Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Dansen
Gemaakt door: Melania

Hoofdstuk 1. Hoe het dansen is ontstaan

Dansen bestond in de prehistorische tijden, ze hebben dat ontdekt door de tekeningen en tekens in grotten. In de tijd van de oude Grieken en Romeinen bleven de mensen dansen. In de Middeleeuwen schaften de kerk in Europa dansen af, maar toen de Renaissance kwam rond 1450 werd het weer populair. De eerste geschreven dansen komen uit het jaar 1670. Die werden geschreven aan het hof van Lodewijk de 16de door Louis Pecourt.
En wanneer kun je een dans een dans noemen. Als je gewoon een beetje staat te swingen en te bewegen is dat net zo goed dansen als een ingestudeerde dans precies op de muziek. Tegenwoordig dansen de mensen wat losser en soepeler dan in vergelijking met de strakke vormen die in de 13de eeuw aan het hof werden geleerd. Mensen hebben altijd gedanst. Dansen doe je in een groep waarbij je leert om je lichaam te gebruiken om mooi te kunnen dansen. Voor sommigen is het een hobby, voor anderen een topsport. Waarschijnlijk kan iedereen hier zich wel in vinden.

Hoofdstuk 2. Soorten dans

Stijldansen: De allereerste dansen (volksdansen) zijn in de loop der eeuwen veranderd. In bijvoorbeeld groepsdansen, duodansen en solodansen. Het stijldansen (duodansen) wordt onderverdeeld in Ballroom en Latijns-Amerikaans. Ballroom kan je herkennen aan dat de vrouw en de man tegen elkaar aanstaan. De man geeft met zijn heupen de richting aan.

Moderne dansen: Bij de vroegere dansen maakten de mensen de dansen gewoon. Het maakte niet uit of het wel paste bij de muziek. Later luisterde de mensen meer naar de muziek en begonnen ze te dansen op het ritme van de muziek. In begin van de 20e eeuw kwamen er verschillende soorten muziek. Op die ritmes werden automatisch nieuwe dansen gemaakt. In sommige van die dansen is nog steeds iets terug te vinden uit de aller eerste dansen. Moderne dansen zijn bijvoorbeeld de Rock `n Roll

Streetdance: Streetdance is de nieuwe rage op dansgebied die steeds populairder wordt.
Het is een mix tussen jazz, funk en hiphop, die op moderne muziek gedanst wordt. Het is een speciale manier van bewegen en het kan in verschillende stijlen.
Streetdance is een actieve manier van dansen die zowel door jongeren als volwassenen bijzonder gewaardeerd wordt.
Hoe komen we aan de naam streetdance. Letterlijk betekent het straatdans. De pasjes zijn in Amerika op straat verzonnen.
Streetdance is eigenlijk meer dan alleen maar dansen. Het is een onderdeel van de jeugd en past helemaal in deze tijd. Het is cool, stoer en gaaf om te doen.

Ballet: Met klassiekballet kan je beginnen als je 5 jaar bent. Maar in Amerika mag je al beginnen als je 2 jaar bent. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt. Klassiek ballet is meestal op rustige klassieke muziek maar heel soms ook wel op aparte nummers. Maar meestal op muziek zonder zang. Meestal denken de andere kinderen dat ballet alleen voor meisjes is maar het is ook voor jongens.
Jazz ballet is eigenlijk heel iets anders dan klassiek ballet. Het enige dat het zelfde is dat ze allebei met muziek te maken hebben. Maar jazz ballet doe je op heel andere muziek. Meestal met zang en met een lekker ritme. Meestal zijn het pop of R&B liedjes. Je doet er leuke dansjes. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt. Het ritme gaat dan vaak wat sneller en iets moeilijke dansen.

Rolstoeldansen: Wat veel mensen niet weten, is dat rolstoeldansen een sport is die iedereen kan beoefenen. Je hoeft niet gehandicapt te zijn om mee te kunnen doen. Het is een sport die op verschillende niveaus word beoefend, voor de lol, maar ook voor een wedstrijd en niet te vergeten 1x per jaar het afdansen. Men wordt dan verdeeld in klassen: debutanten, amateurs en de selectieklasse. Er zijn verschillende vormen van rolstoeldansen. Er zijn groepsdansen, partnerdansen en solodansen. Er zijn partners die beiden in een rolstoel zitten maar er wordt ook met een staande partner gedanst.

Breakdance: Breakdance is weer helemaal in op dit moment en dat kun je ook zien doordat er veel evenementen worden georganiseerd met als een van de belangrijkste dingen Breakdance en Hiphop meeste mensen doen mee om lol te hebben en te kijken hoe ver andere met breakdance zijn.
Meer informatie over Dansen: