Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Scouting
Gemaakt door: Estelle

Hoofdstuk 1 Het ontstaan van scouting.

Scouting bestaat al 100 jaar. Een Engelse militair heeft scouting verzonnen. Die man heet: Robert Paden Powell. Hij vocht meer dan 100 jaar geleden mee in de boeren-oorlog in Zuid-Afrika, waar hij de baas was van een grote groep soldaten. Maar omdat er oorlog was konden ze moeilijk berichten sturen, dus werden er tienerjongens op pad gestuurd om de boodschap te brengen. En dat noemde ze een verkenner. Baden Powell wilden deze jongens goed voorbereiden dus maakte hij een handboek voor de tienerjongens. Maar wat gebeurde er? In Engeland kregen stadsjongens het ook te zien. Voor hen was het een groot avontuur. In dit boek stond bijv. Hoe je moest overleven in de natuur. Een survival boek dus. Toen Baden Powell weer terug keerde was hij in een klap beroemd. Hij hoorde dus ook voor het eerst dat zijn handboek populair was, hij was erg verbaast want het boek was niet voor hun bedoeld. Hij richten scouting voor jongens op. Maar de vrouwen vonden dat niet leuk, ze waren boos geworden dat het alleen voor jongens was. In die tijd mochten vrouwen niet veel bijv. Dat ze niet eens mogen stemmen voor de regering. Toen dacht Baden Powell na. De meisjes vonden scouting ook leuk, dus vroeg hij aan zijn vrouw of zei scouting voor meisje zou willen oprichten. En dat deed ze. Maar er mochten geen gemengde groepen komen want ieder had een eigen wereldje vroeger.

Hoofdstuk 2 De speltakken.

Speltakken zijn scouting groepen. Er zijn de volgende groepen; Esta’s daar zit je tot 11 jaar. Wat doe je daar…… Het leren van de eerste knopen, het lopen van (speur)tochten, schminken, koken en zingen. Ook moeten de benodigde yells in een behoorlijk volume geroepen kunnen worden

Daarna heb je 3 keuzes:
Als je een meisje bent kun je naar de Wig of de padvindsters, daar zit je dan tot en met 16 jaar.
Wat doe je daar… Bij de padvindsters doe je: pionieren, koken, tochten lopen of fietsen, vlotten bouwen, schminken, kampvuur maken, helpen op de kinderboerderij, de lama's spelen, kaarsen maken, films maken en natuurlijk op kamp gaan. Bij de WIG doe je heel veel met water. Je leert zeilen, roeien, wrikken... Maar je leert ook pionieren, een tent op zetten, koken, en werken met een kompas. Je doet dus niet alleen water werk, maar ook land scouting werk. Dat maakt de WIG tot een water/land groep. De boten liggen langs de West Ringdijk in Moordrecht. We roeien en wrikken in het kanaal. Als we willen zeilen gaan we door de sluis naar de rivier de IJssel.





Als je een jongen bent kun je naar de wig of naar de verkenners. Als je naar de verkenners gaat ga je vooral: Naar buiten! Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen. Koken op je eigen vuurtje. Staan op je eigen benen. Ontwikkel je eigen mening. Bij de verkenners wordt er actie van je verwacht. Wat kan je van scouting verwachten? Van Scouting kan je verwachten dat je dingen leert. Bijvoorbeeld om een mening te kunnen hebben, moet je dingen weten. Je wilt weten hoe de natuur in elkaar steekt. Hoe vies of schoon het water in de Rijn is. En als je genoeg weet, mag je een mening hebben. Bij Scouting mag je zeggen wat je vindt. Ook als je 12 bent. Daarna ga je naar de sherwans. Ze verzorgen hun eigen programma's en worden daarbij ondersteund door hun begeleiding. Dat is als je 16 jaar bent. Deze programma's zijn erg gevarieerd: Bierkrat stapelen, een potje monopoly, het lokaal verven, lasergamen, droppings, filmavonden, overnachtingen en nog veel meer En als je daar mee klaar bent zit je bij de stam. En dan kan je ook leiding worden. Dit doe je vanaf 18 jaar. Wat doet de stam? De Stammers houden zich bezig met het onderhouden van het clubhuis, feesten organiseren, ook helpen Stammers andere groepen zoals als andere groepen vervoer te kort komen of er te weinig leiding is. Samen houden zij scouting in orde.

Hoofdstuk 3 opstellen en alle uniformen

Bij ons op scouting hebben we verschillende stellen. Ik ben de begeleider van stel blauw en dat heet een steller. Bij ons is er ook stel groen en geel. Iedere scoutingroep stelt op met zijn eigen wet. De Esta wet is: een Esta speelt samen met de andere Esta’s in het land van de Esta’s. Hij/zei eerlijk vriendelijk houd vol en is goed voor de natuur. Bij de Esta’s valt de wet nog mee qua langheid. Want die van de padvindster is: Als je op stelt zegt de leiding groep sta. En dan mag ik de vlag en komen er 2 kinderen naar voren en geven ze een saluut, zo. Dan hijsen ze de Nederlandse vlag omhoog. Ondertussen als de vlag gehesen wordt, zegt de leiding,” groep saluut. Dit is hetzelfde als je naar voren moet komen en dan saluut geven. Dan geef je als je klaar bent de vlag een saluut, en dan weer de leiding een saluut, en dan moet je weer terug naar je plek lopen. Als je klaar bent roept de leiding mag ik de wet. Dan komt er iemand anders naar voren en die geeft een saluut aan de leiding en zegt de wet op. Als hij klaar is geeft de leiding een saluut en dan loop je weer naar je plek toe. Vervolgens zegt de leiding: groep rust en dan gaan we meestal op de grond zitten en luisteren wat de leiding te vertellen heeft. Verder heeft iedere groep ook een eigen blouse of T-shirt zoals deze bever T-shirt.
Hij heeft 1 insigne en dat maakt duidelijk dat je een bever bent. Dit is mijn blouse van de Esta’s. Ik heb heel wat insignes omdat ik al vrij lang in deze groep zit. Ik ben zelf nog bezig om het vuur insigne te halen.
De padvindsters en de verkenners hebben allebei dezelfde blouse, die kleur is beige. De wig heeft een blauwe blouse. De sherwans hebben een rode blouse. Daarom hebben bevers een t-shirt in plaats van een blouse. En de stam draagt ook een rode blouse. Omdat de sherwans en de wig hetzelfde zijn. En alle groepen hebben dezelfde das en dasring.





Hoofdstuk 4 Wat doe je bij de Esta’s?

Bij de Esta’s doe je veel verschillende activiteiten. Je hebt gewone opkomsten, overnachtingen die in het thema van Sint Joris staan, kampen, feesten, ouderavond, en een lan party. Bij gewone opkomsten speel je vaak spelletjes, en dan vaak Hollandse leeuwen. We bakken ook wel eens wat zoals cakejes, kruidnootjes, taarten of pizza. Op een overnachting doen we een avond spel met alle groepen en dan kan dat bijvoorbeeld een vossenjacht zijn. Als je alles hebt verzameld ga je naar het kampvuur om daar naar een verhaal te luisteren. Als het verhaal voorbij is dan moet groep voor groep een belofte afleggen en dat is: ik beloof mijn best te doen en een goede Esta te zijn. Maar ook iedereen helpen waar ik kan. En me te houden aan de Esta wet. Jullie kunnen op me rekenen. En goed naar de leiding luisteren. Maar wij zeggen meestal en niet goed naar de leiding te luisteren. Daarna moeten de Esta’s naar bed en de rest gaat een nachtspel spelen. De Esta’s mogen altijd dan nog keten. En dan de volgende dag doe je het Sint Joris spel.(uitleggen wat dit is) Wij hebben wel eens gehad dat de buurvrouw van scouting dacht dat scouting in de brand stond en belde de brand weer. Toen belde ze dat ze het verkeerd had gezien. Later was ze weer boos op ons omdat door ons haar kinderen niet konden slapen. Dus belde ze de politie. Uiteindelijk is het toch weer goed gekomen. Wij gaan ook op kamp. Op het kamp doe je veel spelletjes maar ook heb je dan allerlei activiteiten die met het thema te maken hebben. Ook heb je ochtend gym. En dan doe je wat rek en strek oefeningen. Je gaat ook naar de stad om wat te kopen dus je verveelt je niet. Je hebt ook een nachtspel in het donker. Aan het einde van het kamp heb je ook een bonte avond. Daar kan je dan dingen opvoeren op een podium. Aan het einde van de week krijg je het overige snoep mee in een zakje.

Hoofdstuk 5 scouting 100 jaar.

Scouting bestaat dit jaar al 100 jaar. Op 10 april was scouting Nederland 100 jaar. En dat werd gevierd met vele feestjes in de scouting gebouwen in Nederland. Dat betekend dus taart!!!! Net zoals bij Scouting wesland: Zij kregen een hele grote taart van de gemeente wesland. En die taart was voor de hele scouting 100 bij 100 centimeter. Er was dus genoeg voor iedereen van de scouting. Maar er was ook een scouting die juist taart aan de gemeente gaf zoals een scouting in Ede. Omdat ze zo blij waren met de burgemeester en dat Ede de groenste stad van Nederland is geworden. Bij ons was er ook een feest gehouden.
Dit feest was voor de wig, sherwans en de padvindsters, verkenners en de wig. Dus we waren net iets te jong…. Afsluiting. Dit was mijn spreekbeurt ik hoop dat jullie er wat van geleerd hebben. Ik vond het zelf ook leuk om te vertellen. Zijn er nog vragen?

Vragen voor de klas:
- wie was de bedenker van scouting?




Meer informatie over Scouting: