Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Hardrock
Gemaakt door: Reijer

Hoofdstuk 1 Soorten hardrock.

Hardrock heb je in verschillende soorten. Je hebt bijvoorbeeld hele snelle zoals Motörhead. Het beroemdste nummer van hun is Ace of spades maar ik vind Metropolis het mooiste nummer. Rammstein is een Duitse variant: dat houdt in dat het wel een mooie melodie heeft maar niet zo snel is en een meeslepender ritme heeft. Hun beste nummers vind ik: Links 2-3-4, Sonne, Ich will, Mutter en Spieluhr. Je hebt ook nog een variant dat is gewoon lekker op de instrumenten rammen en muziek maken, een paar voorbeelden daarvan zijn The Dillinger Escape Plan en Anaal Naktrath. Iemand die niet van hardrock houdt vindt Anaal Naktrath klinken als: moge de duivel je komen halen. Dan heb je ook nog gewoon kale hardrock zoals . Hun beste nummer vind ik Highway To Hell.

Hoofdstuk 2 Ontwikkeling van de hardrock

Uit de blues is de rock ’n roll ontstaan; dit waren geen nette mensen maar de eerste coole gasjes, deze hebben lange vetkuiven die naar voren staan en andere ruige kleding. Dit is zich gaan ontwikkelen naar de hardrock toe. Een van de bekendste bands die een brug naar de hardrock vormden zijn The Rolling Stones. Het eerste hardrock nummer werd gespeeld door Iron Butterfly. Dit nummer heette: in-a-gadda-da-vida. Dit is niet wat wij nu hardrock noemen maar de belangrijke melodie en het best wel sterke gitaarwerk (voor die tijd was dit ruig) hoor je nog steeds terug in de hardrock van tegenwoordig.

Het eerste echte hardrock album was van Deep purple, Dat heette: In Rock. Een paar van de eerste hardrock bands waren onder anderen: Deep Purple, Judas Priest en Black Sabbath kwam wat later. Vanuit de Hardrock is de heavy metal ontstaan. Dit was de over het algemeen wat snellere muziek met snelle gitaar riffs en met schreeuwen zoals de zanger van Iron Maiden dat zo goed kan. Metal is vaak met wat minder basgitaar. Iron Maiden werd de eerste heavy metal band genoemd. Metal is de naloper van de heavy metal. Tegenwoordig is de ontwikkeling van hardrock gestopt. Metal is tegenwoordig versplinterd in tientallen stromingen.
Voor een onderscheiding van metal en hardrock en heavy metal: De metal: Ride The Lightning van Metallica, De Heavy metal: The Number Of The Beast van Iron Maiden en voor de Hardrock: Ace Of Spades van Motörhead.

Hoofdstuk 3 Leuke weetjes over hardrock.

Wist jij dat…
Kiss geen succes heeft zonder pakken en schmink?
Ozzy Osbourne een vleermuis doodde door zijn kop af te bijten tijdens een concert?
Er een NK luchtgitaar spelen bestaat?
Back In Black van het best verkochte hardrock album ooit is?
Er een worm uit de prehistorie naar Lemmy de legendarische zanger van Motörhead is vernoemd?
Metallica de beroemdste band ter wereld is en dat ze een miljoen vroegen om op te treden op pinkpop?

Hoofdstuk 4 Uiterlijk van hardrockfans en artiesten.

Het uiterlijk van hardrockartiesten is meestal ruig. Zo hebben ze leren jasjes aan. En op clips hebben ze soms maskers op zoals Slipknot bijna altijd. Op live concerten hebben ze vaak opvallende dingen aan. Zo had de zanger van Rammstein een lichtje in zijn mond wat een goed resultaat opleverde. In de jaren 80 was het uiterlijk heel anders, toen hadden mensen een te vaak gewassen zwart shirt aan met daaronder een legerbroek en vaak nog een leren jasje aan met daarover een spijkerjasje met afgeknipte mouwen. Wat ook vaak werd gedragen door fans was een leren jasje met spijkers en punten erop.

Hoofdstuk 5 Hoe reageren fans op hardrock

Het beroemdste wat elke hardrockfan doet is headbangen, dit betekend snel met het hoofd op en neer bewegen op de maat van de muziek. Verder staan mensen vaak te springen met het duivelsteken in hun hand. Dit is bedacht door Ronnie James Dio, dit is het teken dat ook voorop staat met die vork. En wat altijd bij concerten gebeurd is lekker tegen elkaar aan beuken en springen; een stukje waar dit word gedaan word altijd een moshpit genoemd.

Op hardrock concerten wordt gemiddeld heel veel bier gedronken en gefeest. Waardoor er altijd wel een paar mensen worden afgevoerd omdat ze te dronken en te wild zijn. Bij hardrock gaan mensen altijd helemaal uit hun dak; meezingen en luchtgitaar spelen zijn hier onderdelen van.
Bij hardrock heb je heel veel trouwe fans die de band gewoon blijven volgen ook al brengen ze soms een mindere CD uit. Zo dragen heel veel mensen een T-shirt van hun favoriete band.

Hoofdstuk 6 Instrumenten

Zang:
De zanger een band is vaak de showman tijdens concerten. Je hebt veel verschillende soorten zangers zo heb je bijvoorbeeld zangers die altijd heel hard zingen maar je hebt ook zangers die vaak fluisteren en dan in het midden van het nummer keihard gaan gillen en schreeuwen.
In moderne metal word vaak gegrunt. Dit is een soort van hard grommen en is afkomstig van Lemmy de zanger van Motörhead.

Drums:
De drums geven het ritme aan in de muziek. Zij bepalen of het nummer snel of langzaam gaat. Vaak maken zij van de normale tonen de dreigende tonen zoals bij het nummer Du Hast van Rammstein. Bij concerten word er soms een drumsolo gespeeld zoals die van Motörhead op pinkpop 2010.

Basgitaar:
De basgitaar maakt vaak de diepte in de muziek en onderscheidt daarmee hardrock het meest van metal. Ook maakt hij het ritme van de drums wat voller, net zoals hij dat vaak doet bij de gitaarsolo’s. Dit is één van de belangrijkste instrumenten in snelle ritmes.

Gitaar:
De gitaar is het belangrijkste instrument in de hardrock, hij is samen met het keyboard verantwoordelijk voor de melodie en speelt in hardrock vaak solo’s. In de hardrock zijn er vaak meer gitaristen en worden er dus ook dubbele solo’s gespeeld waar de basgitaar ook nog speelt.

Keyboard:
Het keyboard hoor je niet zo vaak in hardrock maar er zijn toch heel wat bands die het gebruiken. Het keyboard zorgt vooral voor de melodie en ondersteunt de andere instrumenten. Een voorbeeld van een band die dit instrument gebruiken is Rammstein.

Hoofdstuk 7 Welke hardrockfestivals zijn er?

Er waren vroeger wel veel hardrockfestivals in Nederland zoals Dynamo Open Air, maar de meeste hiervan zijn gestopt.

Hier is een lijst van hardrock festivals in Europa:
Graspop Metal Meeting (België)
Hardrock Hell (Engeland)
Zwarte Cross (Gelderland)
Fortarock (Gelderland)
Sonisphere (Reizend)
Hellfest (Frankrijk)
Monsters of rock (Nederland)
Er zijn nog veel meer hardrock festivals die ik niet ga noemen maar ik ga wel wat sites noemen waar je ze kan vinden.
Deze sites heb ik voor je:
www.zwaremetalen.com
www.lordsofmetal.nl
www.allmetalfest.com/metal-festivalsReij
Meer informatie over Hardrock: