Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Zingen
Gemaakt door: jackie-rose
Ik hou mijn spreekbeurt over zingen omdat ik het een leuk onderwerp vindt en omdat ik het graag doe. En omdat ik er meer over wilde weten.

Hoofdstuk 1 Wat is zingen?
Zingen is muziek maken met je stem en dat doe je door woorden en zinnen uit te spreken op een bepaalde toonhoogte en op een melodie. En als je niks zegt en je mond dicht doet en alleen de melodie te maken heet dat neuriën. Zingen kan je doen als solo optreden of met anderen. Vaak word er met muziek gezongen maar dat hoeft niet altijd zo. Dat noemt men A capella. Dit is zingen maar dan zonder muziek. Een professioneel zanger of zangeres noem je een vocalist of vocaliste. Zingen doen mensen vaak onder begeleiding van een instrument of zelfs een heel orkest. Wanneer men zingt en acteert tegelijk noemen mensen dat een opera , operette of musical.Maar hoe gaat dat eigenlijk allemaal in werking? Eigenlijk zitten er in je keel en soort flapjes, die kunnen trillen. Dat zijn je stembanden. Door lucht langs de stembanden laten stromen, gaan ze trillen en kun je een mooi liedje zingen. Maar af en toe gaan ze uit elkaar voor het inademen. Je kunt ook zien wat voor stem diegene heeft. Dat kun je zien door de stembanden. Als ze heel lang zijn dan heb je meestal een lage stem. En als ze dus kort zijn heb je een hele hoge stem.

Hoofdstuk 2 Geschiedenis.

Er wordt al echt heel lang muziek gemaakt. Al in de prehistorie maakte ze muziek met hun handen,voeten en de stem. Men gebruikte waarschijnlijk bij het zingen trommels en dat soort slagwerk. Later werd muziek ingewikkelder door versschillende instrumenten en de muziek wordt opgeschreven in de vorm van noten. Pas na de middeleeuwen kwamen ze er achter dat je muziek kan opschrijven en pas daar begint de muziekgeschiedenis.

In de middeleeuwen werd het christendom erg belangrijk. De kerk was een soort centrum van alle kunsten. In de kerken werd er vaak aan kunst en cultuur gedaan. De muziek die de mensen toen die tijd bedachten waren vooral kerkmuziek bijvoorbeeld met zingen. Deze muziek wordt vanaf 850 Gregoriaans genoemd en dat is vernoemd naar de Paus Gregorius. Deze liedjes worden door meerdere mensen gezongen en dan zingen ze dezelfde tekst en ze zingen op dezelfde toonhoogte. Er zijn 300 Gregoriaanse melodieën bekend. Vanaf de 10e eeuw is muziek zich gaan uitbreiden. Want dan komen de noten op vier lijnen te staan en dat heet een kwadraatnotatie. Zo kunnen mensen melodie beter opschrijven.De kwadraatnotatie is bedacht door de Italiaanse monnik Guido van Arezzo. Maar.. hierdoor kunnen liedjes ook ingewikkelder worden. De muziek zorgt er ook voor dat je met meerdere mensen tegelijk kunt zingen. Maar het ritme staat dan nog niet vast. En ergens staan alle melodieën ook nog steeds opgeschreven. Maar helaas kon ik niet opzoeken waar. Vanaf de 13e eeuw wordt er ook steeds meer niet-kerkelijke muziek geschreven. Dit heet wereldlijke muziek, en de taal is niet alleen meer Latijn wat in de kerk wordt gesproken. Gewone mensen kunnen de tekst nu dus ook verstaan. De componisten zijn meestal niet onder hun eigen naam bekend. Waarom weet niemand.

Hoofdstuk 3 soorten zangklanken
Je hebt natuurlijk verschillende soorten zangklanken.
1. Soul
2. Hollands
3. Pop
4. Klassiek
5. Rock
6. Country & Western.
7. Jazz
8. HipHop
9. Rap
10.Reggea
En nog veel meer.

Ik ga er nu wat over vertellen.1. Soul.
Soulmuziek is een populaire stijl van muziek gemaakt door Afrikaanse en Amerikaanse muzikanten. Dat werd ongeveer beroemd in de jaren 50 en 60 in de 20e eeuw. Dit zijn wat bekende zangers/zangeressen die soul zingen: James Brown,Duffy, Whitney Houston, Etta James, Stevie Wonder, Barry White. Dit is ook een leuk liedje: Whitney Houston – I will always love you.

2. Hollandse muziek.
Natuurlijk weten jullie allemaal wat Hollandse muziek is en welke bekende artiesten er zijn. Zoals Gordon Patricia Paay en Trijntje Oosterhuis en Boudewijn De Groot. Zo zijn er allemaal Hollandse zangers en zangeressen.

3. Pop. Pop muziek staat voor populaire muziek. Het is zich gaan ontwikkelen na de 2e wereldoorlog.

4. Klassiek.
Klassieke muziek is Westerse kunstmuziek. Het ontwikkelde zich al vroeg in de Middeleeuwen.

5. Rock.
Rockmuziek werd tijdens de jaren 50 erg populair. Rockmuziek staat vooral bekend om de bas , drums , en de basgitaar.

6. Country & Western. Country & Western zijn de verzamelnamen voor alle verschillende muziekstijlen van de Amerikaanse muziek die ontstaan is op het platteland in het Zuidelijke deel van de Verenigde Staten. Het is ontstaan vanuit de Amerikaanse volks muziek.

7. Jazz muziek.
Jazz muziek is eigenlijk een geïmproviseerde muziekstijl. Het is ontstaan in New Orleans.

8.HipHop muziek.
Hiphop is ook een dansstijl maar het is vooral bekend als muziekstijl. Het is ontstaan in de jaren 70 van de twintigste eeuw in New York. En dan werd vooral bekend in de arme wijk The Bronx. Die buurt werd toen die tijd bewoond door Afro Amerikanen en Latino’s.

9. Rapmuziek.
Rap is één van de elementen van Hiphop muziek. Het werd al in de 18e eeuw in het Britse Engels gebruikt maar het betekende niets anders dan ‘iets zeggen’. Het werd door de Afro-Amerikanen overgenomen.

10.Reggae.
Reggae is een muzieksoort die afkomstig is van Jamaica. Eerst was op Jamaica de Amerikaanse muziek erg populair. Later begonnen muzikanten zelf met muziek te experimenteren. Zo werd er ska gemaakt, daarna rocksteady tot uiteindelijk in 1968 reggae werd gemaakt.
Dit is bijvoorbeeld een Reggea liedje. Horace Andy - Collie Weed.Hoofdstuk 4 Bekende zangers / zangeressen.
Natuurlijk zijn er heel veel bekende zangers en zangeressen. Ik ga er nu een paar opnoemen.

1. Michael Jackson.
Michael Jackson is geboren op 25 juni 1958 en stierf toen hij 50 jaar was. Dat was in 2009. Hij werd beroemd door The Jacksons 5.

2.Lady Gaga.
Lady Gaga is geboren op 28 maart 1986. En haar echte naam is Stefani Joanne Angelina Germanotta. Ze is vooral beroemd door haar gekke kostuums en haar aparte zang. Een keer had ze 13 awards gewonnen bij de MTV awards 2010.

3.Bruno Mars.
Bruno Mars is geboren op 8 oktober 1985. Z’n echte naam is Peter Hernandez. Hij is begonnen in 2007. Hij heeft ook deze liedjes mee geschreven : Right round van Florida. En Waving flag van K’naan. Z’n eerste echte nummer 1 hit is Nothing on you die hij samen met B.o.b. heeft gemaakt. Hij stond 2 weken op nummer 1.4.Elvis Presley.
Elvis Presley is geboren op 8 januari 1935. Hij is gestorven op 16 augustus 1977. Hij was een Amerikaanse zanger maar hij was ook acteur. Hij werd wereldberoemd met de bijnaam : The king of Rock ’n roll. Elvis is een van de grootste, succesvolste en populairste artiesten aller tijden. Hij is ook de best verkopende soloartiest aller tijden.

5.Katy perry.

Katy Perry is geboren op 24 oktober 1984. Ze is een Amerikaanse popzangeres en een gitariste. Haar echte naam is Katheryn Elizabeth Hudson. In 2008 brak ze door in Nederland met het liedje: I kissed a girl.

6. Bob Marley.
Bob Marley is geboren op 6 februari 1945 en is overleden op 11 mei 1981. Hij was een Jamaiciaans reggea artiest en werd ook wel The king of Reggae genoemd. Hij was een van de belangrijkste reggae artiesten die doorbrak in de Reggae muziek. In de jaren 70 had hij over de hele wereld erg veel reggae hits.

7. Beyonce.
Beyonce is geboren op 4 september 1981. Ze is een Amerikaanse R&B zangeres , songwriter , actrice en winnares van 16 Grammy Awards. Haar carrière begon ze met een zanggroep en die heette : Destiny’s Child. Daarna bracht ze in 2003 haar eerste soloalbum uit.

8. Justin bieber.
Justin Bieber is geboren op 1 maart 1994 en is een Canadese zanger. Hij werd beroemd door Youtube. In 2008 tekende hij een platencontract bij Island Records. Z’n 1e album kwam op 17 november 2009 uit.
Meer informatie over Zingen: