Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Orka
Gemaakt door: Liselotte
Orka's

Inhoud:

1. uiterlijk
2. leefgebied
3. jagen en eten
4. vijanden
5. pratende orka's
6. weetjes

Uiterlijk

De orka is een zwart-witte dolfijn, hij is makkelijk te herkennen aan zijn zwart-witte huid, en zijn rugvin van 1.80 meter hoog.
een vrouwtjes orka wordt ongeveer 7 tot 8.5 meter, een mannetjes orka wordt ongeveer 8 tot 10 meter lang. Bij de geboorte zijn orka's ongeveer 2 tot 2.5 meter. Een orka weegt ongeveer 2600 tot 9000 kilo, bij de geboorte weegt een orka ongeveer 180 kilo. een mannetje wordt ongeveer 60 jaar, een vrouwtje ongeveer 80 jaar. De orka word ook wel een zwaardwalvis genoemd.

Leefgebied

orka's leven vooral in de buurt van de kust van een land. Midden in de oceaan komen ze bijna niet voor. Ze leven wel bij alle landen, maar niet in de poolgebieden.Jagen en eten

Orka's jagen in grote groepen die bestaan uit:
mannetjes, vrouwtjes en jongen.
Het oudste vrouwtje heeft de leiding over de groep. Als ze hun prooi hebben gevonden, omsingelen ze hem, en dan vallen ze aan, zodat hij niet weg kan. Ze maken het niet eerst dood, maar bijten er stukken uit. Gelukkig blijft er altijd wat over voor de jongen. Ze eten dieren zoals: walvissen, robben, zeehonden, walrussen, witte haaien, zeevogels, schildpadden en soms de jongen van bultrug walvissen.

Vijanden

vroeger werd er veel op orka's gejaagd. als de mensen daar achter kwamen, kwam hij in het dolfinarium terecht. daar overlijden orka's heel snel. nu is het verboden om op orka's te jagen.

Pratende orka's

ook orka's kunnen met elkaar praten, het stemgeluid is al op 3 km afstand te horen! elke groep heeft een ander geluid met andere tonen. Daarom is het niet zo moeilijk om een groep te herkennen.Weetjes

wist je dat... 20 orka's een keer sneller waren dan een vluchtende speedboot?
wist je dat... er een orka was die van dolfinarium Harderwijk naar een dolfinarium in Amerika is verhuisd?
wist je dat.... orka's 350 meter diep kunnen duiken?
wist je dat... er ook witte orka's bestaan?

Nawoord

ik vond het heel leuk om onderzoek te doen naar de orka, ik heb er heel veel van geleerd.
Meer informatie over Orka: