Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Stenen
Gemaakt door: Merel
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat stenen heel interressant vind en wil er graag veel over weten. Ik heb zelf ook een stenenverzameling. Hier voor je zie je enkele stenen uit mijn verzameling en ik zal straks uitleggen wat voor soort stenen het zijn. Eerst ga ik een algemeen praatje over stenen houden over…wat steen is, de kleur, hardheid, maandstenen en als laatste over mijn lievelingssteen de rozenkwarts, de steen van de liefde. Elke steen is anders. Stenen hebben hun eigen kleur en vorm. Zo wordt een steen die lang door de golfen op het strand heen en weer gerold is, rond en glad. En een steen die net door het ijs doormidden is gespleten, krijgt juist scherpe randen. Maar de kleur, het patroon en de glinstering van de steen, zijn te danken aan de mineralen waaruit de steen is opgebouwd.

Hoofdstuk 1 Wat is steen?

Steen is een natuurlijk materiaal. De hele aarde is bedekt met een dikke laag steen, zelfs onder de zeeen en oceanen. Dit wordt de aardkorst genoemd. Bij heuvels en bergen kun je het steen goed zien. Steen wordt voor heel veel dingen gebruikt. We gebruiken het voor het bouwen van huizen en bij het maken van wegen. We gebruiken het ook in vloeren en muren, en voor het maken van sieraden.

Hoofdstuk 2 Kleur

Alle stenen zijn opgebouwd uit materialen die we mineralen noemen. Sommige stenen zijn zwart, andere wit, roze of groen. De mineralen in een steen geeft de kleur. Er lopen door stenen vaak strepen, vlekken of krullen.

Hoofdstuk 3 Hardheid

Elke steen heeft zijn eigen hardheid. De zachtste steensoort is talk. Het wordt gebruikt voor schoolbordkrijt en het hardste is diamant.

Hoofdstuk 4 Maandstenen

Iedere maand heeft een eigen steen. Als je bijvoorbeeld in januari geboren bent, dan is jouw steen “De Granaat”. Er zijn mensen die geloven dat stenen je beschermen. Als kinderen worden gepest bijvoorbeeld ze geloven dat als je de stenen bij je draagt dat je dan moed krijgt.

Hoofdstuk 5 Mijn stenen

Er bestaan zandstenen. Dit is een zandsteen. Het heet zo, omdat in de woestijn zand bij elkaar waait en dat zand plakt aan elkaar totdat het samen een steen vormt. Hier zie je een steen in de vorm van een vlinder. Je kan ze ook bijvoorbeeld in een hond, poes en een vis krijgen. Dan zijn ze in vorm geslepen. Je hebt stenen die je scherp vind en stenen die getrommeld zijn. Trommelen is mooie gladde stenen die geslepen zijn in een machine. Dit is een scherpe steen en dit is een getrommelde steen. En dit is een vulkaan steen. Het is een vulkaan steen, omdat hij uit een vulkaan komt. De steen is een klodder half gesmolten lava. Er bestaat ook kristal. Ik ken 3 soorten kristal : De Amethist, de Rozenkwarts en de Bergkristal.

Hoofdstuk 6 Rozenkwarts

Rozenkwarts is roze van kleur en behoort tot de kwartsfamilie. Er zijn 3500 soorten kwarts. De steen is doorschijnend met een glansachtige tot vettige glans. De steen komt uit Brazilie. Rozenkwarts kan onder zonlicht verkleuren. Alle kwartskristallen kunnen groeien en er kunnen er mooie vormen ontstaan. Hardheid van kwarts is 7.0. Kwarts in combinatie met andere stoffen kan verschillende kleuren krijgen. Dit kwarts heet Amethist.

Uitleg Foto’s

Hoofdstuk 7 Puimsteen

Een heel bijzondere steensoort is puimsteen. Het is steen afkomstig van vulkanen. Het zit vol luchtbelletjes, waardoor het heel licht is. Puimsteen is de enige steensoort die blijft drijven. Zie maar……
Meer informatie over Stenen: