Nieuwsbrief

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?


Olympishe spelen
Gemaakt door: Michelle
De Olympische spelen zijn internationaal, duizenden atleten uit verschillende landen doen mee aan allerlei sporten. Je kunt alleen meedoen aan de Olympische spelen als je heel goed bent in je sport, dus geen amateurs. In totaal zijn er 28 zomer- en 7 wintersporten. De Olympische spelen worden al gehouden sinds jaren voor Christus en worden om de 4 jaar gehouden.

Typisch Olympisch

De Olympische spelen heeft een paar duidelijke kenmerken, zoals de Olympische vlag, ringen en het Olympisch vuur. Door al deze herkenbare dingen weet iedereen gelijk dat het over de Olympische spelen gaat. Ook heeft het rituelen die elke spelen gehouden worden, zoals de eed die wordt afgelegd aan het begin van de wedstrijd, de eed gaat zo: ‘citius-altius-fortius’ Wat betekent: ‘sneller-hoger-sterker’ De winnaars van de onderdelen krijgen een medaille, er zijn 3 medailles: brons, zilver en goud. Als je een medaille hebt gewonnen ben je een stuk beroemder en iedereen herkend je want je komt overal op de wereld op televisie.





De geschiedenis van Olympia

De Grieken zijn de stichters van de Olympische spelen. Ze hebben het opgericht in de Griekse stad Olympia, en het wordt al gehouden sinds het jaar 776 V.C. Ze organiseerden de spelen als ode voor de oppergod Zeus. Zodat de oorlogen in de Griekse steden minder zullen worden en dat meer mensen zich bezig hielden met de spelen, dus eigenlijk was het een soort gebed. De spelen was alleen voor mannen en duurde eerst maar 1 dag, later werd het 5 dagen en uiteindelijk duurt het nu meer dan 2 weken. De Olympische spelen was meer een feest voor de Grieken, en pas later werden er ook mensen uit andere landen of plaatsen toegelaten. De winnaars werden beloond met takken van een olijfboom en hoefden hun hele leven geen belasting meer te betalen. 394 na christus werd de spelen afgelast omdat mensen elkaar gingen omkopen en het niet meer als eerbetoon werd gezien, maar in het jaar 1896 besloot Pierre de Coubertin de spelen weer opnieuw te openen in Athene en sindsdien wordt het elke 4 jaar georganiseerd.





De Olympische spelen zijn er vooral voor het vermaak van de mensen en natuurlijk als eerbetoon aan Zeus. Maar de sporters denken maar aan een ding, sneller-hoger-sterker, en natuurlijk winnen!




Meer informatie over Olympishe spelen: