Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Viool
Gemaakt door: Sarah Drijver
Ik hou mijn spreekbeurt over de viool. Ik vind het een leuk onderwerp. Ik zit op vioolles. Ik ga het hebben over de geschiedenis, hoe een viool wordt gemaakt, de verschillende onderdelen, verschil tussen strijk- en snaar instrumenten, en ik ga een stukje spelen en ik heb een quiz voor jullie gemaakt. Ik hoop dat jullie het leuk vinden.

Geschiedenis
Wie de 1e viool heeft gemaakt weten we niet. Het moet een Italiaan geweest zijn en het was ongeveer 500 jaar geleden. De beroemdste vioolbouwer is Antonio Stradivarius.Hoe wordt een viool gemaakt?
Er worden verschillende soorten hout gebruikt. De bovenkant is van zacht hout en de onderkant is van hard hout. De lak is het grootste geheim van de viool. Dat maakte de vioolbouwers zelf, en weten niet precies wat daar in zit. Soms gebruiken ze hout van oude kerken want dan heeft de kerktoren door het hout heen getrild zo krijg je een mooiere klank.

Onderdelen
Je hebt meer dan 70 onderdelen . Een viool heeft 4 snaren. Een viool noem je ook wel een snaarinstrument. De snaren zijn allemaal even lang maar niet allemaal even dik. Ze maken pas geluid als je ze laat trillen door je vingers of een strijkstok. De haren van de strijkstok zijn van paardenhaar. Die haren worden aangespannen door een schroef, als je stopt met spelen draai je de schroef los. Je hebt een E, A, D en G snaar. Verder heb je een kinhouder, hals, krul, kielhoutje, de f-gaten, de kam en nog veel meer.Verschil tussen strijkinstrumenten en snaarinstrumenten
Ze hebben allebei snaren. Op strijkinstrumenten kan je bespelen met een strijkstok en tokkelen met je vingers. Voorbeelden zijn viool of de contrabas. Snaarinstrumenten kan je alleen maar op tokkelen met je vingers. Bijvoorbeeld de gitaar.

Hoe bespeel je een viool
Viool is geen gemakkelijk instrument, je moet heel veel oefenen, eigenlijk elke dag een beetje zegt mijn juf! Wat lastig is hoe je hem moet vasthouden tussen je kin en schouder. En je moet je linkerhand een vreemde bocht houden als je de snaren moet indrukken. En dan moet je ook nog de strijkstok gebruiken op de juiste snaar.
Nu ga ik voor jullie spelen.


Meer informatie over Viool: