Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Egypte
Gemaakt door: Sandrien

Inleiding

Waar denk je aan als je aan Egypte denkt? Denk je aan de vele piramides die in het land te vinden zijn? Denk je aan de Farao waar vele verhalen over bekend zijn? Of weet je eigenlijk niet zoveel over Egypte? Dit heb ik samengevat en heb daarmee een fijne spreekbeurt kunnen maken.

Ligging

Het land Egypte ligt rechtsboven in het werelddeel Afrika, in het noordoosten. Het land ligt deels aan de Middellandse Zee en deels aan de Rode Zee. Verder ligt het linkerdeel van het land tegen Libië aan en aan de onderzijde tegen Sudan aan. Het noordoosten van Egypte ligt deels tegen Israel aan en deels tegen en een klein stukje tegen Saoedi-Arabië. Wij kennen Egypte als Egypte, maar Egypte wordt ook wel ‘het geschenk van de Nijl’ genoemd. Officieel heet Egypte ‘de Arabische Republiek Egypte’. Maar in de Arabische wereld wordt Egypte Misr genoemd. Dit is een afkorting van de officiële naam in het Arabisch.

Caïro, de hoofdstad van Egypte

De hoofdstad van Egypte is Caïro. Dit is een grote stad die erg dichtbevolkt is. Er wonen namelijk meer dan 15 miljoen mensen in deze stad, bijna evenveel mensen als er in Nederland wonen!! Hierdoor zijn er veel problemen met woonruimten, veel mensen kunnen geen huis vinden. Hierdoor wonen er overal mensen, zelfs op begraafplaatsen of op daken van andere huizen. De stad Caïro is de grootste stad in heel Afrika.

Egypte, het geschenk van de Nijl

Egypte wordt ook wel ‘het geschenk van de Nijl genoemd’, zoals we net gezien hebben. De Nijl is een grote rivier die recht door Egypte loopt. Deze rivier overstroomde vroeger vaak. Hierdoor was de grond rondom de Nijl zeer vruchtbaar. De mensen begonnen zich dus rondom deze rivier te vestigen onder de macht van de farao’s en tot op de dag van vandaag woont nog altijd het merendeel van de mensen in Egypte rondom de Nijl.

De inwoners

Er wonen ruim 81 miljoen mensen in Egypte. De inwoners van Egypte worden Egyptenaren genoemd. De hoofdreligie in Egypte is de Islam en daardoor is ruim 90% van de Egyptische bevolking Moslim. Het resterende deel is Christelijk. De hoofdtaal van deze mensen is Arabisch. Maar er wordt ook Engels en Frans gesproken in Egypte.

Bezienswaardigheden

Egypte is een land met een bijzondere geschiedenis die tot ongeveer 5000 jaar teruggaat. Egypte werd gesticht door de Farao’s. Zoals je misschien wel weet, zijn er voor deze farao’s gigantische piramides gebouwd en andere beelden, zoals de Sfinx. De Sfinx was een gigantisch beeld een mensenhoofd met het lichaam van een leeuw. Deze Sfinx staat er bekend om dat zijn neus afgebroken is. Al deze bezienswaardigheden trekken ieder jaar weer miljoenen toeristen die deze zaken van dichtbij willen bekijken. Het zou leuk zijn om tijdens je spreekbeurt Egypte hier ook over te vertellen.

De verschillende machten

Behalve de farao’s zijn er ook andere groepen aan de macht geweest in Egypte. Na de farao’s kwamen de Grieken, de Romeinen, de Arabieren, de Turken en tenslotte de Engelsen. De invloeden van deze groepen zijn ook nog terug te vinden in Egypte.

Feiten over Egypte

De Egyptenaren in de tijd van de farao’s geloofden dat het lichaam en de geest een eenheid vormden. Om deze reden behielden ze de lichamen van de doden door deze lichamen te mummificeren. Dit deden ze op een bepaalde manier die verbonden was aan allerlei voorwaarden. Het zou leuk zijn om daarover te vertellen tijdens je spreekbeurt Egypte.
De vroegere Egyptenaren schreven niet met letters zoals wij die kennen. Zij hadden hiërogliefen. Dit waren speciale tekeningen. Je kunt deze ook laten zien tijdens je Egypte spreekbeurt. Hiërogliefen betekenen eigenlijk heilig krassen. Zij deden dit in de piramides.
Meer informatie over Egypte: