Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Ziekte van Perthes
Gemaakt door: Tom

De ziekte van Perthes.

De ziekte van Perthes is een heupziekte die ontstaat omdat de bloed toevoer naar de heupkop verminderd of tijdelijk gestopt is. Hierdoor brokkelt bot af. Dit is de eerste fase van de ziekte. In de tweede fase begint de bloed toevoer weer normaal te worden en kan het bot weer aangroeien. Perthes betekend in het Latijns: Platte Heup. Perthes komt voor bij 1 op de 10.000 kinderen.

Wat is de ziekte van Perthes?

Waarom die bloed toevoer verminderd is niet bekend. Ze weten dus eigenlijk niet waarom ik de ziekte wel heb gekregen en iemand anders niet. Perthes komt veel vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Perthes begint meestal tussen de leeftijd van 4 en 9 jaar. Ik heb zelf de ziekte gekregen toen ik 8 jaar oud was. Ik begon lastig te lopen en had pijn in mijn knie. Via de huisarts ben ik toen bij fysio terecht gekomen en die heeft mij weer doorverwezen naar het ziekenhuis in Winterswijk. Daar is bekend geworden dat ik de ziekte van Perhes heb. Dit kunnen ze zien op de Röntgen foto’s. Ik heb de foto’s meegenomen daar kunnen we straks nog even naar kijken. Ik moet iedere 3 maand naar het ziekenhuis naar Dr. Hollman in Winterswijk en dan worden er foto’s gemaakt en wordt er gevolgd hoe de ziekte er nu voor staat. Ze houden hier ook in de gaten of mijn heup niet uit de kom groeit. Dit is bij mij gelukkig niet gebeurd.

Verschillende fases.

Op dit moment zit ik in de tweede fase dit betekent dat ik weer bot aangroei heb. Voor dat het bot weer helemaal aangegroeid is ben ik zeer waarschijnlijk nog 1 jaar verder. Het bot moet dan ook weer mooi aangroeien, het moet weer een mooie bol worden die goed in de kom van de heup past, als dit niet zo is gaan ze dat door middel van een operatie weer mooi glad maken.

Toen ik pas perthes had, had ik veel pijn en om de pijn te bestrijden heb ik ruim 1 jaar op krukken gelopen. Dit vond ik natuurlijk niet leuk. Nu ik in de tweede fase zit en de pijn een stuk minder is, mag ik zonder krukken lopen. Via de gemeente heb ik krukken en een rolstoel gekregen en die mag ik net zo lang gebruiken totdat de ziekte helemaal weer over is.

Waarom is het zo vervelend?


Ik vind het vervelend dat ik de ziekte van perthes heb omdat:
- Ik niet zo veel mag lopen, voor mij dit jaar geen avondvierdaagse
- Ik soms toch nog wel pijn heb en dan weer moeilijk loop
- Ik niet mag gymmen en rennen
- Andere kinderen niet kunnen zien dat ik deze ziekte heb en niet begrijpen waarom ik soms op krukken moet lopen en niet alles kan wat andere kinderen WEL kunnen.

Heel soms is het ook leuk dat ik de Perthes heb:
Als ik naar een pretpark ga en ik neem dan de rolstoel mee, mag ik bij alle attracties via de uitgang naar binnen en kan ik in alle attracties heel snel in zonder in de rij te hoeven staan..

Dit is het einde van mijn spreekbeurt.
Informatie over perthes heb ik verkregen via Dr. Hollman in het ziekenhuis. Via www.perthes.nl ( internet).
Meer informatie over Ziekte van Perthes: