Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Suikerziekte
Gemaakt door: Sara

Hoofdstuk 1. Soorten suikerziekte.

Er zijn 2 soorten suikerziektes. Suikerziekte heeft ook een andere naam diabetes heet dat. Hypo is type 1 en hyper type 2. hypo komt vooral bij jonge mensen en kinderen voor. Suikerziekte type 2 hyper dus komt meestal bij oudere mensen en betekend te veel suiker in je bloed. Als je suikerziekte hebt dan moet je meer water drinken dan die het niet hebben. Als je hyper hebt en het is net ontdekt dat je suikerziekte hebt dan is bij oudere mensen is het verstandig om in beweging te blijven.

Hoofdstuk 2. Bloedmeten

Bloedmeten dat moet je per dag twee keer doen in de avond en in bij het ontbijt als je suikerziekte hebt is het heel belangrijk te ontbijten je bloed meten doe je met een bloed meter om te kijken of je bloedt suiker te hoog of te laag is als het te hoog is moet je minder suiker eten en als het te laag is moet je meer suiker eten.

Hoofdstuk 3. Hoe ontstaat Suikerziekte?

Suikerziekte kan ontstaan door:
1. erfelijkheid
2. over gewicht
3. stress
4. hoge leeftijd
5. En het ontstaat ook door te veel suiker te eten of juist niet.

Suikerziekte is een bloedziekte. Als je suikerziekte hebt dan mag je geen bloed doneren want degene die je bloed krijgt dan ook diabetes.

Hoofdstuk 4. Insuline spuiten

Insuline spuiten doe je met pennaalden als je heel hard drukt met je pennaald dan wordt dat plek blauw worden. Insuline spuit je 4 keer per dag. de oranje insuline spuit je 3 keer per dag en de groene spuit je 1 keer per dag in de avond moet je de groene spuiten, omdat je dan daar langer mee kan doen als je slaapt.

Hoofdstuk 5. Wanneer je een hypo hebt

Wanneer je een hypo hebt dan betekent dat je te weinig suiker in je bloed hebt. En dan moet je juist veel suiker eten. Een hypo krijgen meestal jonge mensen en kinderen.

Hoofdstuk 6. Wanneer je een hyper hebt

Wanneer je hyper hebt dan betekend dat je te veel suiker in je bloed hebt. En dan moet meer insuline spuiten dan dat je hypo hebt als je hyper hebt dan moet je veel bewegen . Als je gaat renen of fietsen verlaag je ook je bloedsuiker. Een hyper komt meestal voor bij oudere mensen.

Hoofdstuk 7. Roken

Roken is niet gezond maar als je diabetes hebt is het helemaal niet gezond. Door roken gaat het bloedsuiker omhoog. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Meer informatie over Suikerziekte: