Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Tweede Wereldoorlog
Gemaakt door: Lisa

Hoofdstuk 1. Het begin

Op 1 september 1939 begon de oorlog Duitsland viel polen binnen en Engeland en Frankrijk verklaarden Duitsland de oorlog. Maar waarom? Omdat Duitsland de eerste wereldoorlog had verloren moesten ze iets ondertekenen waar in staat dat hij 132 miljard terug moest betalen aan Frankrijk maar dat hadden ze niet. Er was veel armoede en werkeloosheid en Hitler probeert het optelossen door aan te vallen. De 2de wereld was nu begonnen. Door diverse landen aan te vallen hoopte Hitler een betere toekomst voor het Duitse volk op te bouwen. Niet alleen Polen, Engeland en Frankrijk werden aangevallen. Ook Nederland werd door de Duitsers bezet. Hitler wilde een bepaalde bevolkingsgroep de schuld geven van de ellende die er in Duitsland was. Dat waren de joden en de zigeuners, daar hebben we het later over.

Hoe werd Nederland bezet?
De aanval op Nederland begon 10 mei 1940.Maar als Nederland zich niet overgeeft bombardeert de Duitse luchtmacht 4 dagen later Rotterdam. 7 voor half 2 precies word er 79 duizend kilo bommen gegooid. Het duurt dagen om de brand die na het bombardement plaats vind te blussen als Nederland zich niet overgeeft wil Duitsland ook den haag Utrecht en Amsterdam verwoesten. En dus geeft Nederland het op. Alles is kapot alleen de kerk en het stadhuis staan er nog.

De Nederlandse regering en koningin Wilhelmina trekken op 13 mei naar Engeland. Prinses Juliana was een dag eerder vertrokken, met haar dochters Beatrix en Irene. Ze reisden van Engeland door naar Canada. De echtgenoot van prinses Juliana, prins Bernhard, zou de meeste tijd in Engeland doorbrengen. De Britse omroep BBC bood onderdak aan Radio Oranje, de door gevluchte Nederlanders verzorgde 'stem van strijdend Nederland'. Koningin Wilhelmina zou het Nederlandse volk bijna vijftig keer via Radio Oranje toespreken. Daarom mochten de Nederlanders niet meer naar de radio luisteren, maar toch waren er dappere mensen die het toch deden. Dat schreven ze op en ze maakten zelfs krantjes die je moest doorgeven aan andere mensen.

Er werden ook spotprenten gemaakt. Dit noemde ze het verzet. Daarin zitten de mensen die tegen Hitler zijn. Maar er zijn ook mensen voor die mensen zitten bij de NSB. NSB staat voor nationaal socialistische beweging. De baas van de NSB is Anton Mussert. Hij neemt een groot voorbeeld aan Hitler en wil dus de Duitsers niet weg hebben.

Hoofdstuk 2. Joden

Hitler geeft de joden de schuld van de problemen en hij wil dat ze als het ware uitsterven. En dus bouwt hij vooral in polen vernietigingskampen. Ook moeten de joden een ster dragen.

Hoofdstuk 3. Onderduiken

Als er ineens bordjes met verboden voor joden komen te staan bij cafés bussen winkels parken en zwembaden begint het allemaal.
Hitler had zo’n hekel aan ze dat hij ze liet oppakken.
Als veel joden dat zien gaan ze onderduiken, soms bij wild vreemde mensen in de hoop dat ze niet gevonden worden.Mensen van de NSB helpen de Duitsers een handje door ze te verraden.Maar ook verdienen ze er geld aan door een dwang brief te sturen met daarin bijv. ik weet dat je mensen in huis verborgen hebt leg een enveloppe met 250 gulden met de tekst abc bij de bakker dan verraad ik je niet.
Maar waarom zou je geld betalen als ze je verraden is dat niet mijn probleem zou je zeggen maar ook als je ze helpt onderduiken word je opgepakt.


Hoofdstuk 4. Theresienstadt en Westerbork

Theresienstadt is een doorvoerkamp dat betekend dat de mensen daar naartoe komen om te wachten op hun trein om naar de volgende bestemming te gaan, maar dit kamp is ook bedoeld als reclame om te laten zien dat ze niet slecht behandeld worden in de hoop dat de joden zich aangeven. Dat lag in het noordwesten van Tsjecho-Slowakije.

Westerbork was de Nederlandse versie van Theresienstadt. Kinderen onder de 15 gaan gewoon naar school boven de 15 moet werken maar ook worden alle namen opgeschreven en worden kostbaarheden afgepakt, er is elke dinsdag een theater voorstelling verzorgt door de beste artiesten van het kamp, zondag is iedereen vrij en mogen ze gaan sporten. In dat kamp zat Anne frank waarschijnlijk ook.
Het kamp ligt in Drenthe.


Hoofdstuk 5. Auschwitz

Maar Westerbork was niet de eind bestemming.
Want na een paar dagen werden ze in een vee trein gestopt en werden ze vervoerd via Duitsland naar polen vele mensen gingen naar andere kampen maar het kamp waar de meeste mensen werden vermoord was Auschwitz’.
in dat kamp werden alle mensen kaal geschoren tegen luis en ziektes.
de sterke mensen werden gedwongen om te werken. en te slapen in houten barakken.
maar de zwakke en zieke mensen werden vergast met blauwzuurgas waardoor ze stikte. Er werd gezegd dat ze moesten douchen en ze kwamen met ze honderden tegelijk in de gas kamer terecht. Waarna de deur op slot ging en er in plaats van water gas uit de douche koppen kwam, maar de Duitsers gingen dat natuurlijk niet zelf doen ze dwongen andere mensen uit het kamp om soms hun eigen familieleden te vermoorden omdat als ze dat niet deden mochten ze er gelijk achteraan.
de dode mensen werden verbrand zodat niemand er ooit achter zou komen dat de Duitsers het hadden gedaan, maar het ergste is dat de mensen die de andere hadden vermoord zelf ook na 2 weken vermoord werden.

Hoofdstuk 6. Hitler

Hitler werd geboren op 20 april 1889 `s avonds om halfzeven in een herberg in een klein stadje: Braunau Am Inn. Dat ligt vlakbij Duitsland maar het ligt in Oostenrijk. We wisten toen nog niet wat voor gruwelijke dingen hij later zou doen. De vader van Hitler (Alois Hitler) werkte bij de douane. Zijn moeder werkte niet, die was thuis en erg lief voor hem. Adolf Hitler was gewoon normaal net zoals alle andere kinderen. Toen hij zestien was overleed zijn vader. Daarna ging het niet meer zo goed met hem. Hij werd zelfs zo slecht in school dat hij er afgestuurd werd. Hij wilde toen maar kunstschilder worden maar daar moest je achttien voor zijn dus moest hij nog twee jaar wachten! Hij zat toen thuis maar te tekenen of hielp hij zijn moeder een beetje. Toen hij achttien was ging hij naar Wenen om kunstschilder te worden (naar de kunstacademie met een deftig woord) Maar daar vonden ze zijn tekeningen niet mooi genoeg. Maar hij bleef toch in Wenen met een vriend. Niet lang daarna stierf zijn moeder. Hij was er vreselijk verdrietig over. Wel kreeg hij wat geld van zijn moeder(een kleine erfenis). Hij bleef de hele tijd door tekenen Maar hij werd weer afgewezen en zijn geld was op. Hij kon de huur van zijn kamer dus niet meer betalen dus ging hij op straat zwerven. Hij kreeg steeds meer de pest aan rijke mensen en vooral joden want die hadden altijd een goede baan. Hij besloot mensen te gaan helpen met koffers dragen en zo. 4 jaar was hij heel erg arm. Toen de oorlog uitbrak werd hij vrijwillig soldaat. Hij kreeg wel 2 medailles voor zijn dapperheid.

Op een dag ging hij naar een vergadering van de Duitse arbeids partij. Hitler werd lid van die partij hij deed heel veel voor die partij. Eerst kleine dingetjes zoals geld inzamelen of kranten rond brengen. De naam van de partij werd veranderd het werd N.S.D.A.P (nationaal-socialistische-Duitse-arbeiderspartij) 2 jaar later zou hij de leider worden van de partij. Het symbool van de N.S.D.A.P was een zwart hakenkruis op een vlag.

Al snel dacht Hitler dat hij wel eens naar de macht kon grijpen. Hij bedacht een plan om de regering af te zetten. Hij wilde dus een opstand maar de opstand ging helemaal fout er klonken schoten er vielen 19 doden. Hitler werd gearresteerd en veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.In die tijd dat hij in de cel zat schreef hij een boek. Het heette Mein Kampf (mijn strijd). Het ging over zijn plannen als hij de leider van Duitsland zou zijn. Er stond natuurlijk gewoon in wat hij zou gaan doen, net zoals ze dat hier op tv doen. Maar er waren 2 gevaarlijke dingen bij: Volgens hem waren niet alle mensen gelijk. Blanke mensen waren volgens hem beter dan zwarte mensen. En een gewoon goede Duitser kon je zo herkennen: blond haar, erg lang, blauwe ogen. En het slechtste was als je een jood was. Een volkomen idiote gedachte natuurlijk maar veel mensen waren het met hem eens.
Hitler werd na 1 jaar al weer vrij gelaten en werd weer leider van de N.S.D.A.P. In 1933 werd hij eindelijk leider van Duitsland. Hitler was eigenlijk heel slim. Hij maakte eigenlijk veel reclame voor de oorlog want hij zei: vrouwen moeten veel kinderen hebben. Hij zei er niet bij waarom natuurlijk. En hij beloofde mensen geen werkeloosheid meer. Hij liet de mensen in wapenfabrieken werken en liet veel wegen aan leggen. Waarom allemaal? Heel simpel. De kinderen konden soldaten worden. De wegen konden tanks beter overeen rijden, en veel wapen fabrieken omdat ze dan een enorme voorsprong hadden op alle andere landen. En het geld om de mensen te kunnen betalen leende hij van buitenlandse banken.


Hoofdstuk 7. Engel des doods

Josef Mengelen was een Duits erf biologisch onderzoeker(onderzoeker van de natuur) , legerarts en nationaalsocialist(kort samengevat wetenschap der ideeën). Gedurende de twee laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog was hij werkzaam in het vernietigingskamp Auschwitz, waar hij medische experimenten uitvoerde, vaak met dodelijke afloop, en gevangenen selecteerde voor de gaskamers. Mengelen kreeg als bijnaam "engel des doods".
Hij heeft bijvoorbeeld een eeneiige tweeling aan elkaar vast gemaakt om zijn eigen Siamese tweeling te krijgen. Hij deed ook experimenten met de baarmoeder door er dingen in te spuiten zodat de vrouwen onvruchtbaar werden maar het leed alleen tot buikpijn en beschadigingen. Er werd ook bloed van een ziek persoon in een gezond persoon gespoten om te kijken wat de reactie was. Er werd ook gif in eten gedaan om te kijken hoe iemand dood ging.Er werden mensen in ijskoud water gelegd om te kijken hoe ze reageerde. Ook werden er wondjes gemaakt bij de mensen ze wilde kijken hoe snel het zou genezen.

Hoofdstuk 8. Bevrijding

Duitsland leek aan het begin van de oorlog oppermachtig. Heel veel mensen dachten dat Nazi-Duitsland door niemand verslagen kon worden. Op 6 juni 1944 komt daar verandering in!Aan het westfront vallen dan de tegenstanders van Nazi-Duitsland aan (onder leiding van de Amerikanen, de Engelsen en de Canadezen). Zo'n massale aanval noemen we een invasie.

Normandië
Heel veel soldaten komen in Normandië voor het eerst aan land.
Dat is in noordwest Frankrijk: zie het kaartje hieronder.
Zorgvuldige voorbereidingen, moedige gevechten en de verspreiding van verkeerde informatie (de Duitsers dachten namelijk dat de invasie bij Calais zou plaats vinden, en niet in Normandië), maakten de invasie tot een succes!
De invasie kreeg de naam 'Operatie Overlord'.
De dagen na de invasie kwamen nog duizenden andere geallieerde soldaten aan land.

D-day
De Duitsers hadden verkeerde informatie gekregen over de plaats van deze invasie (inval) en waren erg verrast. Deze dag werd "D-day" genoemd. (Decision-day = beslissings dag). Honderden Engelse en Amerikaanse schepen voeren toen naar de kust van Normandië: dat is een gebied aan de westkust van Frankrijk.
Vanaf grote schepen werden tanks aan wal gezet. Schepen beschoten Duitse 'bunkers' vanaf zee. Vliegtuigen namen de Duitse soldaten onder vuur.
De Duitsers waren volledig verrast. Ze wilden hun tanks gebruiken. Maar daarvoor hadden ze de toestemming nodig van Hitler. Maar die sliep nog toen de invasie begon. En niemand durfde hem wakker te maken!
Toen Hitler eindelijk toestemming gaf, was het te laat! De Geallieerden hadden toen al een groot deel van Normandië in handen.
Al snel werden de Duitsers in Frankrijk teruggedreven.
Daarna rukten de geallieerde troepen verder naar België, Nederland en Duitsland.
In september 1944 hadden de Geallieerden Noord-Frankrijk, België en Zuid-Nederland (tot de grote rivieren) veroverd.

De bevrijding van Nederland
12 september 1944 word het eerste stukje van Nederland bevrijd(mes).
En 17 september 1944 begint operatie market garden ze willen de belangrijkste bruggen bezetten het mislukt.Maar met moeite krijgen ze zeeland bevrijd.
In december begint de opmars naar de maas die duurt 3 maanden.
Daarna begint eind maart operatie veitable naar Duitsland zodat de rest van Nederland bevrijd kan worden. Eind april worden noord en oost Nederland bevrijd.
En op 5 mei is Nederland op de Waddeneilanden na bevrijd.En dat vieren we nu nog steeds. Sinds 10 juni horen ook de Waddeneilanden weer bij Nederland.

NSB na de bevrijding
Maar voor de mensen van de NSB liep het minder goed af, ze werden land verraders genoemd. En als meisjes hadden gevreeën met een Duitse soldaat werden ze kaal geschoren.
Meer informatie over Tweede Wereldoorlog: