn de grootste zoogdieren op aarde. De mannetjes, olifant noemt een bul en weegt ongeveer 6000 kilo. De mannetjes olifanten zijn ook heel erg sterk en kunnen bv. Met hun slurf een boom uit de grond trekken. Olifanten zijn zoogdieren. Bullen zijn groter dan de wijfjes dat zijn vrouwtjes olifanten.



Olifanten leven in families. Ze leven in het wild in graslanden en bossen. De groep wordt meestal begeleid door het sterkste wijfje. De wijfjes blijven heel hun leven in de groep.

De mannetjes doen dat niet, die verlaten de groep al als ze 12 tot 16 jaar oud zijn. Dan leven ze in groepen die alleen maar uit mannetjes bestaan. Soms sluiten volwassen bullen zich bij de groep aan die uit wijfjes bestaat.

Een grote groep olifanten wordt een kudde genoemd. Het is een echt kuddedier en leeft samen met 6 tot 200 soortgenoten. De olifanten kunnen goed met elkaar overweg en zorgen goed voor elkaar. Maar ze drinken liever niet samen met andere dieren.

Olifanten verdedigen ook hun territorium (uitleg territorium) zoals de hond en kat dat ook doen met pipi. De olifanten doen dat wel op een andere manier vijand weg te jagen. Als de olifanten gaan aanvallen begint dat zonder waarschuwing. Ze houden hun slurf naar een kant en ze duwen hun slagtanden naar voren om aan te vallen. De slagtanden groeien hun hele leven door. Een olifant gebruikt de ene slagtand meer dan de andere, net als mensen, die zijn ook links of rechtshandig. Om eten beter te kunnen kauwen heeft de olifant grote tanden met scherpe randen.

Hij heeft maar 4 van die grote tanden in zijn mond, maar in heel zijn leven krijgt hij er 24 in totaal. Ze wisselen ongeveer 5 keer. Het wisselen gaat niet zoals bij de mensen, dat de hele tand er in een keer uitgaat. Bij de olifanten brokkelt er ongeveer 1/3 deel van de tand af. Na ±3 keer is dan dus de hele tand eruit. Dan is er weer ruimte voor een nieuwe tand.

Een enkele keer gebeurt het dat de tand er wel in 1 keer uitgaat, maar dan heeft de olifant waarschijnlijk kiespijn gehad. Als de laatste 4 afslijten kan hij niet meer kauwen en gaat hij dus dood want eten voor een olifant is heel belangrijk. De tand is in het begin nog erg ruw en als hij glad wordt moet hij eruit. Dan kan hij niet meer goed malen.

Soorten olifanten + verschillen

Er bestaan twee soorten olifanten. De Afrikaanse en de Aziatische olifant.
Deze 2 soorten zijn dan weer verdeeld onder nog anderen soorten.

De verschillen tussen de Aziatische en Afrikaanse olifant is als eerst de rug.
De rug van een Afrikaanse olifant is hol en die van de Aziatische is bol. De Afrikaanse olifanten houden hun kop iets lager dan hun schouder. De Aziatische olifanten houden hun kop hoger dan hun schouder.

En nog een verschil is dat de Afrikaanse bul zijn slagtanden groter zijn dan die van de Aziatische bul. En de Aziatische olifanten zijn groter dan de Afrikaanse olifanten en daarom wegen de Aziatische olifanten meer.



De Afrikaanse zijn onderverdeeld 3 soorten:

1. De bosolifant
Is de kleinste olifant van de Afrikaanse soorten olifanten en leeft in Midden - en West - Afrika. De bosolifant heeft rechte slagtanden en ovale oren. De bosolifant weegt 4,5 ton. En zijn 3,50 m hoog tot de schouderlengte.

2. De savanne olifant
Is 6,4 ton en 3,6 meter hoog tot zijn schouder. Deze olifant leeft ook in midden en west Afrika.

3. De Woestijnolifant
Is bijna het zelfde als de savanneolifant. Alleen heeft de Woestijnolifant langere poten.

En de Aziatische zijn verdeeld in 2 soorten:

1. De Sri Lanka olifant

Is even groot als de bosolifant en ook even zwaar. Deze olifanten hebben hun naam aan hun land te danken waar ze leven. Want ze leven in Sri Lanka.

2. De Sumatraanse olifant

Is de kleinst van de Aziatische soorten olifanten. Hij is het lichts van kleur en heeft minder roze plekken

De paartijd
Als een olifant 10 tot 20 jaar is kunnen ze gaan paren. Het mannetje gaat dan op zoek naar een vrouwtje. Als het vrouwtje wil paren noemen ze dat bronstig. Ze kunnen niet het hele jaar paren. Dat kan maar 2 tot 6 dagen. Maar als ze dan niet paart, wordt ze 16 weken later weer BRONSTIG. De bul kan wel makkelijk te weten komen of het vrouwtje bronstig is. Als zij in de bronsttijd is geeft ze geuren af en maakt rare geluidjes. Zo lokt ze dus ook mannetjes. Als er een mannetje op af komt dan loopt het mannetje achter het vrouwtje aan. Als het vrouwtje het mannetje maar niks vind loopt ze snel weg. Dat is makkelijk want een vrouwtje kan sneller lopen dan het mannetje. Maar vind ze het mannetje wel aantrekkelijk en leuk dan blijft ze lopen maar ze kijkt dan wel heel de tijd over haar schouder om naar hem te kijken. Het mannetje gaat dan met zijn slurf over het lichaam van het vrouwtje. uiteindelijk wil het vrouwtje paren en dan blijven ze een paar uur tot een paar dagen bij elkaar. Een vrouwtje is 22 maanden zwanger.



Tijdens de paring gaat het mannetje op 2 achterpoten staan.
Hij leunt met zijn hele gewicht op de rug van het vrouwtje. De paring duur 2 minuten.

Dan is de baby olifant geboren.
Meestal worden de baby’s in een groep geboren en zorgt de hele groep samen voor het olifantje. Zijn moeder geeft hem 6 maanden melk, en beschermd hem tegen vijanden, zoals leeuwen of tijgers.

Als zijn moeder hem melk geeft, zuigt de olifant zijn melk uit de borst van zijn moeder. De melk is dun en waterig maar toch zit het buikje van het baby olifantje vol.



De olifant moet natuurlijk leren zijn slurf te gebruiken. Als hij hem nog niet goed gebruikt dan struikeld hij erover of gaat hij erop zuigen. Daarom oefent een olifantje daarop maar dat kan maanden duren. Maar doordat hij zijn slurf nog niet zo heel goed kan gebruiken, kan hij ook nog niet zo goed drinken. Daarbij helpt zijn moeder hem. Ze zuigt water met haar slurf en spuit het in de mond van de kleine olifant. Ook moet de olifant leren eten. Na een paar maanden steekt het kalf soms zijn slurfje in de bek van de moeder een voelt welke planten eetbaar zijn. Als ze niets te doen hebben spelen ze of onderzoeken ze. Ze spelen met elkaar door heel de tijd achter elkaar aan te rennen. Maar ze pakken ook allerlei voorwerpen op en zoeken uit wat het is. Tot hun 6e blijven ze bij de kudde. Dan verlaten ze de groep en zijn ze al weer volwassen zijn.

Het lichaam van een olifant en wat kan hij er mee

De slurf
Het meeste lichaamsdeel wat de olifant gebruikt is de slurf. De slurf is ongeveer 8 meter lang. Olifanten gebruiken de slurf om dingen oppakken, gooien, voelen, ademen, ruiken, vechten, spelen, om zich schoon te maken en te eten. Een olifant eet wel 150 tot 170 kilo per dag. Olifanten communiceren ook met andere olifanten door geluiden te maken met hun slurf. De slurf van een olifant zit op zijn kop. Ook kunnen ze hun slurf makkelijk buigen. Omdat olifanten alleen maar spieren in hun slurf hebben. Daarom dat ze hun slurf kunnen buigen. Een olifant heeft. Meer dan honderd duizend spieren in zijn slurf. Wij kunnen onze neus al hellemaal niet buigen omdat er botten in onze neus zitten. Dat komt omdat wij botten in onze neus hebben. Voor olifanten is de slurf ook heel belangrijk en gemakkelijk bv. Als ze drinken willen hebben doen ze dat met hun slurf want met hun kop kunnen ze niet aan de grond kommen. Ze spuiten het met hun slurf in hun mond. Wij mensen kunnen natuurlijk wel met onze mond drinken.

Slagtanden
Olifanten hebben gelijk mensen tanden maar dan slagtanden. Slagtanden zijn de voortanden van een olifant. Je kunt maar 2/3 van de slagtand zien. De rest is verborgen in zijn schedel. Slagtanden zijn gemaakt van ivoor. Ivoor is een supersterk materiaal en werd soms vroeger gebruikt voor de toetsen van een piano. Olifanten gebruiken hun slagtanden vooral om mee te eten. Daarom hebben de slagtanden meestal een scherp puntje. Zo kunnen ze wortels opgraven en ander eten uit de grond halen. Maar slagtanden worden ook gebruikt als wapen en als bescherming voor de slurf. Olifanten worden niet geboren met melktanden, maar met melkslagtanden die binnen 6 tot 12 maanden worden vervangen door blijvende slagtanden. Ze groeien met 17 cm per jaar. Als de punt van de slagtand er af gaat komt het andere stuk uit de schedel geduwd. Het kan ook zijn dat een olifant zijn linker slagtand korter is dan zijn rechter. Dat komt omdat hij zijn linker slagtand meer gebruikt. Net zoals wij rechts of links handig zijn. De slagtanden van mannetjes wegen ongeveer 60 kilo. Dat is ongeveer net zo zwaar als 1 volwassen mens. Ook heb je verschillende vormen van slagtanden. Ook door de slagtanden lopen zenuwen en bloedvaten. Het bloed geeft voedingsstoffen aan de slagtanden voor te groeien.

De huid
Zo als elk dier heeft ook de olifant een huid. De huid van een olifant is grijs, dik en gerimpeld. De huid van een olifant op zijn kop is 2,5 cm dik. Maar op andere plekken is het 2 centimeter dik. Olifanten zweten nooit omdat het zweet niet door hun dikke huid komt. De olifanten zijn grijs omdat ze kleurstof in hun lichaam hebben. Als ze ouder worden komt er meer roze kleurstof in het lichaam waardoor de olifant een beetje roze begint te worden meestal begint dat roze aan de oren. Ook hebben ze pigment vlekken. Die zijn pikzwart vergeleken met de lichtgrijze huid.

De zintuigen
De olifant heeft ook nog 5 zintuigen: gehoor, zicht, reuk, smaak en tast. De reuk is het belangrijkste zintuig van zijn lichaam. Al sta je op anderhalve kilometer ver. De olifant ruikt je al. Het gehoor van een olifant is ook heel sterk. Ze horen een andere olifant al dreunen op de grond van 8 kilometer afstand. Als een olifant wil horen duwt hij zijn oren recht naar voren. Ook verspreiden ze een geur met hun oren. Door te flapperen. Ook kunnen olifanten de hoogste en de laagste tonen horen. De oren van een Afrikaanse olifant zijn even groot als een laken. Olifanten hebben bruine ogen met hele lange wimpers. Alhoewel ze klein zijn vergeleken met hun kop. Olifanten zijn kleurenblind en zien niet zo goed in het zonlicht. Ze zien beter in donkere bossen. Olifanten kunnen elkaar herkennen als ze elkaar aanraken. Zo worden ze ook niet bang. Daarom staan ze als ze rustig ook lekker veilig tegen elkaar aan. En de tong van een olifant is ongeveer 35 cm



Weetjes + records
Weetjes

Wist je dat een olifant een huid van wel 2 centimeter dik heeft. Een echte dikke huid

Wist je dat een volwassen mens anderhalve kilo hersens heeft, een olifant minstens vier!?

Wist je dat een olifant het record heeft van de "langste bovenlippen" want dat is bij hem de onderkant van de slurf.

Wist je dat het gewicht bij de geboorte van een baby olifant het gewicht heeft van een sumoworstelaar!?

Wist je dat er zo’n 300 soorten olifanten zijn geweest!?

Wist je dat een volwassen stier zo’n 4 tot 7 ton weegt!?

Wist je dat het record van de langste slagtanden 3.49 meter is!?
Records

Het Hoogst
Met een gemiddelde schouderhoogte van 3 tot 3,7 meter is de Afrikaanse olifant het grootste landdier dat nu leeft.

Het Zwaarst
Een volwassen bul van de Afrikaanse olifant woog zo’n meer dan 12 ton

Het Langst
De super-olifant haalde 10,6 meter.

De grootste oren
De oren van een Afrikaanse olifant zijn de grootste van alle dieren. Van onder tot boven zijn ze soms wel twee meter lang.

De langste tanden
Ook de slagtanden van de olifant zijn de grootste ter wereld.Ze groeien met een snelheid van ongeveer 17 cm per jaar. Een olifant zou dus aan het eind van zijn leven een tand kunnen hebben van bijna 10 meter. Maar ze slijten ook af waardoor ze binnen de lengte blijven. De grootste lengte die een slagtand van een Afrikaanse olifant ooit bereikte 3,5.




Meer informatie over Olifanten: