Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Manga
Gemaakt door: Estelle
Inleiding.
Hallo allemaal,
Vandaag ga ik jullie iets vertellen over manga.

Ik teken al weer een tijdje in deze style en ik wilde er wat meer over leren, zelf weet ik nog niet zoveel van dit onderwerp af. Ik vond dit daarom een leuk onderwerp voor een spreekbeurt. Ook heb ik voor mezelf een onderzoeksvraag bedacht en dat is:
Hoe is manga ontstaan?
Ik heb zelf ook wat hoofdstukken voor mijn spreekbeurt bedacht en dat zijn:

Hoofdstuk 1: Wat is manga?
Hoofdstuk 2: De geschiedenis van manga.
Hoofdstuk 3: Vocaloid.
Hoofdstuk 4: Tsunacon
Afsluiting

Hoofdstuk 1: wat is manga?Manga is een bepaalde manier van tekenen dat uit Japan komt. Ook zijn er verschillende series die in deze style zijn getekend. Een paar voorbeelden zijn Winx, Avatar en Pókemon. Ook bestaat manga uit verschillende soorten zoals bijvoorbeeld chibi, dan zijn de personages klein en schattig, hebben een groot hoofd vergeleken het lichaam en is heel duidelijk te zien wat voor emotie hij heeft. (laat bladzijde chibi zien uit manga romantiek). Als een manga tekening bewerkt is op de computer heet dat geen manga meer maar anime. De kenmerken van manga’s zijn de grote ogen die duidelijk de emotie aangeven. Verder is het lichaam ook speciaal getekend. zoals de lange armen, en lange benen. Daarnaast zijn de kapsels van de personages ook erg opvallend en heel creatief, wat ook in alle kleuren is. Er worden vaak bij manga’s bepaalde thema's gebruikt zoals mysterie, magie, legende, gevechtsport en liefde. Vaak wordt manga getekend met potlood en stiften.Hoofdstuk 2: de geschiedenis van manga.Tussen 1600 en 1900 waren er veel Japanners die plaatjes tekende die op strips leken. Aan het einde van de 19e eeuw leerden de Japanners de Europese strips kennen, daardoor leerden ze allerlei technieken waardoor ze echt gingen tekenen. Het begon met plaatjes in een verhaalvorm met teksten en tekstballonnen en noemde het Man-ga.

In jaar 1902 kwam de eerste Manga uit over een staatjongentje die allerlei avonturen beleefde. Een tijdje later na de tweede wereldoorlog werd manga pas echt populair Japan, in Nederland pas in 1990. Vanaf 2000 kwamen er ook in Nederland series op tv die in manga style zijn gemaakt of bewerkt zijn op de computer (anime).

Hoofdstuk 3: Vocaloid.Vocaloid is een groep geanimeerde karakters die liedjes en reclame spotjes maken in Japan. De bedenker hier van is Hideki kenmochi. Hij bedacht dit toen hij op de universiteit zat. Dit was toen een project, het was eerst niet de bedoeling om het zo uitgebreid en beroemd te laten worden. Hij bedacht allerlei karakters die onderdeel werden van vocaloid. De bekendste daarvan in Nederland zijn Miku, Rin, Len en Meiko. Alle liedjes van Vocaloid zijn niet ingezongen door mensen maar volledig gemaakt op de computer. Ook geven de vocaloid karakters concerten in Amerika en Japan. Wat zo is bijzonder is aan die concerten is dat de karakters geprojecteerd worden op een scherm waardoor ze echt lijken. Op deze afbeeldingen kun je een concert zien en het karakter Miku Hatsune, die op dat moment het liedje “world is mine” zong, dat 1 van haar bekendste liedjes is. De vocaloid karakters zingen en spreken het meest Japans, maar ook Engels. De bekendste vocaloid karakters heten: Rin, len, meiko, Ia, En Miku Hatsune. Ook hebben zij allemaal veel songs gekregen door hun maker. Ieder zingt ook anders.Hoofdstuk 4: Tsunacon.


Tsunacon is een manga beurs die een keer per jaar in Nederland wordt gehouden. Het doel van Tsunacon is om de Japanse cultuur (manga dus) in Nederland te presenteren en mensen er mee kennis te laten maken.de mascottes zijn Tsuna-chan en haar kat Tuna-kun. 1 van de kenmerken van deze Manga beurs is dat je er gecosplayed heen gaat. Cosplayen betekend dat je je verkleedt als een Anime of manga karakter. Bij Tsunacon kan je allemaal Japanse Anime en Manga spulletjes kopen zoals: Manga en anime films, knuffels van bepaalde karakters, Strips en verhalen van Manga en Japans eten. Ook kun je daar Manga tekeningen ruilen met andere mensen die jou tekeningen mooi vinden. Ik laat nu het programma van vorig jaar zien.


Afsluiting


Ik hoop dat jullie veel geleerd hebben van mijn spreekbeurt. Ik in ieder geval wel. Ook heb ik een antwoord gevonden op mijn onderzoeksvraag en mijn vraag was: Hoe is manga ontstaan? En het antwoord is: Door Japanners die stripverhalen uit Europa gingen bestuderen en daardoor een hele nieuwe style hebben ontworpen wat nu manga heet.

Dit was mijn spreekbeurt.

Van: Estelle

Meer informatie over Manga: