Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


hamster
Gemaakt door: Blonel
HAMSTERS

door

Blonel (10 jaar)


---------------------------------------------------------------

Ik maak een spreekbeurt over hamsters, omdat ik zelf hamsters heb.Ik wil graag weten of ik ze goed verzorg, en wat ik moet doen als ze ziek worden.

Ik vind ze erg leuk en ik speel veel met ze. Ze hebben leuke kraaloogjes en zien er leuk uit, als ze gaan eten gaan ze op twee pootjes staan. Ze houden het voer vast met de voorpootjes. Dat is een leuk gezicht.

Hoofdstukken

1 Knaagdieren

2 Eten

3 Kooi

4 Spelen

5 Oppakken en vasthouden

6 Dagelijkse verzorging

7 Wekelijkse verzorging

8 Maandelijkse verzorging

9 Mannetje of vrouwtje

1 KnaagdierenDe hamster is een knaagdier. Ze knagen met hun tanden als ze naar voedsel zoeken. Hun scherpe voortandjes blijven daarom door groeien. Als de tanden te lang worden dan krijgen ze moeite met eten en dan gaan ze soms dood van de honger. Om hun tanden kort te houden knagen ze aan alles wat hard is. Bijvoorbeeld een knaagsteen.

2 EtenHamsters zijn gemakkelijke eters. Ze stoppen hun voer in hun wangzak en verstoppen het voedsel ergens in de kooi. Ze eten het dan later op. Ze eten graag het gewone voer uit de dierenwinkel. Vroeg in de avond geef je een hoofdmaaltijd, hier zit in: Gestreepte zonnebloempitten, tarwe, pinda’s en geperst voer. Geperst voer is gedroogde groente, dat in kleine rolletjes is geperst. \'s Ochtends geef je vers voer, hij mag iedere dag:

groene blaadjes zoals: gras;
vers fruit zoals: sinaasappel, appel, peer, druiven
groente zoals: tomaat sla wortelen
Hij mag iedere dag een snoepje zoals: kaas, hard gekookt ei.
Zijn eten en drinken moet in een bakje/flesje die hij niet om kan gooien. Ze zitten graag in de etensbak. De hamster eet graag uit je hand.

3 KooiMijn hamster heeft een metalen kooi met een plastic bak. Er zit een molentje in waar hij in kan rennen. Er zit een huisje in waar hij in kan slapen. Een schoen waar hij doorheen kan kruipen. De kooi heeft verschillende niveaus en daar kan hij op met een trappetje. Op de bodem liggen houtsnippers en nest papier. In zijn huisje ligt ook nest papier.

4 SpelenHamsters spelen graag, ze kruipen in buizen of rennen door het molentje, of kruipen in je kleren. Ze verstoppen zich graag op donkere plekjes.5 Oppakken en vasthoudenAls je een hamster oppakt dan kunnen ze bijten. Als hij je bijt dan moet je hem in zijn nekvel pakken, dan weet hij dat het niet mag. Je moet hem eerst aan je hand laten snuffelen, zodat hij je geur kan herkennen. Laat hem zelf op je hand lopen. Leg je hand plat neer en duw hem voorzichtig naar je hand. Als je hem in je handen hebt moet je zorgen dat je hem niet laat vallen. Als je hem ergens anders neer wil zetten maak dan van je handen een kommetje.

6 Dagelijkse verzorgingVers voer geven en fruit en groente. Vers water geven, let op dat de fles niet lekt.


7 Wekelijkse verzorgingKooi schoon maken, tijdens het schoonmaken gaat de hamster in de bal.
Nieuw nestmateriaal en bodem bedekking geven
Knaagblok vervangen als hij vies of stuk is
Drinkfles schoon maken
Kijken of de kooi nog heel is

8 Maandelijkse verzorgingKooi leeg maken en goed wassen
Kijken of de nagels niet te lang zijn9 Mannetje of vrouwtjeHet is belangrijk om te weten of je hamster een mannetje of een vrouwtje is. Hamsters zijn het liefst alleen, behalve als ze baby’tjes willen. Een vrouwtje heeft twee openingen bij de achterpootjes, de openingen zitten vlak bij elkaar. Bij een mannetje zitten de openingen verder uit elkaar.

Vraag en antwoordWat voor dier is een hamster? Knaagdier

Hoe houden hamsters hun tanden kort? Knagen aan een knaagsteen

Wat voor vers voer mag een hamster? Gras, fruit, ei, kaas, groente

Wat moet je doen als een hamster bijt? Je pakt hem in zijn nekvel

Bij wie zitten de gaatjes dichter bij elkaar bij het vrouwtje of mannetje? VrouwtjeDit was mijn spreekbeurt
Meer informatie over hamster: